?>

Vefatının 300. yılında yeni eseriyle anıldı

?smail hakkı bursevi'nin vefatının 300. Yılı vesilesiyle türkiye yazma eserler kurumu başkanlığı tarafından neşredilen 'sübhatü's-salikin' isimli eser tanıtıldı. Daha sonra ismail hakkı bursevi'nin kabri başında hatim duası yapıldı.

Kültür Sanat - 5 ay önce

İsmail Hakkı Bursevi Hazretleri, vefatının 300. yılında, ’Sübhatü’s-Salikin’ isimli yeni eserinin tanıtım programında anıldı.

İsmail Hakkı Bursevi Hazretleri’nin vefatının 300. yılı vesilesiyle Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı’nca neşredilen ’Sübhatü’s-Salikin’ isimli eserin tanıtımı Bursa Güzel Sanatlar Galerisi’nde gerçekleştirildi. Yoğun katılımlı programda konuşan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Batuhan Mumcu, Sübhatü’s-Salikin’in çok kıymetli bir eser olduğunu, neşredilmesiyle kadim bir ilmin ve hikmet birikiminin yeniden gün yüzüne çıktığını ifade etti. İsmail Hakkı Bursevi Hazretleri’nin 17-18. yüzyılda ilim, irfan ve edebiyat dünyasının şüphesiz en mümtaz simalarından biri olduğuna değinen Mumcu, "Şöhreti, yaşarken geniş Osmanlı coğrafyasına yayılmış, padişahlarımızdan sade vatandaşına, müderristen esnafına kadar farklı ve geniş kitlelere etkili olmuş ve topluma rehberlik etmiştir. Sadece kalemi, kelamı ile değil gerektiğinde elinde kılıcıyla da savaşmış büyük bir alim ve sufidir. Bugün de eserleri ve fikirleriyle Türkiye başta olmak üzere, İslam coğrafyasında takip edilmekte, eserleri defalarca basılmakta ve toplumu irşada devam etmektedir" dedi.

İlim Yayma Vakfı Mütevvelli Heyeti Başkanı Bilal Erdoğan ise İsmail Hakkı Bursevi Hazretleri’nin çizgisi ve eserleriyle önemli bir kişilik olduğunu ve hatırlanmasının önemli olduğunu söyledi. Yeni nesillere Bursevi Hazretleri’ni anlatmanın gerekliliğine değinen Erdoğan, "2 kere hacca, Şam’a, Kıbrıs’a, Üsküp’e gitmiş, Balkanlar’da doğmuş, Üsküdar’da ve Bursa’da yaşamış. Bu coğrafi noktaların da geleceğimiz, ülkemiz için ne kadar önemli olduğunu hatırlamak lazım bu vesileyle. Ümit ediyorum ki yeni nesiller hem İsmail Hakkı Bursevi Hazretleri’ni hem bize bıraktığı bu müthiş mirası, daha iyi öğrenir, anlarlar. Biz de İlim Yayma Vakfı olarak, yazma eserler üzerinde akademik çalışma yapan nice parlak akademisyen adayı, akademisyen ve projelerini destekliyoruz, desteklemeye devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanı Coşkun Yılmaz da şöyle konuştu.

"İsmail Hakkı Bursevi Hazretleri, eğer bizim milletimizin değil de İngiltere’nin, Fransa’nın ya da Almanlar’ın yetiştirmiş olduğu bir insan olmuş olsaydı bunu başka türlü konuşuyor olurduk. Ne yazık ki Türkiye’nin tarihinde, kendi kültürel mirasına ve şahsiyetlerine sahip çıkma konusunda zayıf bir devir yaşandı. Bunun kırılmasını ve yeni bir aşamasını yaşıyoruz. Bugün İsmail Hakkı Bursevi Hazretleri, dünyada 100’den fazla tezinin yapıldığı bir isim. Daha 120 eserini tespit edebildik, tespit edilebilecek başka pek çok eseri var."

Yılmaz, "İnşallah Ruhü’l-Beyan’ın tıpkı basımını, İsmail Hakkı Bursevi Hazretleri’nin kaleminden çıkan orijinal nüshasının bu yıl içinde Bursa Valiliği ile tıpkı basımını yapacağız, sertifikalı yayın. Yine Bursevi Hazretleri’nin iki eserini daha yayına hazırlıyoruz. Eylül ayında İnebey Hamamı’nda İsmail Hakkı Bursevi Hazretleri’nin orijinal eserlerinin sergilenecek. Ayrıca bizim bugün 636 bin eserin dijitaliyle dünyada en büyük web portalına sahip ülkesiyiz. Oturduğumuz yerden tek tuşla, eserlerin orijinaline ulaşabiliyorsunuz" dedi.

Açılış konuşmalarının ardından gerçekleştirilen panelde, Prof. Dr. Mustafa Kara, Prof. Dr. Bilal Kemikli ile Doç. Dr. Murat Yurtsever, İsmail Hakkı Bursevi Hazretleri’nin hayatını ve Sübhatü’s-Salikin isimli eseri anlattı.

Toplantı sonrası İsmail Hakkı Bursevi Hazretleri’nin kabri başında hatim duası edildi.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Marmaris'teki Meslek Okulları Gündemde

2025-07-29 11:42 - Marmaris

Kavgayı ayırmaya çalışırken öldüresiye dövülen genç 1 haftadır yaşam mücadelesi veriyor

2025-07-24 16:58 - Asayiş

MUĞLA’DA KADINLAR TOPLU TAŞIMADA ÖNCÜ OLDU

2025-07-26 11:44 - Ulaşım

Selimiye'de Kaybolan Jako Papağan İçin 60 Bin TL Ödül

2025-07-25 17:01 - Marmaris

Ekipleri "yılan" alarmına geçirdi, asılsız ihbardan ceza yedi

2025-07-30 23:14 - Asayiş

Silivri Belediyesi’nde yazlık sebze hasadı devam ediyor

2025-07-31 14:59 - Gündem

Bodrum Sahilinde Gizemli Kan Tüpü Bulundu

2025-07-29 14:51 - ÇEVRE

Mersin’de silahlı saldırıya uğrayan 20 yaşındaki genç hayatını kaybetti

2025-07-29 16:59 - Asayiş

Muğla’da Vektörle Mücadele Aralıksız Sürüyor

2025-07-31 15:11 - ÇEVRE

Rumen şarkıcı Otilia düğünde sahne aldı

2025-07-28 21:40 - Magazin

İlgili Haberler

Gölcük’teki 145 yıllık çivisiz cami restore ediliyor

12:35 - Kültür Sanat

Sarıkamış Harekatı’nda şehit düşen askerlerin kardan heykellerinin yapımına başlandı

12:28 - Kültür Sanat

Koruma altındaki çocuklardan duygulandıran performans: "Harman yeri 1915" Erzurum’da sahnelendi

12:21 - Kültür Sanat

Arkeologların çamur ve suyun içinde bin 850 yıllık antik havuzu gün yüzüne çıkarma çabası

11:59 - Kültür Sanat

Nazilli Fotoğraf Sanatı Derneği genel kurulunu yaptı

11:49 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

Büyükşehir Atletlerinden Atatürk Koşusu’nda 11 Madalya

15:09 - Spor

Üretimin Yanında Büyükşehir Var

15:03 - Ekonomi

Fethiye–Ölüdeniz Hattında 4. Etap Tamamlandı

15:03 - Genel

Muğla Havalimanlarında 11 Ayda 9,8 Milyon Yolcu

14:01 - Ekonomi

Muğla İl Jandarması Bir Haftada Binlerce Denetim Yaptı

12:11 - Asayiş