?>

Veliler, çocuklarıyla yaptıkları yöresel yemeklerle yarıştı

Kastamonu il milli eğitim müdürlüğü ile kastamonu il kültür ve turizm müdürlüğü tarafından “yöresel lezzetler projesi yemek yarışması” düzenlendi. Veliler, çocuklarıyla birlikte yaptıkları yöresel yemeklerle yarışmada birinci gelebilmek için yarıştı.

Kültür Sanat - 1 yıl önce

Kastamonu’da, “Yöresel Lezzetler Projesi Yemek Yarışması” çerçevesinde düzenlenen yarışmada, aileler çocuklarıyla yöresel yemek yaparak rakipleriyle yarıştı.

Kastamonu İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile Kastamonu İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından “Yöresel Lezzetler Projesi Yemek Yarışması” düzenlendi. Reşit Çubukla İlkokulu ve Ortaokulu’nda düzenlenen yarışmada veliler, çocuklarıyla birlikte yaptıkları yöresel yemeklerle birinci gelebilmek için birbiriyle kıyasıya yarıştı. Kastamonu’nun coğrafi işaretli ürün olan siyez bulgurundan yapılan ekşili pilav, banduma, yaprak sarması, baklava gibi yöresel yemekler yapıldı. Birbirinden lezzetli yöresel yemeklerin yarıştığı yarışmada jüri üyeleri, hem yemeklerin hikayesini hem nasıl yapıldığını yarışmacılardan dinledi. Keyifli dakikalarında yaşandığı yarışmada hem veliler, çocuklarıyla birlikte yarıştı hem de yöresel ürünler gelecek nesillere aktarıldı.

“Yöresel Lezzetler Projesi Yemek Yarışması”nda velilerin öğrencilerle birlikte yaptıkları yemeklerin bulunduğu stantları gezen Kastamonu İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Gümüş, “Kültürümünüz en önemli öğelerinden birisi olan yöresel yemeklerimizin yapıldığı bir yarışma etkinliğindeyiz. Yemek sadece insanların ihtiyacını gideren bir ihtiyacın yanında aynı zamanda iletişimini, etkileşimini geliştiren toplumların etkileşim haline gelmesini sağlayan en önemli unsurlardan bir tanesidir” dedi. "Kastamonumuz mutfak kültürü olarak da çok zengin"

Yemek kültürünün geleceğe taşınması çok önemli ve anlamlı olduğunu söyleyen Gümüş, “Son süreçte baktığımız zaman hızlı yeme alışkanlıkları var. Bu yeme alışkanlıklarının da insan sağlığında olumsuz etkilerini gözlemlemekteyiz. Kültürel zenginliğimiz olan yemeklerin geleceğe taşınması hem neslimizin daha sağlıklı şekilde devam etmesi ve insanlarımızın da çok iyi bir şekilde iletişim ve etkileşim içerisine gireceklerini biliyoruz. Bu yemekleri öğrencilerimiz anneleri ile birlikte ev ortamında iş birliği içerisinde yaptılar. Yöresel lezzetlerimizin geleceğe taşındığının en önemli işaretidir. Küçük yaşta öğrenmiş olmaları bunu bir eser olarak ortaya koymaları çok anlamlı. Bundan sonraki süreçlerde de bu ve bunun gibi etkinliklerle tanıştıracağız. Yöresel lezzetlerimizin ve kültürünü geleceğe taşınması ve daha çok tanıtılması anlamında çalışmaları hep birlikte yapacağız. Kastamonumuz mutfak kültürü olarak da çok zengin. Bu kültürün geleceğe taşınması lazım. Bunun yolu da küçük yaştan itibaren çocuklarımızın öğrenmesinden geçiyor. Kaybeden olmayanı bir yarışma yapacağız. Velilerimizin ve öğrencilerimizin yaptığı yemekleri okul idarecilerimizden oluşan jüri değerlendirecek. Bu yarışmada herkes kazanacak, sağlıklı olana yöresel lezzetlerimiz geleceğe taşınıyor” diye konuştu.

Annesiyle birlikte üzüm yaprağı sarması yaptıklarını belirten Hira Karsuoğlu ise, “Sarma yaptık. Oyun oynadık. Sarmayı bulgur bahçeden sarmanın yaprağını topladık. İçerisine pirincini koyduk ve sardık. Annemle yaptım” şeklinde konuştu.

Bahçeden topladıkları üzüm yaprağıyla dolma sardıklarını anlatan Hamza Necati Uğur da, “Annemle yaprakları topladık. Annem onu ıslattı. Pirinci kavurduk daha sonra da sardık. Annem izin verirse tekrar dolma sararım” ifadelerini kullandı.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

MARMARİS'İN GURURU HİRA ERCAN 2024 KİCK BOKS DÜNYA KUPASI 2.Sİ OLDU

2024-05-18 16:21 - Spor

TÜRKİYE’NİN EN GENÇ KADIN PROFESÖRÜ 35 YAŞINDA

2024-05-21 16:05 - Genel

19 MAYIS ATATÜRK’Ü ANMA, GENÇLİK VE SPOR BAYRAMIMIZ KUTLU OLSUN!

2024-05-19 13:31 - Marmaris

IŞIK VE GÜNEŞİN DİYARI FETHİYE VE SEYDİKEMER

2024-05-16 11:50 - Turizm

TÜRK İKLİMLENDİRME SEKTÖRÜNDEN BÜYÜK ATAK

2024-05-20 12:34 - Ekonomi

Kuşadası Belediyesi’nden inşaat yasaklarıyla ilgili duyuru

2024-05-16 09:13 - Siyaset

KALE SOKAKLARINDA YAZ TEMİZLİĞİ YAPILDI

2024-05-22 14:25 - Marmaris

Talas Belediyesi’nde vergi mesaisi

2024-05-16 09:43 - Genel

EGELİ İŞ DÜNYASI TEK ÇATI ALTINDA

2024-05-16 12:26 - Ekonomi

Nesli tükenmek üzere olan alaca sansar, Gercüş’te ölü bulundu

2024-05-17 10:05 - Gündem

İlgili Haberler

Ankara’da ‘1990’lar Eski Türkiye Sergisi’ açıldı

20:58 - Kültür Sanat

Kahramankazan’da "Kahramanlara Vefa" programı

18:53 - Kültür Sanat

Arapgir, endemik bitkiler ve aromaterapi kongresine ev sahipliği yapacak

17:10 - Kültür Sanat

Mersin Erdemli’de gençlere unutulmaz karne hediyesi

16:25 - Kültür Sanat

Elite World’den ayın personeli etkinliği

16:22 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

Yemek Ateşi Felakete Neden Oldu

15:57 - Asayiş

Tıbbi Malzeme Skandalına Açıklama

15:36 - Sağlık

Kafasından bıçaklanan genç hayatını kaybetti

15:32 - Asayiş

Sürücünün Uyuklaması Aileyi Hastanelik Etti

15:27 - Asayiş

Evinde Ölü Bulunan Kadının Eşi İçin Aramalar Sona Erdi

15:22 - Asayiş