?>

Uzay ve havacılığın derinliklerini GUHEM’de keşfediyorlar

GÖKMEN UZAY HAVACILIK EĞİTİM MERKEZİ (GUHEM), ÇOCUKLARA UZAY VE HAVACILIK ALANINDA KEŞİF DOLU BİR DENEYİM SUNUYOR. MİLLİ UZAY PROGRAMI’NIN ‘UZAY FARKINDALIĞI OLUŞTURMA’ HEDEFLERİNDE EN ÖNEMLİ ROLÜ ÜSTLENEN GUHEM, TÜRKİYE’NİN DÖRT BİR YANINDAN ZİYARETÇİ AĞIRLAMAYI SÜRDÜRÜYOR.

Teknoloji - 9 saat önce

Gökmen Uzay Havacılık Eğitim Merkezi (GUHEM), çocuklara uzay ve havacılık alanında keşif dolu bir deneyim sunuyor. Milli Uzay Programı’nın ‘uzay farkındalığı oluşturma’ hedeflerinde en önemli rolü üstlenen GUHEM, Türkiye’nin dört bir yanından ziyaretçi ağırlamayı sürdürüyor.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) öncülüğünde GUHEM, ziyaretçilerine 154 interaktif düzenek ile Ay’da yürüme, uçak simülatöründe pilotluk yapma gibi uygulamalarla hem eğlenceli hem de öğretici bir ortam sağlıyor. Bilim iletişimcileri eşliğinde düzenlenen atölyelerde, ziyaretçiler, roket teknolojileri, uydular, Güneş Sistemi, ötegezegenler ve göktaşları gibi konularda önemli bilgiler ediniyor. Alanında Avrupa’nın en büyük merkezi olan GUHEM’i, Türkiye’nin farklı şehirlerinden binlerce öğrenci ve öğretmen ziyaret etmeyi sürdürüyor. 2023 yılından itibaren "Dünya Uzay Haftası Ulusal Koordinatörlük" görevini yürüten merkez, etkinliklerle gençleri, bilim insanlarını ve toplumu geleceğin uzay çalışmalarına daha da yakınlaştırmayı hedefliyor.

"Öğrencilerimiz GUHEM’i çok seviyor"

Bandırma’dan Bursa’ya gelen ve öğrencileriyle birlikte GUHEM’i ziyaret eden Okul Müdürü Melih Ustaoğlu, "Bugün ortaokul ve lise öğrencilerimizle birlikte burada çok güzel bir gün geçirdik. Daha önce de farklı öğrenci gruplarımızla burayı ziyaret etmiştik. Fırsat buldukça buraya gelmeye devam edeceğiz. Çünkü öğrencilerimiz GUHEM’i çok seviyor ve büyük bir ilgiyle takip ediyor. Programımız belli olur olmaz çocuklar heyecanla bugünü bekledi. GUHEM, Avrupa’nın en büyük, dünyanın ise beşinci büyük merkezi konumunda. Çocuklarımız için harika bir deneyim oldu. Bu ziyaret sayesinde uzaya ve pilotluğa olan ilgilerinin arttığını, hatta bu alanda ilerlemek isteyen öğrencilerimizin olduğunu görmek bizi çok mutlu etti" dedi.

"Burada devasa uzay araçları var"

GUHEM ziyaretine İnegöl’den gelen Gözdenur Can da, "Öğrencilerimiz GUHEM’e geldikleri için çok mutlu oldular. Biz de onlar kadar heyecanlı ve mutluyuz. GUHEM’i çok merak ediyorduk, bizim için de güzel bir deneyim oldu. Buraya gelmeden önce bu kadar büyük, devasa uzay araçları ve havacılıkla ilgili bu kadar ekipman olduğunu tahmin etmiyorduk. Ancak geldiğimizde simülasyonlar sayesinde eşsiz bir deneyim yaşadık. Öğrencilerimiz burayı gezdikten sonra uzay ve havacılıkla ilgili mesleklere yönelmeyi düşünmeye başladılar. Öğrencilerin, ailelerin ve öğretmenlerin mutlaka GUHEM’i ziyaret edip bu benzersiz deneyimi yaşamalarını tavsiye ediyorum" dedi.

"Buraya ailemle de gelmek istiyorum"

GUHEM’i ziyaret eden öğrencilerden Dilek Derviş, "GUHEM sayesinde birçok şey öğrendim. Roketler ve uzay araçlarıyla ilgili yeni bilgiler edindim. Bu, GUHEM’e ikinci gelişim ve ilkinde olduğu gibi yine çok keyif aldım. Buraya ailemle birlikte de gelmeyi düşünüyorum. Buradan birçok yeni bilgiyle dönüyorum. Uzay ve havacılığa olan ilgim daha da arttı. Hatta kardeşimin doğum günü yaklaşıyor, onun pastasının üzerine uzay mekiği şeklinde bir süs yapmayı planlıyorum. O da benim gibi bu konulara çok ilgili, GUHEM bana ilham verdi" dedi.

