?>

Uzm. Dr. Akyol: "Mevsim geçişi birçok hastalığı tetikliyor"

LİV HOSPİTAL SAMSUN İÇ HASTALIKLARI UZMANI DR. ÖZKAN AKYOL

Sağlık - 6 ay önce

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Özkan Akyol, mevsim geçişlerinde etkili olan ani hava sıcaklığı değişiklilerinin birçok hastalığı tetiklediğini söyledi.

Hava sıcaklıklarının aniden değiştiği bu günlerde uzmanlar da çeşitli uyarılarda bulunuyor. Ani sıcaklık değişimlerinin beraberinde birçok hastalığı tetikleyebileceğini söyleyen Liv Hospital Samsun İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Özkan Akyol, dikkat edilmesi gerekenleri sıraladı. Bu mevsimlerde giysi seçiminin doğru olmasının da büyük önem taşıdığını söyleyen Akyol, özellikle belirli bir grubun dikkatli olması gerektiği konusunda uyardı. "Sağlığı olumsuz etkileyebiliyor"

Havaların bir ısınıp bir soğumasından dolayı dikkatli olunması gerektiğinin altını çizen İç Hastalıkları Uzm. Dr. Özkan Akyol, mevsimsel sıcaklık değişimlerinin sebep olduğu hastalıklar ve alınabilecek önlemler hakkında uyarılarda bulundu. Mevsimsel sıcaklıkların bu dönemde çok fazla değişim gösterdiğini dile getiren Uzm. Dr. Akyol, "Sabah evden çıkarken çok soğuk başlayan gün, öğle saatlerinde çok fazla sıcak devam edebiliyor ya da bir gün hava güneşli ve çok sıcakken sonraki gün aniden çok soğuyabiliyor. Bu sıcaklık değişimleri kişilerin sağlığını olumsuz etkileyebiliyor. Sıcaklık değişimleri sindirim sistemimizi, duygu durumumuzu dahi etkilerken başka birçok hastalığı da tetikleyebiliyor. Hava değişiklikleri sebebiyle yaşanan problemlere karşı bazı önlemler almak sağlığımız için etkili olacaktır" dedi. "Alerjik astımı olanlar dikkat etmeli"

Sıcaklık değişimlerinin sebep olduğu şikayetlere dikkat çeken İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Özkan Akyol, "Mevsimsel değişiklikler yılın son aylarında hayatımızı daha fazla etkiliyor. Bu aylarda özellikle alerjik astım, KOAH, grip, nezle gibi solunum yolu hastalıkları artış göstermektedir. Alerjik astımı olan kişiler mutlaka kendini çok iyi korumalıdır. Sıcaklığın ani değişmesi öksürük, nefes darlığı, solunum yolu problemi, hayat konforumuzu etkileyecek burun tıkanıkları gibi problemleri artırmaktadır. Viral enfeksiyon hastalıkları çokça karşılaştığımız durumlardır" şeklinde konuştu. "65 yaş üstü kişiler yıllık aşılarını ihmal etmemeli"

Özellikle 65 yaş üstü kişiler, bağışıklık sistemi düşük olanlar ve kalabalık ortamda çalışanları uyaran Dr. Akyol, "Bu kişiler için mevsim geçişi hastalıklarının ilk adresidir. Bazı önlemler alınması hastalıklardan korunmada fayda sağlayacaktır. Öncelikle soğuk havalara karşı korunaklı giyinmeli ve uzun süre soğuğa maruz kalınmamalıdır. Soğuk havaya göre giyinirken günün ilerleyen saatlerinde havanın ısınabileceğine göz önüne alarak aşırı kalın giyinmemek de önemlidir. Bu ay seyreden yüksek sıcaklık kişilerin ince giyinmesine sebep oluyor. Bir artan bir düşen sıcaklıklar sağlığımız için problem oluşturmaktadır. 65 yaş üstü kişiler mutlaka yıllık aşılarını yaptırmalıdır. Astım, KOAH gibi hastalığı olanlar doktor takiplerini ihmal etmemelidir. Tansiyon ve kalp hastaları tedavilerini düzenli yaptırmalıdır. Bol lifli gıdalar tüketmeli ve doğal beslenmelidirler. Bol su tüketimi çok önemlidir. Spor ve bedensel aktiviteler sağlığımızı korumamıza yardımcı olur. Güne sağlıklı bir kahvaltıyla başlamak zihinsel ve bedensel olarak kişiye katkı sağlar. Bu önlemlerin alınması, kendimizi salgın ve hastalıklara karşı korumamızda çok büyük fayda sağlayacaktır" ifadelerine yer verdi.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Türkiye’de Yerli Sığır Alarmı

2026-01-29 12:11 - Gündem

Marmaris Belediyesi Sel Sonrası İçmeler’de Seferber Oldu

2026-01-29 12:02 - Marmaris

Otomobilin çarptığı 9 yaşındaki çocuk hayatını kaybetti

2026-01-29 12:46 - Asayiş

Dolu ve hortumun vurduğu Seydikemer’de oda başkanlarından destek çağrısı

2026-01-29 13:59 - Gündem

Vodafone’dan 5G yolunda fiber optik omurga şebeke operasyonlarında yapay zekalı yeni adım

2026-01-29 12:20 - Teknoloji

Meteoroloji’nin sağanak ve fırtına uyarısı pazarcıları etkiledi

2026-01-29 12:43 - İnsan

Manisa muaythaide, Ege’ye damga vurdu

2026-01-29 13:02 - Spor

QS 2026 Avrupa Üniversiteleri sıralaması açıklandı

2026-01-29 12:39 - Eğitim

Antalya ile Muğla Büyükşehir Gençlik Meclisleri kardeş oluyor

2026-01-29 12:08 - Genel

Aile İçin En Mantıklı Sağlık Sigortası Seçeneği Hangileri?

2026-01-29 12:05 - Sağlık

İlgili Haberler

Alanya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Uyku Merkezi’nden uluslararası başarı

16:23 - Sağlık

Uzmanından duruş bozukluklarına karşı öneri: "Düzenli egzersizle kısa sürede tedavi mümkün"

15:34 - Sağlık

Sarıkamış’ta fırınlara sıkı denetim: Hijyen ve ekmek gramajı mercek altında

15:25 - Sağlık

Köyceğiz Toparlar'da 20 Yıllık Altyapı Çilesi Bitiyor

15:20 - Sağlık

Yunusemre’de 6 ayda 3 bin 463 kişiye sağlık desteği

14:54 - Sağlık

Günün Manşetleri

Bu plajdakiler 10 adımda il değiştiriyor

15:50 - Asayiş

Türkiye genelinde hafta sonu yağış bekleniyor

15:48 - Gündem

Sıfır atık ve yağmur suyu hasadıyla örnek üretim

14:22 - Ekonomi

Çalıştığı hastanede kalbi durdu, mesai arkadaşları hayata döndürdü

14:14 - İnsan

Yaz uykusuzluğunu hafife almayın

11:18 - Sağlık