?>

Van TSO: "Kabul edilemez"

VAN TİCARET VE SANAYİ ODASI (VAN TSO), ULAŞTIRMA VE ALTYAPI BAKANLIĞI TARAFINDAN KAMUOYUNA AÇIKLANAN HIZLI TREN HEDEFLERİ VE 2053 VİZYONU KAPSAMINDA ORTAYA KONULAN PLANLAMAYI HAYRETLE DEĞERLENDİRDİKLERİ DUYURDU.

Ekonomi - 2 saat önce

Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO), Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından kamuoyuna açıklanan hızlı tren hedefleri ve 2053 vizyonu kapsamında ortaya konulan planlamayı kabul edilemez olduğunu duyurdu.

Van TSO’dan yapılan açıklamada, "Van, Bitlis, Muş, Bingöl, Hakkâri ve diğer yakın illerimiz stratejik öneme sahip olmalarına rağmen bu vizyon içerisinde yer almaması kabul edilemez bir durumdur. Bakan tarafından ifade edilen ‘48 saatte tüm Türkiye’yi gezebileceğiz’ hedefi, mevcut planlama ile açık bir çelişki içermektedir. Bu iller hızlı tren ağının dışında bırakılırken, ‘tüm Türkiye’ ifadesinin nasıl bir karşılığı olacaktır? Hızlı tren projelerinin bölgesel kapsayıcılıktan uzak bir şekilde planlanması, yalnızca ekonomik değil, aynı zamanda sosyal ve jeopolitik açıdan da ciddi bir çelişki oluşturmaktadır. Bu durum, kamuoyunda haklı olarak büyük bir hayal kırıklığı oluşturmakta ve karar alma süreçlerinde sağduyunun yeterince gözetilmediği yönünde soru işaretleri doğurmaktadır. Bizler Güney Kafkasya perspektifi ile yeni ve bütüncül bir kalkınma stratejisini ülkemizin bütünü için tartışmaya açmışken ortaya konan bu bakış açısını doğru bulmuyoruz. Mevcut durumda, Türkiye’yi İran üzerinden Ortadoğu ve Orta Asya pazarlarına bağlayan demiryolu ağımız, Van Gölü üzerinde çalışan hantal bir feribot taşımacılığına mahkûm edilmiştir. Zaman, maliyet ve lojistik kapasite açısından ciddi kayıplara yol açan bu çağ dışı yöntem, Van’ın ve dolayısıyla Türkiye’nin ihracat potansiyeline vurulmuş en büyük prangadır. Van Ticaret ve Sanayi Odası olarak, ülkemizin kalkınma hedeflerinin ancak tüm bölgeleri kapsayan, adil ve dengeli yatırımlarla mümkün olacağına inanıyoruz. Bu çerçevede, söz konusu planlamanın yeniden gözden geçirilmesini talep ediyoruz. Güçlü bir Türkiye; güçlü bir Van, Bingöl, Hakkari, Bitlis, Muş ve 81 ilimizle mümkündür" denildi.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Ticaret Bakanı Ömer Bolat: "2025 yılında Pakistan ile ticaret hacmimiz 1,2 milyar dolara ulaştı"

2026-07-04 14:45 - Ekonomi

Marmaris Köylerine İmar ve Kızkumu Müjdesi

2026-07-02 12:35 - Gündem

Anahtar Parti Kırşehir İl Başkanı Kaya: "Çarşıdaki sessizlik hepimizi düşündürmeli"

2026-07-03 14:14 - Siyaset

Marmariste CHPli Vekillerden Demokrasi Mesajı

2026-07-03 20:30 - Marmaris

Köyceğizli Kanocudan Kanada'da Çifte Final

2026-07-03 11:14 - Spor

Kırşehir’de çok sayıda kaçak ürün yakalandı

2026-06-30 16:29 - Asayiş

Artan bağlama ücretleri tekneleri açık denize yöneltti

2026-07-02 17:12 - Marmaris

Şehit Hilal’in cenazesi helikopterle Aksaray’a getirildi

2026-07-01 09:49 - Asayiş

Ermenistan heyetinden Van TSO’ya ziyaret

2026-06-30 16:30 - Ekonomi

Akın Coşkunlar'dan Kaymakam Kaya'ya Veda

2026-07-03 11:22 - Marmaris

İlgili Haberler

Kemer’de "Mor turizm" başlıyor

16:39 - Ekonomi

Bakan Uraloğlu: "Ocak-Haziran döneminde elleçlenen yük miktarı yüzde 1,5 artarak 279 milyon 112 bin 301 tona ulaştı"

16:37 - Ekonomi

ABD pazarındaki fırsatlar Malatya TSO’da masaya yatırılacak

16:33 - Ekonomi

NATO Zirvesi’ne özel madeni para

16:18 - Ekonomi

TÜİOSB’de 3. etap yatırım başvuruları başladı

15:57 - Ekonomi

Günün Manşetleri

ANALİG Yıldızlar Futbol Müsabakaları başladı

15:29 - Spor

Ağzından düşürdüğü sigara sebebi ile bahçeyi alevler sardı

15:02 - Asayiş

Ölümün kıyısından dönen eşinin mücadelesini kitaplaştırdı

14:44 - İnsan

Kene tutunması sonrası 7. ölüm

13:43 - Sağlık

Kayıp olarak aranan 9 yaşındaki Hüseyin’in cansız bedeni kanalda bulundu

13:23 - Asayiş