?>

Van YYÜ’de 10 yılda 300 tür bitki yetiştirildi

Van yüzüncü yıl üniversitesi (van yyü) yerleşkesinde oluşturulan tıbbi-aromatik bitkiler ve geofit bahçesi, barındırdığı 300 tür bitkiyle dikkat çekiyor.

Gündem - 21 saat önce

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van YYÜ) yerleşkesinde oluşturulan Tıbbi-Aromatik Bitkiler ve Geofit Bahçesi, barındırdığı 300 tür bitkiyle dikkat çekiyor.

Van YYÜ yerleşkesinde 20 dönümlük alan üzerine 10 yıl önce kurulan bahçede; tıbbi, aromatik ve geofit türlerinden oluşan yüzlerce bitki özenle yetiştiriliyor. Her mevsim farklı renk ve kokulara bürünen bahçe, ziyaretçilerine adeta görsel bir şölen sunuyor. Doğal güzelliğiyle dikkat çeken bahçe, hem bilimsel araştırmalara hem de bitki çeşitliliğinin korunmasına katkı sağlıyor.

Öte yandan bahçede ekonomik öneme sahip lavanta ve ekinezya bitkileri başta olmak üzere çok sayıda tıbbi ve aromatik bitki türleri yer alıyor. "Bahçeye büyük emekler verildi"

İHA muhabirine konuşan Van YYÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Tunçtürk, bahçede yürütülen çalışmaların bölgedeki bitki türlerinin tanıtımına ve gelecek nesillere aktarılmasına büyük önem taşıdığını belirtti. Bahçenin 10 yıl önce kurulduğunu ve bu yıl da 4. Gezi ve Fotoğraf Günleri’ni düzenlediklerini hatırlatan Prof. Dr. Tunçtürk, "Yaklaşık 12 gün önce başlayan etkinliklerimizde artık son günlere geldik. Ancak yoğunluk hâlâ devam ediyor. Nasipse bir hafta sonra bu bahçede Hasat Bayramı’nı gerçekleştireceğiz. Tabii ki bu bahçede çok büyük emekler var. Yıl boyunca, erken ilkbaharda, kışın zarar gören bitkilerin yerine tohumdan yeni bitkiler ekiyoruz. Bazı bitkileri ise çelik yöntemiyle köklendirip tarlaya dikiyoruz. Burada öğrencilerimizin, çalışan personelin ve öğretim üyesi arkadaşlarımızın büyük emekleriyle bugünlere hazırlanıyoruz" dedi. "Muhteşem bir yer"

Samsun’dan Van’a gelen Yaprak Alkan isimli vatandaş ise özellikle bu bahçeyi merak ettiğini belirterek, "Sosyal medyada 300’e yakın bitki türü olduğunu öğrenince merak ettim ve gelip gördüm. Tüm bitkilerin kokularının karışımı insana huzur veriyor; adeta bambaşka bir atmosfere taşıyor. Mükemmel bir ortam. Herkesin gelip ziyaret etmesini tavsiye ederim" diye konuştu.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Marmaris'teki Meslek Okulları Gündemde

2025-07-29 11:42 - Marmaris

Selimiye'de Kaybolan Jako Papağan İçin 60 Bin TL Ödül

2025-07-25 17:01 - Marmaris

Mersin’de silahlı saldırıya uğrayan 20 yaşındaki genç hayatını kaybetti

2025-07-29 16:59 - Asayiş

Ekipleri "yılan" alarmına geçirdi, asılsız ihbardan ceza yedi

2025-07-30 23:14 - Asayiş

Yerlilerden Turistlere Marmaris Rehberi

2025-07-31 15:39 - Marmaris

Düzce - Sakarya sınırında orman yangını

2025-07-26 15:52 - Gündem

Marmaris'in Çöp Çilesi Bitmiyor

2025-07-26 10:05 - Marmaris

Denizli’deki ‘otobüs yolu’ projesi tartışmalara neden oldu

2025-07-28 09:59 - Gündem

Rumen şarkıcı Otilia düğünde sahne aldı

2025-07-28 21:40 - Magazin

Akçadağ kağıt fabrikası yeniden üretime başlıyor

2025-07-29 09:59 - Ekonomi

İlgili Haberler

Sorgunlu üretici nohut için tescil istiyor

12:38 - Gündem

Olta Balıkçılığı Turnuvası’nda eğlenceli anlar yaşandı

12:26 - Gündem

Mardin’de gölet suyu çekildi, binlerce balık telef oldu

12:25 - Gündem

Bandırma’da Yaz Kur’an Kurslarında mahremiyet eğitimi

12:30 - Gündem

Malatya’da beton santrali tepkisi

12:27 - Gündem

Günün Manşetleri

Aşırı Sıcaklar Nörolojik Hastalıkları Tetikliyor

10:56 - Sağlık

Bıçakladığı Kadını Cezaevinden Firar Ederek Tehdit Etti

10:23 - İnsan

Girişimci Arıcılardan Apiterapi Merkezi

10:17 - İnsan

Nobel Ödüllü Aziz Sancar'a KKTC Vatandaşlığı

09:55 - Genel

Jandarmadan Orman Yangınlarına Karşı Kapsamlı Denetim

09:40 - Gündem