?>

Vanlı girişimciler tarımda "erken uyarı" sistemi geliştirdi

NİSA (22) VE YUSUF ENSAR EBEPERİ (20)

Teknoloji - 2 ay önce

Van’ın İpekyolu ilçesinde yaşayan iki girişimci kardeş, tarım arazilerindeki kuraklık riskini uydu ve meteorolojik verilerle analiz eden, parsel bazlı raporlama sunan yerli bir yazılım geliştirdi.

Aydın’daki bir zeytin bahçesinde yaşanan kuraklık kaynaklı verim kaybından etkilenen Nisa (22) ve Yusuf Ensar Ebeperi (20), tarımsal risk yönetimini dijitalleştirmek amacıyla harekete geçti. Tarımsal üretimin sürdürülebilirliği için kritik öneme sahip olan kuraklık riski, geliştirilen dijital platform sayesinde parsel düzeyinde takip edilebiliyor. Kullanıcılar, sistem üzerinden arazilerinin konumunu ve bilgilerini girerek, belirli dönemlere ait kuraklık analizine saniyeler içinde erişebiliyor.

Uygulama, bölgedeki yağış miktarı, ortalama sıcaklık değerleri ve buharlaşma gibi verileri işleyerek, arazinin risk skorunu hesaplıyor ve bu sayede çiftçilerin sulama planlarını optimize etmelerine, doğru ürün seçimi yapmalarına ve muhtemel hasarları minimize etmelerine imkan tanıyor. Geliştirme çalışmaları titizlikle sürdürülen sistemin, önümüzdeki dönemde çiftçilerin dijital tarım uygulamalarına erişimini kolaylaştırarak yerel ekonomiye ve gıda güvenliğine katkı sağlaması bekleniyor. Öte yandan projelerinin tarımsal verimliliği artıracağına inanan genç girişimciler, çalışmalarının ilgili kurum ve kuruluşlarca da desteklenmesini talep ediyor.

İHA muhabirine konuşan girişimci Nisa Ebeperi, Aydın ilinde yaşayan bir akrabalarının zeytin bahçesinde kuraklık nedeniyle ciddi verim kaybı yaşandığını hatırlattı. Sezon başında tarım sigortası yaptırıldığını ancak süreç içerisinde yaşanan sorunlardan dolayı bu projeyi hayata geçirdiklerini ifade eden Ebeperi, "Yaşanan bu mağduriyet dikkatimizi çekti. ’Acaba bir arazinin kuraklık riski önceden görülebilir mi? Çiftçi, banka ve sigorta kuruluşları bu riski daha erken değerlendirebilir mi?’ Bu sorulardan yola çıkarak DryScore fikri ortaya çıktı" dedi. "Uydu görüntüleri ve meteorolojik verilerden yararlanılıyor"

Kuraklığın tarımsal üretim açısından giderek daha önemli bir risk haline geldiğini dile getiren Ebeperi, "Bu nedenle uydu verileri ve meteorolojik verilerden yararlanarak, tarım arazileri için parsel bazlı kuraklık risk analizi yapan bir sistem geliştirdik. Amacımız çiftçilerin, arazi sahiplerinin ve tarım sektörünün yanı sıra bankalar ve sigorta şirketlerinin de kuraklık riskini daha doğru değerlendirebilmesine katkı sağlamak. Özellikle tarımsal kredi süreçlerinde risk analizi, teminat değerlendirmesi ve tarım sigortalarında hasar ile risk yönetimi açısından veri odaklı karar desteği sunmayı hedefliyoruz" diye konuştu.

Kullanıcıların harita üzerinden parsellerini seçerek, belirli dönemler için kuraklık risk skorlarını görüntüleyebildiğini ifade eden Ebeperi, sistemin şu an kullanıma açılmış durumda olduğunu ve geliştirme çalışmalarının da devam ettiğini kaydetti.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

MARMARİS’İN KIRSAL YOLLARINI KİM GÖRECEK?

2026-06-01 11:13 - Marmaris

Çorum’da iki otomobil çarpıştı: 1’i ağır 7 yaralı

2026-05-31 00:43 - Asayiş

Marmaris 19 Mayıs havuzunda su gösterileri neden durdu?

2026-05-31 22:45 - Marmaris

Köyceğiz Tazelenme Üniversitesi İlk Mezunlarını Verdi

2026-06-02 10:03 - Genel

Romanyalı yıldız Amelissa’dan Bodrum’da bayram şovu

2026-05-31 15:16 - Magazin

Bengü’den Manisa’da muhteşem gece

2026-06-01 12:21 - Magazin

Arazi anlaşmazlığı cinayetine 3 tutuklama

2026-05-29 00:08 - Asayiş

Kubat, Manisa’yı türkülerle coşturdu

2026-06-02 10:42 - Magazin

Ferhat Göçer Manisa’yı coşturdu

2026-05-31 14:18 - Magazin

Kanye West İstanbul’da

2026-05-28 20:02 - Magazin

İlgili Haberler

Düzce’ye teknoloji geliştirme merkezi sözü

18:50 - Teknoloji

Başiskele’de miniklerin yaz tatili bilim ve teknolojiyle dolu geçiyor

13:34 - Teknoloji

Türk bilim insanları dünyanın en kuzeyindeki deniz buzu hattında

18:09 - Teknoloji

Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi Mersin Taşucu açıklarına demirledi

10:09 - Teknoloji

DPÜ’de Milli Teknoloji hamlesi güçleniyor

14:37 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Bu plajdakiler 10 adımda il değiştiriyor

15:50 - Asayiş

Türkiye genelinde hafta sonu yağış bekleniyor

15:48 - Gündem

Sıfır atık ve yağmur suyu hasadıyla örnek üretim

14:22 - Ekonomi

Çalıştığı hastanede kalbi durdu, mesai arkadaşları hayata döndürdü

14:14 - İnsan

Yaz uykusuzluğunu hafife almayın

11:18 - Sağlık