?>

Veliler ‘gönüllü bağış’ baskısından şikayetçi

Tüketiciler derneği (tüder) başkanı levent küçük

Eğitim - 4 ay önce

Devlet okullarında kayıt döneminde velilerden ‘bağış’ adı altında ücret alındığı iddiaları gündem oldu. Uzmanlar, bu uygulamanın yasal olmadığını hatırlatarak, velilerin İl/İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri’ne durumu şikayet edebileceğini belirtti. Devlet okullarında kayıt döneminde velilerden ‘bağış’ adı altında ücret alındığı iddiaları, eğitimde fırsat eşitliği tartışmalarını yeniden gündeme getirdi. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, yaptığı açıklamada, "Okullarımızda kayıt parası ya da sınıf-şube seçimi ücreti alınması mümkün değildir" diyerek söz konusu uygulamaların yasal olmadığını vurgulamıştı. Resmi açıklamalar ile sahadaki uygulamalar arasında ise çelişki olduğu görüldü. Veliler, ‘bağış’ adı altında alınan ücretlerin kaldırılması ve herkes için adil bir kayıt süreci oluşturulması çağrısında bulunuyor.

Okul yönetimlerinin, bütçe yetersizliği gerekçesiyle temizlik, güvenlik ve bakım masrafları için ek kaynak talep ettiği ve bu nedenle velilerden destek istediği iddia ediliyor. Uzmanlar ise bağış baskısı gibi taleplerin yasal olmadığını İl/İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri’ne şikayet edilmesi gerektiğini belirtiyor.

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Tüketiciler Derneği (TÜDER) Başkanı Levent Küçük, ‘‘Devlet okullarında kayıt ücreti, bağış ücreti alınması gibi şikayetler geliyor. Dernek olarak biz eğitimde fırsat eşitliğinden yanayız, öğrenciler eşit şartlarda eğitim almalıdır. Veliler çocuklarını devlet okuluna götürüyorsa bağış baskısıyla karşı karşıya kalmamalı’’ diye konuştu.

‘‘Hiçbir okul yöneticisi bir veliden bağış almamalı’’

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in konuyla ilişkili yaptığı açıklamayı da hatırlatan Küçük, ‘‘Milli Eğitim Bakanımız bağış alınmaması konusunda açıklama yapmıştı. Bu çağrıyı olumlu buluyoruz. Sahada ise bunun tam tersi oluyor. Okul yöneticileri, okul ihtiyaçlarını karşılamak için verilen ödeneklerin yetersiz kaldığını ifade ediyor. Bu nedenle kayıt dönemlerinde bağış baskısı gündeme geliyor. Bu kapsamda en mağdur olan kişiler veliler ve öğrenciler. Hiçbir okul yöneticisi bir veliden bağış almamalı. Öğrenciler nitelik ve nicelik bakımından eşit şartlarda eğitim görmeli. Ülkemizin geleceği için hepimizin buna ihtiyacı var’’ ifadelerini kullandı.

Bağış zorlaması ile karşı karşıya kalan velilere önerilerde de bulunan Küçük, ‘‘Bağış konusunda bir zorlama söz konusu olduğunda veliler buna izin vermemeli. Bu durumla karşılaşan veliler, İl/İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri’ne, Valilik makamlarına başvurabilirler.

Hiçbir okul yöneticisini bağış baskısı yapmayı tavsiye edemeyiz. Eğitim hepimiz için, ülkemiz için en önemli unsur. Okullarımızın ihtiyaçları devlet tarafından karşılanmalıdır’’ şeklinde konuştu.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Marmaris'te Motosiklet Kazası

2025-08-22 16:55 - Marmaris

Muğla'da Yol Güvenliğine 36 Milyon TL'lik Yatırım

2025-08-21 15:19 - Ulaşım

Milas'ta Kırsal Yollara Asfalt Dökülüyor

2025-08-21 15:02 - Ulaşım

Marmaris’te ’canım sıkılıyor turistlere takılıyorum’ paylaşımı emniyette bitti

2025-08-27 10:20 - Asayiş

PEMBE MİKROFON'DAN MARMARİS'İN SESİ

2025-08-27 12:34 - Marmaris

36 YAŞINDAKİ ARDA KARA SON YOLCULUĞUNA UĞURLANDI

2025-08-23 14:47 - Genel

Vatandaşın Borç Yükü Artıyor

2025-08-25 10:25 - Ekonomi

Netanyahu: "ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio’yu UCM yargıçlarına yaptırım uygulama kararı aldığı için kutluyorum"

2025-08-20 20:30 - Siyaset

75 yaşındaki marangoz ustası Şentürk: "Eti senin kemiği benim dönemi bitti"

2025-08-25 13:02 - İnsan

Sinop’ta köylüler kendi yollarını yaptı: "Artık yeter dedik ve yola çıktık"

2025-08-26 19:39 - İnsan

İlgili Haberler

Ebeveynlere 3 yaş altına telefon ve tablet uyarısı

17:44 - Eğitim

Göçün hafızası geleceğe taşınıyor

16:52 - Eğitim

Turizm sektör deneyimi akademiyle buluştu

16:21 - Eğitim

Yerli Malı Haftasında milli silahlara büyük ilgi

15:44 - Eğitim

Yerli Malı Haftası’na Togg damgası

15:14 - Eğitim

Günün Manşetleri

Milas’ta Fırın ve Unlu Mamullere Sıkı Denetim

16:33 - Sağlık

Beşiktaş, Çaykur Rizespor maçı hazırlıklarını sürdürdü

16:26 - Spor

Hamburg‘daki ilk Togg T10X’lerden biri trafikteki yerini aldı

15:49 - Genel

Sinop’ta şenlikte 1 ton hamsi tüketildi

15:12 - İnsan

Muğla’da afet bilinci meydanlara taşındı

14:14 - Genel