?>

Vanlı çiftçiler sulama göleti istiyor

Van’ın ipekyolu ilçesinde çiftçiler, mahallelerinde yaşanan su sorununun çözülmesi için gölet yapılmasını istiyor.

Gündem - 5 ay önce

Van’ın İpekyolu ilçesinde çiftçiler, mahallelerinde yaşanan su sorununun gölet yapılarak çözümü için yetkililerden destek istedi.

İpekyolu’na bağlı Kıratlı, Kavuncu, Karpuzalan ve Sarmaç mahallelerindeki çiftçiler, ilkbahar ve sonbahar mevsiminde suyun boş yere Sıhke Gölü’ne aktığını, yaz aylarında ise yaşanan kuraklık nedeniyle susuzluk çektiklerini söyledi. İlkbahar ve sonbahar mevsiminde Sıhke Gölü’ne akan suyun, bir gölet yapılarak değerlendirilmesiyle 4 mahallenin susuzluktan kurtulacağını belirten çiftçiler, yetkililerden destek istedi. "Varlık içerisinde yokluk yaşıyoruz"

Konuyla ilgili konuşan Kıratlı Mahalle Muhtarı Metin Astan, mahallede 2 bin dönüme yakın ekili arazilerinin olduğunu ancak bunun sadece yüzde 30’unu kurtarabildiklerini söyledi. Arazilerin yüzde 70’inin imha olduğunu aktaran Astan, "Ağaçlarımız, bahçelerimiz, otumuz, korungamız, yoncamız, arpamız imha oldu. Örnek olarak bu araziye en az 50 bin TL masraf yapılmış ama biz 50 bin TL’nin belki bin TL’sini bile alamıyoruz. Halbuki, burada gölümüz var ve 3 köyün faydalanacağı göletimiz de bir kilometre ötede Ermeniler tarafından yapılmış ama duvarları yıkılmış. Eğer yetkililer o göleti yaparsa 3 köy rahatlığa kavuşacak. Yani varlık içerisinde yokluk yaşıyoruz. Bir yandan suyumuz boşa Sıhke Gölü’ne akarken, bir yandan da gözümüzün önünde arazilerimiz kuruyor. 7-8 ay boyunca su boşa akıyor. O su, bir gölette toplanırsa, bu çevrenin hepsine yeter. Yetkililerden isteğimiz bir gölet yapsınlar" dedi. "Hepimiz uyuz olduk"

Kavuncu Mahalle Muhtarı Muhittin Dönmez ise sıkıntılarının aynı olduğunu anımsatarak, "3 köyümüz içme suyu konusunda, arazi suyu konusunda sıkıntı çekiyor. 15 bin nüfusumuz var ve bu nüfusumuzun da içme suyu yok. Hepimiz uyuz olduk. Tankerlerle taşıma su geliyor. Acaba o su içilir mi, içilmez mi? Onu da bilmiyoruz. Artık yeter. Bizi tanısınlar, sesimizi duysunlar. Yetkililerin bir an önce bu sorunumuzu gidermelerini istiyoruz. Bizde insanız ve bizde su içmek istiyoruz" ifadelerini kullandı. "Gölet yapılmasını istiyoruz"

Bölge halkından çiftçi Medeni Gümüştaş, 30 dönümlük araziye buğday ektiğini ancak susuzluktan dolayı buğdayının çok cılız kaldığını söyledi. Gümüştaş, "Suyumuz olmadığından dolayı buğdayımız hayli küçük kaldı. Bizim buraların suyu eskiden çok fazlaydı ancak kuraklıktan dolayı şu an su yok. Kıratlı, Kavuncu, Karpuzalan ve Sarmaç mahalleleri bu sıkıntıyı yaşıyor. Halbuki Sarmaç Mahallesi’nde var olan suyun önü kesilse ve bir gölet yapılsa, çiftçilerin sıkıntısı biraz olsun iyileşebilir. Çünkü Sarmaç Mahallesi’ne gelen su, ilkbahar ve sonbahar aylarında Sıhke Gölü’ne akıyor, bizde yaz boyunca susuz kalıyoruz. Bütün çiftçiler bu sıkıntıyı yaşıyor. Bu su sıkıntısı gerek tarımı gerekse hayvancılığı olumsuz etkiliyor. Nitekim daha önce köyümüzde bin 500-2 bin küçükbaş hayvan vardı ama şu an neredeyse hiç yok. Bu da suyun olmayışından kaynaklanıyor. Boşa akan suların yanı sıra vatandaşların bu sıkıntıyı yaşamış olması acı verici bir durum. Biz burada bir gölet yapılmasını istiyoruz" diye konuştu.

Kıratlı Mahallesi’nde yıllardır çiftçilikle uğraştığını belirten Emin Temur da, "Tarlayı sulayacak su bulamıyoruz. Yaklaşık 70 dönüme yakın ekinim var. Ancak ektiğim yerlerin hiç birisinden attığım tohumu bile alamıyorum" dedi.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Güllük-Kıyıkışlacık Arasında Deniz Ulaşımı Başladı

2025-07-03 13:02 - Ulaşım

Marmaris’te riskli binasını yıktırdı, komşu bina yüzünden üç yıldır çivi çakamıyor

2025-07-07 13:11 - Genel

Atatürk Üniversitesi’nde yerli ilaç üretimi ve yerli uçak motorlarının testi hamlesi

2025-07-08 14:07 - Teknoloji

Rektör Hacımüftüoğlu, basınla buluştu

2025-07-08 16:46 - İnsan

Seydikemer'de Tarla Kavgası Kanlı Bitti

2025-07-08 11:01 - Asayiş

Ege’deki yangınlar turizmi de yaktı

2025-07-05 16:00 - Turizm

Çöp ev temizlendi, yedi yıllık kabus son buldu

2025-07-07 09:24 - Gündem

"Kibritçi Cevat" Şekip Taşpınar Hayatını Kaybetti

2025-07-03 09:35 - Genel

Muğla ile Çin arasında turizmde yeni iş birliği adımları

2025-07-04 11:24 - Kültür Sanat

 BODRUM'DA TEKNE ALEVLERE TESLİM OLDU

2025-07-04 13:38 - Asayiş

İlgili Haberler

Hevsel Bahçeleri’nde çevre temizliği etkinliği

17:57 - Gündem

OMÜ, GreenMetric’te 57 basamak yükseldi

17:43 - Gündem

Antalya’da muz bahçesinde yangın

17:00 - Gündem

Pınarhisar’da 20 şehit için 20 fidan toprakla buluştu

16:39 - Gündem

Bodrum’da sel sonrası ilk açıklama: "Metrekareye 45 kilogram yağış düştü"

16:27 - Gündem

Günün Manşetleri

Polisten sokak satıcılarına operasyon: 13 şüpheli gözaltında

15:24 - Asayiş

Hastaneden dönen karı koca kaza yapıp hastanelik oldu

15:20 - Asayiş

Beşiktaş, Gaziantep FK maçı hazırlıklarını sürdürdü

15:10 - Spor

5 yaşındaki Deniz’in ölümünde sorumluluk tartışması

14:54 - Asayiş

Futbolda bahis soruşturmalarında Nazilli’den 2 gözaltı

12:57 - Asayiş