?>

Uzmanlar uyarıyor: “Polikistik over sendromu kadın yaşamının her dönemini etkiliyor”

Kadın hastalıkları ve doğum uzmanı prof. Dr. Buyru

Sağlık - 8 ay önce

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Buyru, “Polikistik over sendromu, kadın hayatının her evresinde sorunlara yol açabilen, tüm sağlığı yakından ilgilendiren bir tür endokrin bozukluk. Sadece üremeyle ilgili problemlere yol açmıyor, genç kızlıktan menopoza kadar bir takım sağlık risklerini de beraberinde getiriyor” bilgisini verdi. Öte yandan Buyru, sendromu kontrol altına almanın en etkili yolunun kilo vermek olduğunu vurguladı.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Faruk Buyru, polikistik over sendromunun, kadın hayatının her evresinde sorunlara yol açabilen, tüm sağlığı yakından ilgilendiren bir tür endokrin bozukluk olduğunu ifade etti. Sendromun sadece üremeyle ilgili problemlere yol açmadığını vurgulayan Buyru, genç kızlıkta kilo almayla ilgili problemlerin ortaya çıkmasına yol açtığını belirtti. Prof. Dr. Buyru, sendromu yaşayan genç kızlarda, erkeklik hormonlarındaki artışa bağlı olarak tüylenme, saç dökülmesi, ciltte yağlanma ve sivilcelerin daha sık görüldüğünü aktardı. Öte yandan Buyru, sendromu kontrol altına almanın en etkili yolunun kilo vermek olduğunu vurguladı.

“Polikistik over sendromu olan kadınlar hamilelikte de problem yaşayabilir”

Sendromun, hamilelikte de sağlık sorunlarına yol açtığını belirten Buyru, “Polikistik over sendromlu kadınlarda gebeliğe bağlı şeker hastalığı, tansiyon yüksekliği gibi problemler daha sık karşımıza çıkıyor. Bunların da kilo kontrolüyle, beslenmeyle, bazı destek tedavileriyle, ilaçlarla ortadan kaldırılması söz konusu olabiliyor” ifadelerini kullandı.

“Polikistik over sendromu menopozda da sağlığı tehdit ediyor”

Sendromun, önlem alınmadığı takdirde menopoz döneminde de sağlık sorunlarına yol açabileceğine dikkat çeken Buyru, “Rahim içinde kalınlaşma, rahim içi kanserinde artış, kalp damar hastalıkları riskinde artış, şeker hastalığında artış ve kadının genel sağlığını tehdit eden problemler olarak karşımıza çıkabiliyor” ifadelerini kullandı.

“Polikistik over sendromumun ortaya çıkışında insülin direncinin rolü var”

Prof.Dr. Buyru, polikistik over sendromu olan kadınların yarısında insülin direnci olduğunu kaydetti. Yapılan çalışmaların, hastalığın ortaya çıkışında insülin direncinin rolünün olduğunu gösterdiğini aktaran Buyru, zayıf olan polikistik over sendromu hastalarında da insülin direnci görülebildiğini ifade etti. Kilo verildiği takdirde ileriki yıllarda ortaya çıkabilecek sağlık risklerinin de önüne geçilebileceğini vurgulayan Buyru, “Rahim içi kanseri, şeker hastalığı, kalp hastalıkları riskindeki artışı da bu yaşlarda alınacak önlemlerle ortadan kaldırmak ya da riski azaltmak söz konusu olabiliyor. Kadın üreme çağına gelip çocuk sahibi olmak istediğinde yine adet düzensizliği, yumurtlama problemine bağlı olarak gebe kalamama gibi problemlerle karşımıza çıkabiliyor. Bu durumda da çocuk isteği olmasa dahi adetlerini düzenlemek, rahim içi kanseri riskini azaltmak açısından önemli. İnsülin direncine karşı egzersiz, beslenme biçiminde değişiklik gibi önlemler almak gerekiyor. Polikistik over sendromlu hastalar hormon bozukluklarından dolayı çok da kolay kilo veremiyor. Bu durumda bir takım ilaçlar devreye girebiliyor. Doğurganlık çağında eğer kilo problemine polikistik over sendromu eşlik ediyorsa kilonun yüzde 5’ini vermek bile çok önemli olabiliyor. Yani 80 kilo bir kadın, 4-5 kilo vererek adetlerini düzene sokabiliyor, gebe kalabiliyor, yumurtlama problemleri ortadan kalkabiliyor” dedi.

“Polikistik over sendromu olanlar tedavi ile hamile kalabilir”

Polikistik over sendromu olanların tedavi ile hamile kalabildiğini belirten Buyru, “Çocuk sahibi olmak isteyen çiftler arasında tedavisi en yüz güldürücü olanlar polikistik over sendromu olanlar. Çünkü gebe kalma şansı ağızdan alınan ilaçlarla ya da iğnelerle çok yüksek olabiliyor. Hatta sadece kilo vererek bile gebe kalmasını sağlamak mümkün. Tüp bebek yapıldığında çok fazla sayıda yumurta elde edip gebe kalma şansını arttırmak mümkün” bilgisini verdi.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

MUĞLA’DA GÖL VE DAĞ ARASINDAKİ GİZEMLİ KÖY

2024-09-16 12:14 - Gezi

Mudanya’da "Avrupa Haraketlilik Haftası" heyecanı

2024-09-17 20:12 - Genel

Jandarma; tarım işçileri, yaşlı ve engelli vatandaşları ziyaret etti

2024-09-20 10:29 - İnsan

Adana’da “Süper Hücre” bugün de etkili olacak

2024-09-22 09:23 - Gündem

Erzurum - Artvin sınırında modern bir cazibe merkezi: Sonsuz havuz

2024-09-18 09:19 - İnsan

Adana Havalimanı’nda TEKNOFEST hazırlıkları sürüyor

2024-09-21 15:47 - Teknoloji

MUĞLALI KADINLAR ERKEKLERDEN DAHA UZUN ÖMÜRLÜ

2024-09-20 14:46 - Yaşam

Haluk Canatar, Yüzme Federasyonu Başkanlığı’na adaylığını açıkladı

2024-09-18 17:48 - Spor

BÜYÜKŞEHİR VE DALAMAN BELEDİYESİNDEN BİLGİLENDİRME TOPLANTISI

2024-09-21 17:10 - Gündem

Edirne’de Trakyalı çiftçi Bakan Yumaklı ile pazarlık yaptı

2024-09-17 19:28 - Ekonomi

İlgili Haberler

Malatya’da "Sağlık için hareket et" günü yoğun katılımla gerçekleşti

16:09 - Sağlık

Edremit Devlet Hastanesi ’2025 Motivasyon Gecesi’

14:19 - Sağlık

Kartal’da düzenlenen "Nadir Hastalıklar Sempozyumu"nda nadir hastalıklara karşı farkındalık oluşturuldu

11:28 - Sağlık

Bingöl’de bin kişinin kanser taraması yapıldı

10:56 - Sağlık

Elazığ’da Uluslararası Çölyak Günü etkinliği

10:39 - Sağlık

Günün Manşetleri

Yeşilin Binbir Tonu Fotoğrafçıları Büyüledi

15:33 - Gündem

Kardiyorenal Sendrom Alarmı

15:28 - Sağlık

80 yıllık giysiler yeniden hayat buldu

14:23 - Genel

Mehir Vakfı'ndan Evlilik Çağrısı

14:21 - İnsan

Özel Öğrencilere Şiddet Uygulayan Öğretmen Tutuklandı

13:53 - Asayiş