?>

Uyku bozukluğu ile boyun ve sırt ağrıları dijital dengesizliğin belirtisi

AMASYA ÜNİVERSİTESİ BİLİM İLETİŞİMİ OFİSİ TARAFINDAN DÜZENLENEN "ÇOCUK VE DİJİTAL BAĞIMLILIK" KONULU BİLİM KAFE SÖYLEŞİSİ, CUMHURİYET ORTAOKULU’NDA ÖĞRENCİLERE YÖNELİK GERÇEKLEŞTİRİLDİ. SÖYLEŞİYE DR. ÖĞR. ÜYESİ SEMİH KAYNAK KONUŞMACI OLARAK KATILDI. PROGRAMDA DİJİTAL ÇAĞIN ÇOCUKLAR ÜZERİNDEKİ ETKİLERİNE DİKKAT ÇEKEN KAYNAK, "DİJİTAL DENGE" KAVRAMININ ÖNEMİNE VURGU YAPTI. DİJİTAL DENGEYİ, TEKNOLOJİNİN SUNDUĞU İMKANLARDAN YARARLANIRKEN FİZİKSEL, ZİHİNSEL VE SOSYAL SAĞLIĞI KORUYACAK ŞEKİLDE KULLANIM OLARAK TANIMLAYAN KAYNAK, TEKNOLOJİYİ HAYATIN MERKEZİNE KOYMAK YERİNE BİLİNÇLİ BİR ŞEKİLDE YÖNETMENİN GEREKLİLİĞİNİ İFADE ETTİ. DİJİTAL DENGESİZLİĞİN BELİRTİLERİ ARASINDA ODAKLANMA GÜÇLÜĞÜ, UYKU BOZUKLUKLARI, BOYUN VE SIRT AĞRILARI İLE SOSYAL İLİŞKİLERDE ZAYIFLAMA GİBİ SORUNLARIN ÖNE ÇIKTIĞINI BELİRTTİ.

Eğitim - 4 ay önce

Odaklanma güçlüğü, uyku bozukluğu, boyun ve sırt ağrıları ile sosyal ilişkilerde zayıflama dijital dengesizliğin belirtileri arasında gösteriliyor. Amasya Üniversitesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Semih Kaynak, dijital dengesizliğe karşı belirli aralıklarla teknolojiden uzaklaşıp fiziksel aktiviteler, kitap okuma ve yüz yüze iletişime yönelmenin zihinsel dinlenmeye katkı sağladığını açıkladı.

Amasya Üniversitesi Bilim İletişimi Ofisi tarafından düzenlenen "Çocuk ve dijital bağımlılık" konulu bilim kafe söyleşisi, Cumhuriyet Ortaokulu’nda öğrencilere yönelik gerçekleştirildi. Söyleşiye Dr. Öğr. Üyesi Semih Kaynak konuşmacı olarak katıldı. Programda dijital çağın çocuklar üzerindeki etkilerine dikkat çeken Kaynak, "dijital denge" kavramının önemine vurgu yaptı. Dijital dengeyi, teknolojinin sunduğu imkanlardan yararlanırken fiziksel, zihinsel ve sosyal sağlığı koruyacak şekilde kullanım olarak tanımlayan Kaynak, teknolojiyi hayatın merkezine koymak yerine bilinçli bir şekilde yönetmenin gerekliliğini ifade etti. Dijital dengesizliğin belirtileri arasında odaklanma güçlüğü, uyku bozuklukları, boyun ve sırt ağrıları ile sosyal ilişkilerde zayıflama gibi sorunların öne çıktığını belirtti.

Bu duruma karşı çözüm önerilerini de paylaşıp gereksiz bildirimlerin kapatılması, teknolojisiz alanlar oluşturulması, ekran süresinin takip edilmesi ve göz sağlığını korumak amacıyla her 20 dakikada bir 20 saniye boyunca yaklaşık 6 metre uzağa bakmayı içeren 20-20-20 kuralının uygulanması gibi pratik adımlar öneren Dr. Öğretim Üyesi Kayna, ayrıca dijital detoksun önemine değinerek belirli aralıklarla teknolojiden uzaklaşıp fiziksel aktiviteler, kitap okuma ve yüz yüze iletişime yönelmenin zihinsel dinlenmeye katkı sağladığını söyledi.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Başkan Altay: "31 ilçede 165 bin öğrencimize tasarruf ve milli teknoloji hamlesi bilinci kazandırıyoruz"

2026-03-23 12:19 - Siyaset

14 yaşında çocuk, otobüs durağında silahla vurulmuş halde bulundu

2026-03-22 01:19 - Asayiş

Karadeniz müziğinin güçlü sesi 3 Nisan’da İstanbul’da sahne alacak

2026-03-19 15:47 - Magazin

SAFİYE SOYMAN KAPISINA GELEN DOMUZU ELLERİYLE BESLEDİ

2026-03-23 12:18 - Magazin

Marmaris Çarşısında Yangın Musluğu Talebi

2026-03-23 13:49 - Marmaris

KADIN SAHA PERSONELİNE ÜCRETSİZ CİLT BAKIMI DESTEĞİ

2026-03-24 16:26 - Marmaris

Muğla’da Ramazan Bayramı Hazırlıkları

2026-03-20 00:01 - Resmi İlanlar

Trump: "(İran) Diyalog kurabiliriz ama ateşkes yapmak istemiyorum"

2026-03-21 00:10 - Siyaset

BAŞKAN ÜNLÜ; “MÜZİK YAYIN SAATİ BİZİMLE İLGİLİ DEĞİL”

2026-03-23 12:22 - Marmaris

Ramazan Bayramınız Kutlu Olsun

2026-03-19 23:58 - Bülten

İlgili Haberler

AFAD ekiplerinin sualtı arama kurtarma eğitimleri Saros Körfezi’nde sürüyor

18:08 - Eğitim

Sincan Belediyesi kreşlerinde öğrenciler kura çekimi ile belirlendi

17:33 - Eğitim

Ağrı’da yönetici adaylarına yönelik eğitim programı düzenlendi

16:56 - Eğitim

ALKÜ’de kontenjanlar belli oldu

16:38 - Eğitim

TYT Türkiye birincisi Doğa Erdemir: "Ben asla sosyal hayatımdan feragat etmedim"

16:24 - Eğitim

Günün Manşetleri

7. kattan düşen halı kadının başına isabet etti

17:16 - Asayiş

Minibüs, iş yerine çarptıktan sonra boş arsaya uçtu

17:03 - Asayiş

UEFA’dan Kadir Sağlam’a görev

16:59 - Spor

Yaşlı çift alevlerin sardığı evden komşuların uyarısıyla çıktı

15:08 - Asayiş

34 yıldır su içemeyen yaşlı adam, 10 gündür yemek de yiyemiyor

15:07 - İnsan