?>

Üzerlik ve sarı kantarondan led ışığı

Mühendislik bilimleri bölümü dr. öğretim üyesi zeliha soran erdem, yürüttüğü proje kapsamında üzerlik ve kantaron bitkilerinden daha sürdürülebilir olan led ışığı elde etti.

Teknoloji - 6 ay önce

Mühendislik Bilimleri Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Zeliha Soran Erdem, yürüttüğü proje kapsamında üzerlik ve kantaron bitkilerinden daha sürdürülebilir olan led ışığı elde etti.

Mühendislik Bilimleri Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Zeliha Soran Erdem tarafından yürütülen proje kapsamında led teknolojilerinde kullanılan yeni bir keşifte bulundu. Üzerlik ve kantaron bitkilerinden yararlanan Bilim Kadını Erdem, bu bitkilerin ekstresini kullanarak TV, bilgisayar, cep telefonu gibi teknolojik aletlerdeki led ışıkları doğal ürünlerden elde etti. L’Oréal Türkiye’nin ‘Bilim Kadınları İçin’ ödül töreninde ödül kazanan Erdem, proje hakkında bilgiler vererek; "Ledlerde kullanılan renk dönüştürücü yüzeyler daha ağırlıklı olarak nadir toprak elementi içeren fosfor temellidir. Daha sonraki çalışmalarda da kuantum noktacıklar kullanılıyor. Bunların hepsi inorganik ve sentetik. Dolayısıyla çevreye zararları da daha fazla ve sürdürülebilir değil. ‘Biz bunları daha sürdürülebilir ve daha doğal nasıl yapabiliriz?’ sorusundan yola çıktık. Bunun için doğanın kendisinden yararlanıp bitkilerdeki ışıyan molekülleri alıp bu amaçlı kullanmayı hedefledik. Yaptığımız ilk çalışmalarda da bunun yapılabilir olduğunu ve aslında daha sürdürülebilir led teknolojileri geliştirebileceğimizi gördük" dedi.

Bunun endüstriye de uyarlanabileceğini kaydeden Zeliha Soran Erdem; "Bunun için de çalışmaları devam ettiriyoruz. Daha iyi ve dayanıklı yüzeyler oluşturup ardından led endüstrisinde kullanabiliriz. Bitkilerin ekstresini kullanıyoruz. Bunun içinde daha iyi olanlarını seçmemiz gerekiyor. Birçok bitkide ışıma olduğunu biliyoruz ama bunların bu alana uygulanabilir olması için özelliklere sahip olması gerekiyor. Bizde bunları belirliyoruz. Basit bir şekilde su içinde bekleterek ekstresini elde ediyoruz. Bazılarında da farklı teknikler kullanarak ekstresini elde ediyoruz ve onları katı yüzeylere aktarmaya çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

(ÖZEL) Yola düşen metal rulolar az kalsın faciaya neden oluyordu

2024-12-03 10:02 - Asayiş

Türkiye’nin ilk ve tek kadın X-Trial pilotu, off-road pistlerinde tozu dumana katıyor

2024-12-05 13:07 - Spor

Uyuşturucu operasyonunda 14 kilo 500 gram metamfetamin ele geçirildi

2024-12-04 13:33 - Asayiş

Samsun’da metamfetamin ele geçirildi

2024-12-07 11:31 - Asayiş

Gediz’de Bardakçı deresi taşkın koruma projesi başladı

2024-12-09 11:16 - Gündem

İranlı şahıs üzerinde 11 kilo 150 gram metamfetamin yakalandı

2024-12-06 13:54 - Asayiş

KIZILDENİZ DEĞİL MARMARİS KÖRFEZİ

2024-12-09 12:43 - Marmaris

Muğla Büyükşehir Belediyesi’nden imar çalıştayı

2024-12-03 13:48 - Gündem

MARMARİS’TE ANTİK MERKEZ ÜZERİNDE KAKTÜS ŞÖLENİ

2024-12-04 16:06 - Marmaris

MARMARİS’İN SEBZE VE MEYVE AMBARI KARACASÖGÜT

2024-12-06 14:17 - Marmaris

İlgili Haberler

Yapay zeka araçları, Canik’te görücüye çıktı

15:41 - Teknoloji

Balıkesirli öğrenciler 70 proje üretti

15:33 - Teknoloji

Enerjide yapay zekanın kalbi Samsun’da attı

11:37 - Teknoloji

Öğrenciler, teknolojik ve bilimsel çalışmalarını sergiledi

09:06 - Teknoloji

Düzce Üniversitesi roket takımı uluslararası arenada

16:30 - Teknoloji

Günün Manşetleri

3 kişinin cinayet olayında yeni gelişme

15:13 - Asayiş

Eşini Ayırmak İsteyen Kadın Yaralandı

13:26 - Asayiş

Doktor Evinde Ölü Bulundu

13:17 - Asayiş

Kadın Kooperatifi Türkiye Pazarına Açılıyor

13:11 - Genel

Dünya Plaj Voleybolu Alanya etabı başladı

13:06 - Spor