?>

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy: "Rusya, adil bir barışa hazır değil”

Zelenskiy: €?rusya, adil bir barışa hazır değil”

Siyaset - 2 yıl önce

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, İsviçre’deki Ukrayna Barış Konferansı’nın ardından düzenlenen basın toplantısında, “Gerçek şu ki, Rusya ve Rus yönetimi, adil bir barışa hazır değil” dedi.

İsviçre’de dün başlayan Ukrayna Barış Konferansı sona erdi. Dört Kanton Gölü yakınlarındaki Bürgenstock turizm kompleksinde gerçekleştirilen ve 90’dan fazla ülke ile uluslararası örgütün katıldığı konferansın ardından Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy basın toplantısı düzenledi.

Zelenskiy, Rusya’nın Ukrayna topraklarının tamamından çekilmesi halinde barış müzakereleri için hemen yarın masaya oturmaya hazır olduklarını söyleyerek, “Fakat gerçek şu ki, Rusya ve Rus yönetimi, adil bir barışa hazır değil” dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in savaşa son vermeyeceğini ileri süren Zelenskiy, Putin’in diplomatik veya askeri yollarla, “mümkün olan her şekilde” durdurulması gerektiğini ifade etti. Batı’nın sağladığı askeri yardımın savaşı kazanmak için yeterli olmadığını da sözlerine ekleyen Ukraynalı lider, diğer yandan barış konferansına gösterilen ilginin Ukrayna’ya destekte zayıflama olmadığını ortaya koyduğunu söyledi. Çin’den yardım istedi

Zelenskiy, Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın sona ermesi için Çin’in daha büyük bir rol üstlenmesini arzuladıklarını ifade etti. Rusya’nın davet edilmemiş olması nedeniyle konferansa katılmayan Çin’e seslenen Zelenskiy, “Çin’in bize yardım edebileceğine inanıyorum. Bu nedenle de bu günlerde Çin tarafından yapılacak belirli teklifleri görmeyi çok isterim” dedi.

Ukrayna’nın asla Çin’i düşmanı olarak tanımlamadığını vurgulayan Zelenskiy, Çin’i dost olarak görüp görmedikleri yönündeki bir soruya cevabında, “İnancıma göre dostlar, zor zamanlarda birbirine yardımcı olur. Çin’in Ukrayna’nın dostu olmasını isterdim. Biz Çin’in toprak bütünlüğünü destekliyoruz ve aynısını Çin’den de bekliyoruz” dedi. Bazı katılımcılar ortak bildiriye destek vermedi

Konferans sonunda kabul edilen ortak bildiride savaş ve savaşın yol açtığı yıkım nedeniyle Rusya suçlandı. Ortak bildiride, halihazırda Rusya’nın kontrolünde bulunan Zaporijya Nükleer Santrali’nin tekrar Ukrayna kontrolüne geçmesi gerektiği ifade edildi. Rusya ve Ukrayna arasında esir değişimi de talep eden ortak bildiri, Rusya’nın kontrolündeki Ukrayna topraklarının statüsü gibi tartışmalı meseleleri sonraya erteledi.

Diğer yandan katılımcıların büyük çoğunluğu tarafından desteklenen ortak bildiriye Hindistan, Güney Afrika ve Suudi Arabistan gibi ülkelerin imza atmadı.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

GÖKOVA’DAKİ SEVGİ YOLU’NDA AĞAÇ ÜSTÜ AŞK İLANLARI

2024-06-13 13:52 - ÇEVRE

MARMARİSLİ 14 YAŞINDAKİ FUTBOLCU MUĞLA KARMASINA SEÇİLDİ

2024-06-11 11:34 - Spor

DALAMAN SARSALA KOYU'NA GİRİŞE REKOR ZAM

2024-06-10 16:58 - Ekonomi

ŞANLIURFA'DA KÖPEKLERE YAŞATILAN VAHŞETİ DURDURUN

2024-06-10 11:48 - Yaşam

Kurban Bayramınız Kutlu Olsun

2024-06-15 01:03 - Marmaris

MEHMET AKPINAR ATAUZDERE BAYRAM SEVİNCİ YAŞATTI

2024-06-10 13:39 - Gündem

PİK KURS MERKEZİ AÇILDI

2024-06-11 17:57 - Marmaris

Amasya’da otomobil yol kenarındaki tezgaha daldı: 1 ölü

2024-06-10 17:37 - Asayiş

ZEHRA GÜNEŞ'İN AİLE FOTOĞRAFI SOSYAL MEDYADA GÜNDEM OLDU

2024-06-12 16:12 - Spor

MARMARİS’TE ÇEVREYİ KORUYAN VATANDAŞA HAKSIZ SALDIRI

2024-06-14 14:54 - ÇEVRE

İlgili Haberler

Milletvekili Tüfenkci: "Malatya’ya yakışır modern bir bölge müdürlüğü inşa ediyoruz"

23:15 - Siyaset

Trump, Netanyahu ile bir araya geldi

22:47 - Siyaset

CHP Genel Başkanı Özel, Şehzadeler Belediyesini ziyaret etti

21:10 - Siyaset

Zelenskiy: "Bu sözde ‘konut saldırısı’ hikayesi, Rusya’nın savaşı sona erdirmek için gerekli adımları atmayı reddetmesini meşrulaştırmak için uydurulmuş bir yalandır"

20:39 - Siyaset

Zelenskiy: "Bu sözde ‘konut saldırısı’ hikayesi, Rusya’nın savaşı sona erdirmek için gerekli adımları atmayı reddetmesini meşrulaştırmak için uydurulmuş bir yalandır"

20:39 - Siyaset

Günün Manşetleri

Büyükşehir Atletlerinden Atatürk Koşusu’nda 11 Madalya

15:09 - Spor

Üretimin Yanında Büyükşehir Var

15:03 - Ekonomi

Fethiye–Ölüdeniz Hattında 4. Etap Tamamlandı

15:03 - Genel

Muğla Havalimanlarında 11 Ayda 9,8 Milyon Yolcu

14:01 - Ekonomi

Muğla İl Jandarması Bir Haftada Binlerce Denetim Yaptı

12:11 - Asayiş