?>

Yeni düzenlemeyle birlikte kira ödemelerini elden yapanlara ceza kesilecek

Yeni düzenlemeyle birlikte kira ödemelerini elden yapanlara her tespit için kira tutarının yüzde 10'u oranında ceza kesilecek olmasıyla ilgili konuşan gayrimenkul uzmanı şule alp duman, “bu zorunluluk aslında kiracılar açısından olumlu olacak çünkü sahte kontratların önüne geçilmesi amaçlanıyor” dedi.

Ekonomi - 1 yıl önce

Yeni düzenlemeyle birlikte kira ödemelerini elden yapanlara her tespit için kira tutarının yüzde 10’u oranında ceza kesilecek olmasıyla ilgili konuşan Gayrimenkul Uzmanı Şule Alp Duman, “Bu zorunluluk aslında kiracılar açısından olumlu olacak çünkü sahte kontratların önüne geçilmesi amaçlanıyor” dedi.

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), ‘Kira Ödemelerinde Tevsik Yükümlülüğüne İlişkin Gelir Vergisi Genel Tebliğ Taslağı’nı geçtiğimiz gün internet sitesinde yayınladı. Bu taslakla birlikte yeni düzenlemeler gündeme gelirken, kira ödemelerini elden yapanlara kira tutarının yüzde 10’u oranında ceza kesileceği açıklandı. Konuyla ilgili bilgiler paylaşan Gayrimenkul Uzmanı Şule Alp Duman, kesilecek ceza tutarının ise 5 bin liradan az olamayacağını söyledi. Kira ödemelerinin banka veya PTT aracılığıyla yapılması gerektiğini de belirten Duman, bu zorunluluğun kiracılar açısından olumlu olacağını çünkü sahte kontratların ve kayıt dışı faaliyetlerin önüne geçileceğini dile getirdi. "Gelirlerin tespiti daha iyi yapılıp, kayıt dışı durumlar ortadan kaldırılacak"

Gayrimenkul Uzmanı Şule Alp Duman, konuyla ilgili yapmış olduğu açıklamasında, “Yeni yayınlanan ‘Kira Ödemelerinde Tevsik Yükümlülüğüne İlişkin Gelir Vergisi Genel Tebliğ Taslağı’ çerçevesinde, iş yeri ve konut kiralama işlemlerine ilişkin yapılacak ödemelerin bankalar veya PTT aracılığıyla gerçekleştirilmesi gerekiyor. Normalde yapılan uygulamada iş yerlerindeki kiranın tutarına bakılmıyordu. Konut kiralarında 500 lirayı aşması durumunda yine bankalar veya PTT aracılığıyla ödenmesi zorunluydu. Ancak yeni taslakla birlikte bu sınır da kaldırılıyor. Yani kira ödemelerinin elden değil, bankalar aracılığıyla yapılması gerekiyor. Ayrıca yeni taslağa göre, kira ödemelerini elden yapanlara her bir tespit için kira tutarının yüzde 10’u oranında özel usulsüzlük cezası kesileceği belirtiliyor. Kesilecek ceza tutarı da 5 bin liradan az olamayacak. Dolayısıyla bu hususlara dikkat etmekte fayda var. Bu zorunluluk aslında kiracılar açısından olumlu olacak çünkü sahte kontratların önüne geçilmesi amaçlanıyor. Böylelikle kira gelirlerinin tespiti daha iyi yapılıp, kayıt dışı durumlar ortadan kaldırılacak” ifadelerini kullandı.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Selma Sonat’a Yaşam Boyu Onur Ödülü

2024-09-05 14:38 - Kültür Sanat

EGE VE AKDENİZ’İ KUCAKLAYAN ŞEHİR MUĞLA

2024-09-07 12:44 - Turizm

Taşkın: "Taştepe’yi sabır ve gayretle yeniden inşa edeceğiz"

2024-09-05 14:16 - Siyaset

200 YILLIK 3 BİN PARÇALI YÖRÜK ÜZESİ

2024-09-11 10:52 - Kültür Sanat

YANGIN RÜZGARIN ETKİSİ İLE BÜYÜDÜ

2024-09-07 16:21 - Asayiş

Medeniyetler ve şehzadeler şehri: Amasya

2024-09-05 14:03 - Gezi

Muğla’daki yangın yolu kapattı

2024-09-07 16:08 - Asayiş

Muğla’da orman yangını

2024-09-07 13:22 - Asayiş

Sonat ve Efekan yaşam boyu ödüllerini aldı

2024-09-10 11:58 - Magazin

Narin’in cesedini dereye bırakan N.B.’nin, tutuklu Salim Güran tarafından ’tehdit edildiği’ iddiası

2024-09-10 23:54 - Asayiş

İlgili Haberler

Pozantı’da üreticilere ekipman desteği verildi

18:08 - Ekonomi

Sungurlu’da yatırım hamlesi: Başken Dere, 2026 yol haritasını açıkladı

17:41 - Ekonomi

Antalya turizminde rekor: Toplam ziyaretçi sayısı 17,5 milyonu aştı

17:23 - Ekonomi

2025 yılında 1 milyondan fazla Rus turistin adresi Kemer oldu

17:22 - Ekonomi

Çarşamba’nın üretim ve ticaret gücü konuşuldu

17:00 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Sivrice polisinden üşüyen minik dostlarına kedi evi

14:34 - Gündem

Okul sporları gençler halter müsabakaları tamamlandı

14:17 - Spor

Sabiha Gökçen Havalimanı 2025 yılını rekorlarla kapadı

14:05 - Ekonomi

17 yıl hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

13:59 - Asayiş

Parmağını kombi borusuna sıkıştırdı

13:56 - Asayiş