?>

Avrupa ve Türkiye’de İlk

Adana Acıbadem Ortopedia Hastanesi'nde yapılan yapay zeka destekli robotik kalça protezi ameliyatı, 65 yaşındaki Necla Özkan'ın sağlığına kavuşmasına yardımcı oldu.

Sağlık - 4 hafta önce

Avrupa ve Türkiye’de ilk kez Adana’da yapay zeka destekli robotik kalça protezi ameliyat yöntemi 65 yaşındaki hastada kullanıldı.

Kayseri’de yaşayan 65 yaşındaki Necla Özkan, son yıllarda kalçasındaki sorun nedeniyle yürüyememe şikayeti üzerine birçok hastaneye gitti. Özkan, en son Adana Acıbadem Ortopedia Hastanesi’nden Prof. Dr. Emre Toğrul’a başvurdu. Yapılan tetkikler sonucu hastanın kalça protezi ameliyatı olmasına karar verildi. Gelişmiş versiyonuyla Avrupa ve Türkiye’de ilk kez uygulanan Robotik Cerrahi Asistanı (ROSA) desteğiyle yapılan ameliyatla Necla Özkan, sağlığına kavuştu.

İhlas Haber Ajansı’na konuşan Özkan, "Hocamız bu yöntemi anlattığında şaşırdım. Protez ameliyatlarının robot yardımıyla yapıldığını duymuştum daha önce. Ama bu gelişmiş teknolojinin hasta için yararları etkileyiciydi. Kabul ettim. Ameliyattan 3 saat sonra da ayağa kalkıp, adım attım. Epeydir ağrı nedeniyle yürümekte çok zorluk çektiğim için çocuk gibi sevindim. Ameliyat öncesi çok zor yürüyordum. Sol tarafımda sıkıntı vardı. Şu anda çok iyiyim. İnşallah daha iyi olacağım" dedi. "Kalça protezi ameliyatlarında yapay zeka farkı hissediliyor"

Hastasının ameliyatı hakkında bilgi veren Prof. Dr. Emre Toğrul, "Hastamızın kalçasında halk arasında kireçlenme diye bilinen bir sorunu vardı. Yürümekte zorluk çektiği gibi eklem ağrıları da vardı. Bu sorunu, protezle çözebilirdik ancak. Ona kalça protezi ameliyatı yaptık. Ameliyatı, ROSA ismi verilen robotik cerrahi asistan yardımıyla direkt anterior yöntemle yaptık. Bu robot ameliyat esnasında cerrahın protezleri yerleştirmek için kullandığı aparatlara bir şekilde fiziksel olarak bağlanarak cerrahın bilgi almasını ve yönlendirilmesini sağlıyor. Yani bir anlamda ameliyatı cerrah yaparken hem görüntüleme, hem ölçme hem de ameliyat sonu projeksiyonu aynı anda yapabilen gelişmiş teknoloji cerraha yardım ediyor. Konvansiyonel olarak yapılan ameliyatlara göre hasta daha kısa sürede iyileşiyor ve günlük hayata daha kısa zamanda dönebiliyor. Hastamız ameliyattan 3 saat sonra ayağa kalktı. Yöntemin ve robotik cerrahiye uygun direkt antrior açılımının bu sonucu almamızı sağlayan özellikleri var. Ameliyat yaparken cerraha bilgi sağlıyor robot. Cerrah ameliyatı yaparken muhtemel değişiklikleri hemen fark ediyor ve robot, anında size ameliyatın gidişatını değiştirebilecek plan seçeneği sunuyor. Zira yapay zeka tabanlı bir sistemi var. İçinde binlerce kalça protezi ameliyatının verileri bulunuyor. Öğrendiği bu veriler üstünden cerraha yardımcı olacak şekilde planlama yapabiliyor ve yönlendirebiliyor, hastanın durumuna özel ameliyat yapılmasına destek oluyor. Böylece cerrahın muhtemel hata payını düşürüyor. Biz uzun yıllar protez ameliyatı yapan cerrahlar olarak yapay zekanın ameliyatlardaki farkını hissedebiliyoruz. Hastalar da olumlu sonuçlarını yaşıyor" ifadelerini kullandı. "15-20 sene sonra her ameliyat robot destekli olabilir"

Avrupa ve Türkiye’de ROSA’nın ilk kez Adana’da kullanılmasının ayrıca önemli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Toğrul, "Yapay zekalı robotik asistan sisteminin Avrupa ve Türkiye’de ilk kez kalça protezi ameliyatında kullanılması, üstelik bunu Adana’da kullanmış olmak bir cerrah olarak bizi mutlu etti. Sağlık alanında yapay zekanın sunduğu imkanlar hızla gelişiyor. Belki 15-20 sene sonra her ameliyat, robotik yardımlı ameliyat olacak" diye konuştu.

Haftanın Öne Çıkanları

Marmaris’te otopark çilesi otogarda da devam ediyor

2025-04-05 15:29 - Marmaris

40 bin metrekarelik Millet Bahçesini vatandaşlar kullanmaya başladı

2025-04-03 09:39 - Gündem

MEHMET OKTAY'DAN DİSİPLİN SORUŞTURMASINA SİTEM

2025-04-02 10:41 - Siyaset

Ahmet Aras ve Gonca Köksal Dünyaevine Girdi

2025-04-01 17:02 - Gündem

Erzincan’da meyve fidanı satışına yoğun ilgi

2025-04-02 20:26 - Gündem

Köyceğizli Öğrenciler Öykü Yarışmasında Birinciliği Paylaştı

2025-04-01 12:11 - Kültür Sanat

MARMARİS’TE SAĞANAK YAĞIŞ DEVAM EDİYOR

2025-04-02 14:46 - Marmaris

Kastamonu’da yunus balıklarından görsel şölen

2025-04-05 13:41 - Gündem

Kütahya OBM’ye 122 geçici işçi alımı için kura çekimi yapıldı

2025-04-04 09:57 - Ekonomi

Başkan Ünlü'den Marmaris'te Yoğun Bayram Mesaisi

2025-03-31 09:44 - Genel

İlgili Haberler

Optisyenlerden sahte güneş gözlüğü uyarısı

14:47 - Sağlık

İmmün yetersizlikte erken teşhis önemli

13:45 - Sağlık

Çocuklarda bu belirtilere dikkat

13:41 - Sağlık

Siirt’te sismik izolatörlü hastane inşaatı devam ediyor

12:46 - Sağlık

Sinop’ta hayat kurtaran konferans

12:26 - Sağlık

Günün Manşetleri

Sivasspor’da Jan Bieganski ameliyat oldu

17:21 - Spor

A Milli Kadın Basketbol Takımı’nın aday kadrosu açıklandı

17:20 - Spor

Okul inşaatında tarihi su sarnıcı ortaya çıktı

17:13 - Gündem

Bahar geldi, piknik sezonu açıldı, hayati kene uyarıları

16:36 - Gündem

Evladı kazada ağır yaralanan annenin acı feryadı

16:14 - Asayiş