?>

Ustasından devraldı, Cumhurbaşkanlığı Korosuna taşıdı

KÜLTÜREL MİRAS TAŞIYICISI OLARAK ESKİŞEHİR'DEKİ ATÖLYESİNDE 20 YILI GERİDE BIRAKAN SANATÇI EMRE GÜNDÜZ, USTA-ÇIRAK GELENEĞİYLE ÖĞRENDİĞİ KABAK KEMANE YAPIMINI CUMHURBAŞKANLIĞI KOROLARINA KADAR TAŞIYARAK SANATINI GELECEK KUŞAKLARA AKTARIYOR.

Kültür Sanat - 2 saat önce

Kültürel Miras Taşıyıcısı olarak Eskişehir’deki atölyesinde 20 yılı geride bırakan sanatçı Emre Gündüz, usta-çırak geleneğiyle öğrendiği kabak kemane yapımını Cumhurbaşkanlığı korolarına kadar taşıyarak sanatını gelecek kuşaklara aktarıyor.

Müzik aletleriyle geçen 20 yıllık serüveninin son 15 yılını kabak kemane yapımına adayan Eskişehirli Emre Gündüz, bu geleneksel enstrümanı modernize ederek yaşatıyor. Ustasından devraldığı mirası Eskişehir’deki atölyesinde titizlikle işleyen Gündüz, doğal malzemeler kullanarak her biri kendine has tınıya sahip profesyonel sazlar üretiyor. Geleneksel mirası okullarda yaşatmaya çalışan sanatçı, el emeği göz nuru enstrümanlarıyla Türk müziğinin sesini Eskişehir’den dünyaya duyurmayı hedefliyor. "Doğal malzeme olduğu için her sazın karakteri farklı"

Kabak kemanenin tarihi derinliğine, yapım aşamasındaki teknik detaylara ve kullanılan malzemelerin enstrümanın karakterini nasıl belirlediğine değinen Emre Gündüz, "Yirmi seneden beri müzik aletlerinin içerisindeyim. Yaklaşık on beş seneden beri kabak kemane yapımıyla uğraşıyorum ve aynı zamanda Kültür Bakanlığı Kültürel Miras Taşıyıcısıyım. Bu mesleği, usta-çırak ilişkisiyle öğrendim. Kabak kemane, bizim 600’lü yıllara dayanan kültürel mirasımızdır ve günümüzde daha modernize edilmiştir. Kabak kemanenin kabak boyutu küçüldükçe sapları da ona göre ayarlanır. Bunu düzenleyen de yine ustam Galip Güvençoğlu olmuştur. Kendisi, günümüzdeki kabak kemaneleri modernize etmesinde çok katkısı olan kişidir." dedi. "Teknesi su kabağından, gövdesi oğlak derisinden oluşuyor"

Enstrümanın yapımında kullanılan materyalleri anlatan Gündüz, "Teknesi su kabağından oluşur, gövdesi oğlak derisi veya yürek zarıdır. Sapımız akçaağaçtan yapılan bir çalgımızdır. Kabağımız ise toprakta yetişen doğal bir malzemedir. Onların düzgün olması gerekiyor. Belirli boyutlarda, çevresini 55 santim ile 65 santim arası gibi yapıyoruz. Ama isteğe göre de değişebiliyor. Kabak boyutu küçüldükçe daha volümlü, tiz karakterli aslında bizim kabak kemane dediğimiz çalgı sesi oluşuyor" ifadelerini kullandı. "Beş saz yapıyoruz, beşi de birbirine benzemiyor"

Her bir enstrümanın eşsiz olduğunu vurgulayan Gündüz, üretim sürecindeki heyecanını şu sözlerle dile getirdi:

"Kabak kemaneyi zaten büyük bir heyecanla yapıyoruz. Çünkü 5 tane saz çıkartıyoruz mesela; 5’i de birbirine benzemiyor. Bunun sebebi de doğal malzemeden yapılıyor olması. Yürek zarı kullanıyoruz, bir hayvanın yürek zarı. Ondan dolayı her yaptığım sazın farklı tınıları, farklı özellikleri ve farklı karakterleri oluyor." "Benim kemanem, sizde güzel sesler bulsun"

Kabak kemane enstrümanın yaygınlaşması için genç nesillere eğitim materyali sağladığını belirten Gündüz, son olarak şunları söyledi:

"Kabak kemane enstrümanının yaygınlaşması için elimden geleni fazlasıyla yapmaya çalıştım. Çeşitli yerlere kabak kemane yapıp gönderiyorum, okullarda yaygınlaştırıyorum. Ankara’da Cumhurbaşkanlığı Korosu kuruldu. Orada 7-8 yaş grubuna kabak kemane dersleri veriliyor ve benim kemanelerimi kullanıyorlar. Onları özel olarak yapıyorum. Ortalama fiyatları 15 bin liradan başlıyor. Kullandığım malzemeye göre değişiyor; tamamen el yapımı ve profesyonel sazlar. Beğenmediğim bir sazı zaten kimseye sunmuyorum. Herkes benim için aynı. Her enstrümanı ayrı bir heyecanla yapıyorum. Her zaman da söylüyorum; benim enstrümanım çalınsın. Kemane yaptığım kişiye de muhakkak ’Benim kemanem sizde güzel sesler bulsun’ diye yazarım."

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

İYİ PARTİ MİLLETCEKİLİ  ERGUN: “BU RAKAMLAR YOKSULLUĞUN DEĞİL, AÇLIĞIN RAKAMLARIDIR”

2026-01-09 14:27 - Siyaset

Marmaris Belediye Başkanı Ünlü’nün yargılandığı davalarda karar çıkmadı

2026-01-08 16:06 - Asayiş

Marmaris’te Belediyesi çöp kamyonunun çarptığı kadın öldü

2026-01-09 13:05 - Asayiş

Ergun: “İktidar Emekliye Yoksulluğu Değil, Açlığı Reva Görüyor”

2026-01-09 11:20 - Ekonomi

Gold Emlak dolandırıcılığı sanıklarına ceza yağdı

2026-01-07 16:17 - Asayiş

Unutulan 200 Gram Altın Sahibine Teslim Edildi

2026-01-05 15:55 - İnsan

Kapalıçarşı soruşturmasında 3 kişi adliyeye sevk edildi

2026-01-08 15:54 - Asayiş

Marmaris’te bu hafta hangi mahallelerde elektrik kesilecek?

2026-01-05 15:33 - Marmaris

İçmeler’de Deniz Kirliliği Alarmı

2026-01-08 17:21 - Marmaris

Muğla Jandarmasının Aralık ayı bilançosu

2026-01-05 11:39 - Asayiş

İlgili Haberler

Kapadokya’da gece turizminde yeni rota: Ortahisar

11:48 - Kültür Sanat

Demirkapı Tepesi’ne kış zirve tırmanışı

11:48 - Kültür Sanat

Gençler tezhip sanatını uygulamalı öğrendi

11:18 - Kültür Sanat

‘Yüreğimizdeki Ezgiler’ gönüllere dokundu

11:12 - Kültür Sanat

Onlarca köylü bir araya geldi, geleneksel orta oyunları kahkahaya boğdu

11:04 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

Kayserispor, Brno’yu 3-2 yendi

10:06 - Spor

Yaşlı kadının ocakta unuttuğu makarna itfaiyeyi alarma geçirdi

09:48 - Asayiş

Çukura düşen araçları durdurmaya çalıştı, başarısız oldu

09:46 - Asayiş

Babasını öldürdüğünü kabul etti,

09:27 - Asayiş

Serbest piyasada döviz fiyatları

09:11 - Ekonomi