GUHEM’e gelen öğrencilerden Hamza Dayan, GUHEM’i yapanlara çok teşekkür ettiğini belirtti. Uzay araçları, roketler ve havacılık tarihinin çok ilgisini çektiğini söyleyen Dayan, "Uzaya zaten ilgim vardı, burada gördüklerimle birlikte ilgim iyice arttı. Herkese buraya gelmesini tavsiye ediyorum. Okulumuzdan üç farklı sınıf olarak geldik, tüm arkadaşlarımın da burayı oldukça ilgi çekici bulduğunu gördüm. Buraya gelmeden önce aklımda başka meslekler vardı, şimdi ise astronomi üzerine daha fazla düşünmeye başladım. Uzay ve havacılık alanında bir meslek edinmeyi düşünüyorum" dedi.

GUHEM’e gelen öğrencilerden Azra Rabia Tekiner, GUHEM’de gerçek bir uçağın kokpitini görme fırsatı bulduğunu ifaden ederek, "Bu benim için çok etkileyiciydi. İntertenten araştırmalar yapıyoruz ama burada gelip uzay ve havacılıkla ilgili düzeneklere dokunarak, buradaki görevlileri dinleyerek bilgi edinmek bana çok şey kattı. Çok eğlenceli bir etkinlik oldu" dedi.

Öğrencilerden Buğlem Derabaşı ise, "Buraya daha önce hiç gelmemiştim, iyi ki gelmişim. Buraya en kısa zamanda tekrar gelmek istiyorum. Tüm simülasyonlar, merkezin mimarisi, her şey çok ilgi çekici. Birçok arkadaşım yanına tablet ya da telefon getirmişti. Ancak buradaki ekipmanlarla ilgilenmekten kimsenin telefonuyla oynamaya vakti olmadı" diye konuştu.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Ergun “gıda fiyatları el yakıyor, vatandaşın sofrasına ateş düşmüştür”

2025-10-16 12:44 - Ekonomi

Marmaris Devlet Hastanesi’nde MR cihazı hizmete girdi

2025-10-13 15:31 - Marmaris

Marmaris'ten Can Dostlara Dev Adım

2025-10-13 16:57 - Marmaris

Katil zanlısının yargılanmasına devam edildi

2025-10-14 17:35 - Asayiş

Marmarisli muhtar Ankara’da düzenlenen programa katıldı

2025-10-18 10:06 - Marmaris

Marmaris Siteler Mahalle Muhtarı Gülizar Pekpak’tan Ankara çıkarması

2025-10-16 15:55 - Marmaris

AK Parti Muğla İl Başkanlığı’na Cengizhan Güngör atandı

2025-10-17 19:32 - Gündem

Bursalı modacıdan İnegöl’e yeni şube

2025-10-13 13:29 - Magazin

Marmaris Meslek Okulları Teoriden Öteye Geçemiyor

2025-10-15 13:16 - Marmaris

ŞEHİT AHMET BENLER ADININ VERİLDİĞİ OKULDA TÖRENLE ANILDI

2025-10-13 14:14 - Marmaris

İlgili Haberler

Denizli’den Elon Musk’a rakip çıktı

15:37 - Teknoloji

Bakan Uraloğlu: "Yatırımlarımız, ülkemize 1 trilyon 71 milyar dolarlık bir katkı sağladı"

13:51 - Teknoloji

Yapay zeka destekli sanal doktor, sesi dinliyor, yüzü okuyor ve hastalığı buluyor

12:34 - Teknoloji

Başkan Büyükkılıç’tan "Bilim Festivali" teşekkürü

11:54 - Teknoloji

Van’da atıklar yakıt oldu: Enerji üretiminde yeni dönem

10:29 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Vıctorıa’s Secret Melekleri Podyuma Büyük Dönüş Yaptı

14:29 - Kültür Sanat

IHSA 2025’te Afet Sonrası Yerel Müdahale Konuşuldu

14:19 - Gündem

Babasını tüfekle öldüren zanlı adliyeye sevk edildi

13:50 - Asayiş

’İntihar etti’ diyen eşi, şimdi cinayetten yargılanacak

13:25 - Asayiş

Kazada ağır yaralanan çocuk hayatını kaybetti

12:12 - Asayiş