?>

Uzmandan boyun fıtığı uyarısı: "Başı öne eğince omuzlara 30 kilogram yük biniyor"

ACIBADEM ADANA HASTANESİ BEYİN VE SİNİR CERRAHİSİ UZMANI DR. MEHMET CAN, BOYUN FITIĞININ AKILLI TELEFON KULLANIMINA BAĞLI OLARAK ARTTIĞINA DİKKAT ÇEKEREK, "BAŞIN ÖNE EĞİLMESİYLE BOYUN OMURLARINA BİNEN YÜK KATLANARAK ARTIYOR. TELEFONA BAKARKEN BOYUN OMUZLARA HER SEFERİNDE 25-30 KİLOGRAM YÜK BİNDİRİYOR. BU DA DİSKLERDE ERKEN YIPRANMA, KAS SPAZMI VE SİNİR KÖKLERİNE BASKIYA YOL AÇIYOR" DEDİ.

Sağlık - 5 gün önce

Boyun fıtığının akıllı telefon kullanımına bağlı olarak arttığına dikkat çeken Acıbadem Adana Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Dr. Mehmet Can, "Başın öne eğilmesiyle boyun omurlarına binen yük katlanarak artıyor. Telefona bakarken boyun omuzlara her seferinde 25-30 kilogram yük bindiriyor. Bu da disklerde erken yıpranma, kas spazmı ve sinir köklerine baskıya yol açıyor" dedi.

Akıllı telefon kullanımı günümüzde boyun fıtığı açısından en sık gözden kaçan risk faktörlerinden biri haline geldi. Konuyla ilgili Acıbadem Adana Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Dr. Mehmet Can, açıklamalarda bulundu.

Boyun fıtığının günümüzde masa başı çalışma ve akıllı telefon kullanımının artmasıyla birlikte her yaş grubunda daha sık görülmeye başladığını belirten Dr. Can, "Omurlar arasında yer alan disklerin zamanla ya da ani zorlanmalar sonucu yırtılmasıyla boyun fıtığı gelişebiliyor. Boyun fıtığının en sık nedenleri arasında uzun süre bilgisayar ve telefon kullanımı, öne eğik baş pozisyonu, yaşa bağlı disk dejenerasyonu, ani ters hareketleri, trafik kazaları ve ağır yük kaldırmak bulunuyor. Özellikle yanlış duruş alışkanlıkları boyun omurgası üzerindeki yükü artırarak disklerde erken yıpranmaya neden oluyor" diye konuştu. "Asıl uyarıcı belirti kola yayılan ağrıdır"

Boyun fıtığında en sık görülen şikayetin boyun ağrısı olduğuna değinen Dr. Can, "Ense ve boyunda tutulma hissi hareketle artıyor. Ancak asıl uyarıcı belirti kola yayılan ağrıdır. Omuzdan kola, ön kola ve parmaklara kadar uzanabilen ağrı hasta tarafından elektrik çarpması ya da yanma tarzında hissedilir. El ve parmaklarda uyuşma, karıncalanma, el sıkma gücünde azalma ve eşyaları düşürme gibi şikâyetler boyun fıtığının önemli belirtileri arasındadır" ifadelerini kullandı. "Çocuklarda şekil bozuklukları erişkinlikte boyun fıtığına zemin hazırlar"

Büyüme ve ergenlik döneminde cep telefon kullanımının erişkinlere göre çok daha ciddi sonuçlar doğurabileceğini vurgulayan Dr. Can, daha sonra şunları söyledi:

"Omurganın henüz tam gelişmemiş olması, baş-boyun oranının farklılığı ve duruş alışkanlıklarının bu dönemde kalıcı hale gelmesi nedeniyle çocuklarda şekil bozuklukları erişkinlikte boyun fıtığına zemin hazırlar. Doğru hasta ve doğru cerrahi yöntemle başarı oranları oldukça yüksektir. En sık uygulanan yöntemler anterior servikal diskektomi ve füzyon (ACDF), uygun hastalarda disk protezi ve seçilmiş vakalarda posterior yaklaşımlardır. Ameliyat sonrası hastalar genellikle 1-2 gün içinde taburcu edilir, masa başı işe dönüş süresi 2-4 hafta, tam iyileşme ise 6-12 haftayı bulabilir." "Telefonu göz hizasında kullanın"

Boyun fıtığı tedavisinde amacın sadece ağrıyı geçirmek değil, siniri ve omuriliği korumak olduğunu da aktaran Can, doğru duruş alışkanlıkları ve bilinçli telefon kullanımının önemine dikkat çekerek, "Telefonu göz hizasında kullanın, uzun süre aynı pozisyonda kalmayın, yük kaldırırken boynunuzu sabit tutun, yastığınız ne çok yüksek ne de çok alçak olsun" önerilerinde bulundu.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

ERGUN; ÖĞRENCİLER YURTLARDA GÜVENDE Mİ?

2026-01-23 12:27 - Genel

Emlak Sektöründe Harç Krizi

2026-01-22 15:58 - Ekonomi

Engelli Haklarında Tasarruf Krizi

2026-01-24 20:01 - Marmaris

MUĞLA’DA BELEDİYE BİNALARI TÜRK BAYRAKLARI İLE DONATILDI

2026-01-21 11:56 - İnsan

DATÇA’DA VİRAJI ALAMAYAN TIR DEVRİLDİ: 1 YARALI

2026-01-24 00:44 - Asayiş

Kaza sonrası hayatını kaybeden vatandaş, bağışlanan organlarıyla 7 hastaya umut oldu

2026-01-22 14:53 - Sağlık

6 YIL 8 AY HAPİS CEZASI BULUNAN GÖÇMEN KAÇAKÇISI YAKALANDI

2026-01-19 10:23 - Asayiş

ADD’DEN UĞUR MUMCU VE DEMOKRASİ ŞEHİTLERİNİ ANMA ETKİNLİĞİ

2026-01-24 16:39 - Marmaris

Fırtına elektrik tellerini kopardı, çıkan yangın büyümeden söndürüldü

2026-01-22 00:09 - Asayiş

Gülden Karaböcek Edirne’de sevenleriyle buluştu

2026-01-19 14:23 - Magazin

İlgili Haberler

Gürcistan’dan Samsun’a uzanan zorlu tedavi süreci başarıyla tamamlandı

14:41 - Sağlık

Muş’ta bir ilk: Kulak keloidi, ödüllü cerrahi teknikle tedavi edildi

14:34 - Sağlık

BOYUN AĞRILARINDA KURU İĞNE TEDAVİSİ!

13:53 - Sağlık

Su tüketimiyle ilgili doğru bilinen yanlışlar

12:01 - Sağlık

Profesör açıkladı: "Nipah virüsü ülkemiz için risk oluşturmuyor"

11:09 - Sağlık

Günün Manşetleri

Öldürülen Atlas Çağlayan’ın ailesini tehdit eden şahıs tutuklandı

15:13 - Asayiş

SNX Türkiye Dünya Kar Motosikleti Şampiyonası başladı

14:44 - Spor

Avustralya Açık tek kadınlarda şampiyon Elena Rybakina

14:42 - Spor

26 yaşındaki genç kamyonette ölü bulundu

13:48 - Asayiş

Hortumun vurduğu tekneler vinçlerle kurtarılıyor

13:10 - Gündem