?>

Yaz tatilinde çocuklarda ekran süresine dikkat

GAZİANTEP ÖZEL HATEM HASTANESİ ÇOCUK SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI UZMANI DR. MUSTAFA ÇİFTÇİ, YAZ TATİLİYLE BİRLİKTE ÇOCUKLARDA ARTAN EKRAN KULLANIMININ FİZİKSEL, ZİHİNSEL VE SOSYAL GELİŞİM ÜZERİNDE CİDDİ OLUMSUZ ETKİLER OLUŞTURABİLECEĞİNE DİKKAT ÇEKTİ.

Sağlık - 1 saat önce

Gaziantep Özel Hatem Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mustafa Çiftçi, yaz tatiliyle birlikte çocuklarda artan ekran kullanımının fiziksel, zihinsel ve sosyal gelişim üzerinde ciddi olumsuz etkiler oluşturabileceğine dikkat çekti.

Yaz tatilinin başlamasıyla birlikte çocukların günlük ekran sürelerinin belirgin şekilde arttığını belirten Dr. Mustafa Çiftçi, ekran bağımlılığının her çocukta farklı belirtilerle ortaya çıkabileceğini ifade etti. Dr. Çiftçi, "Dijital bağımlılık olarak da tanımlanan ekran bağımlılığı, tablet, akıllı telefon, bilgisayar ve televizyon gibi dijital cihazların kontrolsüz ve uzun süreli kullanımı sonucu ortaya çıkıyor. Özellikle çocuklarda ekran kullanımının sınırlandırılmaması, hem fiziksel hem de ruhsal sağlık açısından önemli riskler taşıyor" dedi.

Dr. Çiftçi, "Çocuğun ekran başında geçirdiği süreyi kontrol edememesi, ekran süresi kısıtlandığında huzursuzluk ve öfke göstermesi, oyun oynamak ya da dijital içerik tüketmek için günlük sorumluluklarını ihmal etmesi ekran bağımlılığının önemli belirtileri arasında yer almaktadır. Ayrıca dikkat dağınıklığı, uyku düzensizlikleri, sosyal ilişkilerde zayıflama ve fiziksel aktivitenin azalması da sık karşılaşılan sorunlardır" dedi.

Erken yaşta ekran maruziyeti gelişimi olumsuz etkiliyor

Bilimsel çalışmaların özellikle erken yaşta uzun süreli ekran maruziyetinin çocukların beyin gelişimi, dil becerileri, dikkat süresi ve sosyal iletişim becerileri üzerinde olumsuz etkiler oluşturduğunu gösterdiğini belirten Dr. Çiftçi, ailelerin bu konuda bilinçli davranmasının büyük önem taşıdığını söyledi.

İlk 3 yaş çok kritik

Çocukların ilk üç yaşının beyin gelişimi açısından en kritik dönem olduğuna dikkat çeken Dr. Çiftçi, "0-3 yaş dönemi, çocukların zihinsel, duygusal ve sosyal gelişiminin en hızlı olduğu dönemdir. Bu süreçte ekran kullanımı çocukların gelişimini olumsuz etkileyebilmektedir. Bu nedenle mümkün olduğunca 3 yaşına kadar çocukların ekranla tanıştırılmaması önerilmektedir. Daha sonraki yaşlarda ise ekran süresi yaşa uygun şekilde sınırlandırılmalı; çocuklar açık hava oyunlarına, kitap okumaya, spor ve aile içi etkinliklere yönlendirilmelidir" şeklinde konuştu.

Ekran bağımlılığıyla mücadelede en önemli sorumluluğun ailelerde olduğunu vurgulayan Dr. Mustafa Çiftçi, ebeveynlerin çocuklarına örnek olması gerektiğini belirterek, "Çocuklar için günlük ekran süresi belirlenmeli. Yemek sırasında ve yatmadan önce ekran kullanımına izin verilmemeli. Çocuklarla kaliteli vakit geçirilmeli ve ortak etkinlikler artırılmalı. Açık hava oyunları ve fiziksel aktiviteler teşvik edilmeli. Dijital cihazlar ödül veya ceza aracı olarak kullanılmamalı" diye konuştu.

Dr. Çiftçi, yaz tatilinin çocukların hem dinlenmesi hem de fiziksel, zihinsel ve sosyal gelişimlerini destekleyecek aktivitelerle değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, aileleri ekran kullanımını bilinçli şekilde yönetmeyi önerdi.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Ticaret Bakanı Ömer Bolat: "2025 yılında Pakistan ile ticaret hacmimiz 1,2 milyar dolara ulaştı"

2026-07-04 14:45 - Ekonomi

Marmaris Köylerine İmar ve Kızkumu Müjdesi

2026-07-02 12:35 - Gündem

Anahtar Parti Kırşehir İl Başkanı Kaya: "Çarşıdaki sessizlik hepimizi düşündürmeli"

2026-07-03 14:14 - Siyaset

Köyceğizli Kanocudan Kanada'da Çifte Final

2026-07-03 11:14 - Spor

Marmariste CHPli Vekillerden Demokrasi Mesajı

2026-07-03 20:30 - Marmaris

Artan bağlama ücretleri tekneleri açık denize yöneltti

2026-07-02 17:12 - Marmaris

Akın Coşkunlar'dan Kaymakam Kaya'ya Veda

2026-07-03 11:22 - Marmaris

MARMARİS'TE HURDA ARAÇLAR TOPLANIYOR!

2026-07-03 14:48 - Marmaris

Nazilli’de incir işletmesi çalışanları yeni sezon öncesi eğlendi

2026-07-01 14:11 - Magazin

Marmaris’te sahile erkek cesedi vurdu

2026-07-04 13:23 - Asayiş

İlgili Haberler

Asfalt patileri yakıyor, pisi pisi otu tehlike saçıyor: Uzmanından sıcak hava uyarısı

12:56 - Sağlık

Sinop’ta evde sağlık hizmetleri için bakanlık destekli seminer

12:52 - Sağlık

Yaz aylarında sağlık kontrolleri ihmal edilmemeli

12:49 - Sağlık

Prof. Dr. Sevinç: "Belirtiler yaşa bağlanmamalı, erken tanı her yaşta hayat kurtarır"

12:19 - Sağlık

Ebenin dikkati anne ve bebeği kurtardı

11:58 - Sağlık

Günün Manşetleri

Seferihisar’a kabusu yaşatan ayı vurularak öldürüldü

12:30 - Asayiş

Dünya istedi, Elif başardı

12:23 - Eğitim

Milli motosikletçiler ve oyuncu Kıvanç Tatlıtuğ piste çıktı

12:09 - Spor

Polisten kaçmanın faturası yarım milyona patladı

12:03 - Asayiş

Ebenin dikkati anne ve bebeği kurtardı

11:58 - Sağlık