?>

Yakılan çöpler hem havayı kirletiyor hem de insan sağlığını tehdit ediyor

Adana’da bilinçsiz vatandaşların yol ortalarında yaktığı çöplerden çıkan dumanlar hava kirletmekle beraber, halk sağlığını tehdit ediyor.

Gündem - 1 gün önce

Adana’da bilinçsiz vatandaşların yol ortalarında yaktığı çöplerden çıkan dumanlar havayı kirletmekle kalmıyor, halk sağlığını da ciddi anlamda tehdit ediyor.

Bereketli topraklara sahip Adana’da birçok noktada çöpler yakılıyor. Son olarak merkez Yüreğir ilçesine bağlı Güzelevler ve Levent mahallelerinde mobilyacıların yaktığı çöplerden çıkan dumanlar kent merkezinden dahi görüldü. Çevredekilerin ihbarıyla bölgeye polis ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Ekipler yanan alanda güvenlik önlemi alırken itfaiye yangını söndürdü. "Atık yönetiminin doğru uygulanması lazım"

Ancak yangından çıkan kara dumanlar havaya karışarak halk sağlığını tehdit etti. Konuyla ilgili Çevre Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Deniz Orhan İhlas Haber Ajansı’na açıklamalarda bulundu. Başkan Orhan, "Plastik ve petrol ürünlerinin yakılması sonucu havaya kirletici emisyonlar salınmaktadır. Bunlar ciddi solunum yolu hastalıkları, kalp hastalıkları ve akciğer kanseri gibi birçok sağlık sorunlarına neden olmaktadır. Atık yönetiminin doğru uygulanması lazım" dedi. "Atıkları sınıflarına göre ayırmalıyız"

Atık yakılan bölgelerde tespitlerin yapılıp çöpleri yakanlara cezai işlem uygulanması gerektiğine değinen Orhan, "Atık azaltımı yapmamız lazım onu da yapamıyorsak atıkları geri dönüştürmek lazım. Atık yakmak yasaktır ve bunun önüne geçilmesi lazım. Gelişmiş hiçbir ülkede böyle bir uygulama yoktur. Bunun idari yaptırımı vardır. Bunun tespiti yapılmalı, belirli tekrarlanan yerlerde kamera ile bunları kimin yaktığı tespit edilmeli. Çevre kanunumuz var. Bu kanunda da atığın türlerine göre cezalar var. Bunlar caydırıcı cezalardır. Atıkları sınıflarına göre her birini ayrı toplayıp geri dönüşüm tesislerine göndermeliyiz" diye konuştu.

Öte yandan Orhan, atıkların yakılmasının insan sağlığını tehdit ettiğini vurguladı.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Bayramın 3’üncü günü Sincan Park’ta mangal sezonu başladı

2025-06-08 17:23 - Genel

Bayramda Erdek’e ziyaretçi akını, sahiller tıklım tıklım

2025-06-08 21:48 - Genel

Milas-Ören Yolu ve Çevre Sorunları TBMM Gündeminde

2025-06-04 15:38 - Gündem

Bozburun'da Yanan Tekne Denizde Kayboldu

2025-06-05 13:35 - Asayiş

Başpolis Yemliha Bozkurt Hayatını Kaybetti

2025-06-10 15:57 - Marmaris

Gökova Kavşağı’nda kaza

2025-06-07 09:46 - Asayiş

‘Küçük Antalya’ Amasya’da domates hasadı başladı

2025-06-11 09:41 - Ekonomi

AKİB Genel Başkanı Hızar: "Kayseri’ye yatırım için geliyoruz"

2025-06-06 14:22 - Genel

Marmaris’te Boğulma Tehlikesi

2025-06-09 09:30 - Asayiş

Başkan Zekican Balcı’nın Anneannesi Vefat Etti

2025-06-09 09:05 - Gündem

İlgili Haberler

Saros Körfezi sahillerinde karavan ve çadıra izin verilmeyecek

18:12 - Gündem

Kahverengi kokarca ile mücadelede yeni yöntem

17:42 - Gündem

Bakan Kurum: "Hava kirliliğiyle mücadelede taviz vermiyoruz"

17:14 - Gündem

Nihat Tansoy İlkokulu’ndan çevre koruma haftası etkinliği

17:01 - Gündem

Kilis’te buğday tarlasında yangın

16:43 - Gündem

Günün Manşetleri

3 kişinin cinayet olayında yeni gelişme

15:13 - Asayiş

Eşini Ayırmak İsteyen Kadın Yaralandı

13:26 - Asayiş

Doktor Evinde Ölü Bulundu

13:17 - Asayiş

Kadın Kooperatifi Türkiye Pazarına Açılıyor

13:11 - Genel

Dünya Plaj Voleybolu Alanya etabı başladı

13:06 - Spor