?>

Uzmanlar yangın sonrası orman restorasyonu konusunda uyardı

Prof. Dr. Alper çolak

Genel - 9 saat önce

Uzmanlar, Türkiye artan orman yangınları sonrasındaki restorasyon çalışmaları konusunda uyardı. Prof. Dr. Alper Çolak, "Doğa kendi kendine iyileşemez. Türkiye’de palamut meşesi üreten fidanlık yok ya da selvi tohumu üretimi yok denecek kadar az. Oysa bu türler hâlâ bazı bölgelerde mevcut ama değerlendirilmiyor. Türler karışık, ekosisteme uygun şekilde dikilmeli" dedi.

Türkiye’de artan orman yangınları ve bu yangınların ekosistem üzerindeki yıkıcı etkileri, uzmanların gündeminde. İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Orman Fakültesi Silvikültür Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Alper Çolak, Ormancılık Ekonomisi Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Kenan Ok ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü’nden Prof. Dr. Ahmet Uludağ, orman yangınlarına ve restorasyon süreçlerine ilişkin önemli uyarılarda bulundu. Her biri kendi uzmanlık alanlarından hareketle, yangınların önlenmesi ve yanan alanların yeniden canlandırılması için kritik değerlendirmeler yaptı. "Restorasyon mümkün ama bu sabır ve doğru yöntemler gerektiriyor"

Orman yangınları sonrasında restorasyonun kritik bir adım olduğunu söyleyen Prof. Dr. Alper Çolak, "Akdeniz’de eskiden meşe ormanları vardı. Şimdi yoklar. Selvi ormanları da benzer şekilde kayboldu. Eski fotoğraflarda selvi, kızılçam ve meşe karışık haldeydi. Oysa bugün sadece kızılçam var. Üstelik restorasyonlarda bu ağaçları sırayla, pırasa gibi dikiyoruz. Türler karışık, ekosisteme uygun şekilde dikilmeli. Mesela palamut meşesi üzerine mazot dökün, yine de kolay yanmaz. Ama bu tür de artık yok denecek kadar az. Oysa Muğla’ya kadar parça parça selvi ormanları var, ancak bunlardan tohum toplanıp fidan üretilmiyor. Doğayı kendi haline bırakmak yeterli değil. Elbette restorasyon mümkün, ama bu sabır ve doğru yöntemler gerektiriyor" dedi. "Her alana özel, o bölgenin sorunları ve hedefleriyle uyumlu bir yöntem geliştirmeliyiz"

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Orman Fakültesi Ormancılık Ekonomisi Anabilim Dalından Prof. Dr. Kenan Ok ise Türkiye’nin orman planlamasının 1973 yılında tamamlandığına dikkat çekerek, "Her ormana adeta bir kişiye ev verir gibi özel yaklaştık. Hepsinde odun üretmiyoruz; bazı ormanlarda suyu korumaya, bazılarında biyolojik çeşitliliği desteklemeye çalışıyoruz. Bazılarına ise koruma statüsü verdik. Yangın çıktığında bu bütün dengeleri bozuyor. Bu yüzden yeniden düzenleme yaparken o ormanın daha önceki amacını bilmek zorundayız. Yanan alanlarda sanki tüm ormanlar sadece odun üretimi için varmış gibi davranmak ve hemen ağaçlandırmaya girişmek doğru değil. Bu yüzden kalıplaşmış yaklaşımlardan uzak durarak, her alana özel, o bölgenin sorunları ve hedefleriyle uyumlu bir yöntem geliştirmemiz gerekiyor" ifadelerini kullandı. "Yalancı akasya ve kokar ağaca dikkat"

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü’nden Prof. Dr. Ahmet Uludağ da her orman için farklı değerlendirmeler yapılması gerektiğini savunarak

"Bazı yaygın türler var ki özellikle şehir ağaçlandırmalarında ya da bal ormanı projelerinde sıkça kullanılıyor. Bu ağaçlar zamanla biyolojik çeşitliliği azaltıyor. Yangın sonrası da yerli türlerden daha hızlı yayılıp alanı kaplıyorlar. Bu durum, ekosistemin yerli dengesini bozabiliyor. Örneğin yalancı akasya ve bizim ‘kokar ağaç’ dediğimiz ana vatanında ‘cennet ağacı’ olarak bilinen ama bizde bu özelliği pek taşımayan türler buna örnek gösterilebilir" uyarısında bulundu.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Erzincan’da arı paniği

2025-06-28 13:58 - Gündem

Kuşadası plajlarına son model kum temizleme aracı

2025-06-30 17:42 - Gündem

Denizlerin akciğerleri nefes alacak

2025-06-27 09:53 - Gündem

KKTC Uçuşlarındaki Fiyat Ayrımcılığı TBMM'de

2025-06-27 15:34 - Gündem

Kocası tarafından balkondan atıldığını öne süren öğretmen felç kaldı

2025-06-29 14:19 - Asayiş

Yenipazar Koyunlar’da çalışmalar devam ediyor

2025-06-27 09:44 - Gündem

CHP'den AK Parti'ye "Boş Salon" Eleştirisi

2025-06-30 10:10 - Gündem

Düğün konvoyundan atılan meşale yangın çıkardı

2025-06-29 00:59 - Asayiş

SÜDGE Eğitimindeki Aksaklıklar Meclis Gündeminde

2025-07-02 14:26 - Gündem

MUĞLA EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ, YENİ UZMAN HEKİMİNE KAVUŞTU

2025-06-27 14:02 - Sağlık

İlgili Haberler

Aydın-İzmir Otoyolu trafiğe kapatıldı

01:33 - Genel

Kurtlar Vadisi dizisinin ’Kibritçi Çevat’ı Şekip Taşpınar son yolculuğuna uğurlandı

18:54 - Genel

Bursa’da körfez seferleri 5 Temmuz’da başlıyor

18:22 - Genel

Yenilenen Saadetdere Kaplıca Tesisi hizmete girdi

17:29 - Genel

Anadolu Ankası-2025 Eğitimi Konya’da gerçekleştirildi

17:04 - Genel

Günün Manşetleri

Boy Uzatma Ameliyatıyla 10 Santimetreye Kadar Uzama İmkanı

10:29 - Sağlık

Yangından Etkilenen Hayvanlara Yardım Eli

10:27 - İnsan

Ayçiçeği Tarlaları Doğal Düğün Stüdyosu Oldu

09:56 - İnsan

Ayçiçeği Tarlalarına Çekirge İstilası

09:44 - Gündem

Scootera binen çocuğun üzerinden otomobil geçti

09:33 - Asayiş