?>

Uzmanlardan mevsimsel kabusa karşı uyarı

HAVALARIN ISINMASIYLA BİRLİKTE DOĞANIN UYANIŞI, PEK ÇOK KİŞİ İÇİN KABUSA DÖNÜŞEN ALERJİK SEMPTOMLARI DA BERABERİNDE GETİRİYOR. KULAK BURUN BOĞAZ UZMANI OP. DR. GÜLCE ERMUTLU, BAHAR VE YAZ AYLARINDA HAVADA ARTAN POLEN, TOZ VE NEM ORANININ "BAHAR NEZLESİ"NİN TETİKLEYİCİSİ OLDUĞUNA DİKKAT ÇEKEREK, BU DÖNEMDE BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİN DE ZAYIFLAYABİLECEĞİ KONUSUNDA UYARILARDA BULUNDU.

Sağlık - 3 saat önce

Havaların ısınmasıyla birlikte doğanın uyanışı, pek çok kişi için kabusa dönüşen alerjik semptomları da beraberinde getiriyor. Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Gülce Ermutlu, bahar ve yaz aylarında havada artan polen, toz ve nem oranının "bahar nezlesi"nin tetikleyicisi olduğuna dikkat çekerek, bu dönemde bağışıklık sisteminin de zayıflayabileceği konusunda uyarılarda bulundu.

Mevsimsel geçişlerin üst solunum yolları üzerindeki etkilerini değerlendiren BURTOM Özlüce Tıp Merkezi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Gülce Ermutlu, "Bahar mevsiminde havada uçuşan polen yoğunluğunun yanı sıra, rüzgar ile havadaki toz akarı miktarı ve yine yağış ile nem seviyesi de yükselmektedir. Bu durum, ’bahar nezlesi’ olarak da bilinen solunum yolu kaynaklı alerjik semptomların görülmesini kolaylaştırmaktadır. Aynı zamanda değişken hava şartları ile daha hassas hale gelen bağışıklık sistemi, üst solunum yolu enfeksiyonlarına yakalanmayı da kolaylaştırmaktadır" dedi.

Op. Dr. Ermutlu, bahar nezlesi (alerjik rinit) tablosunda en sık karşılaşılan belirtileri; geniz akıntısı, boğazda takılma hissi, sık hapşırma, burunda sulanma-akıntı, burun ve boğazda kaşıntı olarak sıraladı. Bu ayları daha konforlu geçirmek adına günlük yaşamda alınabilecek bazı basit ama etkili önlemlere değinen Ermutlu, şu tavsiyelerde bulundu;

"Polenlerin havada en yüksek miktarda bulunduğu sabah saatlerinde açık havada maske tercih edilmelidir. İç ortamları havalandırma işlemi, polen yoğunluğunun yüksek olduğu sabah saatlerinin dışında yapılmalıdır. Rutubeti ve tozu en aza indirmek için yaşanılan ortamda, özellikle de zamanın büyük kısmının geçtiği yatak odasında gerekli anti-alerjik önlemler alınmalıdır. Dışarıda geçirilen vakitlerin ardından eve gelindiğinde, üzerimize yapışan polen ve tozlardan arınmak için kıyafetler mutlaka değiştirilmelidir."

Alerjik semptomların yaşam kalitesini ciddi ölçüde düşürdüğünü ve sıradan bir halsizlik olarak görülmemesi gerektiğini vurgulayan Op. Dr. Gülce Ermutlu, profesyonel tıbbi desteğin önemine dikkat çekti. Alerji belirtilerinin bazen viral enfeksiyonlarla karıştırılabileceğini belirten Ermutlu, hastaların bir sağlık kuruluşuna başvurması gereken durumları detaylandırarak şunları aktardı;

"Alerji yönetimi kişiye özeldir. Komşudan alınan veya kulaktan dolma bilgilerle kullanılan burun spreyleri ve alerji ilaçları, faydadan çok zarar getirebilir, burun mukozasında kalıcı hasarlara yol açabilir. Semptomların baskılanamadığı, nefes darlığının eşlik ettiği ya da belirtilerin enfeksiyonla karıştığı durumlarda vakit kaybetmeden donanımlı bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Gerektiği zaman lokal ve/veya sistemik tedavi seçenekleri, ancak bir Kulak Burun Boğaz uzmanının kontrolü ve yardımıyla değerlendirilmelidir. Doğru teşhis, doğru ilaç kullanımı ve gerekirse uygulanacak immünoterapi (aşı tedavisi) gibi yöntemler için uzman hekim rehberliği hayati önem taşımaktadır."

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Sağlık Müdürlüğü basın sorumlusu Mehtap Aslan’ın mutlu günü

2026-06-09 23:13 - Magazin

Çorum’da hafif ticari araç istinat duvarından yan yola uçtu: 2 yaralı

2026-06-09 00:05 - Asayiş

Şanlıurfa merkezli 4 ilde organize suç örgütüne operasyon: 21 gözaltı

2026-06-08 14:17 - Asayiş

11 kişi boğuldu ama çocuklar ’biz korkmuyoruz, yüzme biliyoruz’ dediler

2026-06-08 10:06 - Asayiş

Halı sahada öğrenciler öğretmenlerle bir araya geldi

2026-06-08 09:21 - Eğitim

MARMARİS KUMLUBÜK’TE DOĞA KATLİAMI

2026-06-10 16:09 - ÇEVRE

Forum İstanbul’da Dünya Kupası temalı etkinlik günleri başlıyor

2026-06-13 15:30 - Kültür Sanat

YÜKSEK İHALE BEDELLERİ O KAFELERİ DE VURDU

2026-06-11 09:29 - Marmaris

A millilere özel koruma: Bir an olsun ayrılmıyorlar

2026-06-13 01:02 - Spor

DMD hastası Muhammet Sıraç için Marmaris tek yürek oldu

2026-06-07 14:39 - Marmaris

İlgili Haberler

Uşak’ta 13. Geleneksel Yeşilay Bisiklet Turu düzenlendi

15:07 - Sağlık

Kızılay’a yılın ilk 5 ayında 1,2 milyon ünite kan bağışı yapıldı

14:31 - Sağlık

Erzurum Şehir Hastanesi, işitme kaybı olan çocuklara umut oluyor

14:09 - Sağlık

Havuz ve deniz keyfiniz kabusa dönüşmesin

13:07 - Sağlık

Dikili’de sağlığa çifte yatırım

12:52 - Sağlık

Günün Manşetleri

Samsunspor’dan teknik heyete transfer

16:42 - Spor

Eşyaları dere kenarında bulunan şahıs için arama çalışması başlatıldı

16:18 - Asayiş

BESNİ’DE 50 DÖNÜMLÜK ALAN YANDI

16:04 - Asayiş

SİVAS’TA ETKİLİ OLAN DOLU VE SAĞANAK YAĞIŞ HAYATI OLUMSUZ ETKİLEDİ

16:03 - Gündem

Yıldırım’da düşünen ve üreten gençler yetişiyor

14:58 - Siyaset