?>

Yeni kanunla trafikte hem ceza hem sorumluluk büyüyor

AVUKAT ZEYNEP SEVİM, KARAYOLLARI TRAFİK KANUNU’NDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN İLE HEM CEZAİ HEM DE HUKUKİ SORUMLULUKLARIN BÜYÜDÜĞÜNÜ SÖYLEYEREK, “SON YAPILAN DÜZENLEME YÜKSEK CAYDIRICILIK ESASINA DAYANIYOR” DEDİ.

Genel - 5 ay önce

Avukat Zeynep Sevim, Karayolları Trafik Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile hem cezai hem de hukuki sorumlulukların büyüdüğünü söyleyerek, "Son yapılan düzenleme yüksek caydırıcılık esasına dayanıyor" dedi.

Yapılan değişiklik ile sadece para cezalarının artmadığını ve yaptırımların ciddi şekilde genişlediğini söyleyen Avukat Sevim, "27 Şubat 2026 tarihinde Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 7574 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, trafik cezaları konusunda son yılların en sert düzenlemelerinden biri olarak dikkat çekmektedir. Bu değişiklik yalnızca idari para cezalarını artırmamış; aynı zamanda sürücü belgelerinin geri alınması, iptali ve araçların trafikten men edilmesi gibi yaptırımları da ciddi biçimde genişletmiştir. Ayrıca birçok ihlalde, para cezası tamamen ödenmeden ehliyetin iade edilmeyeceği hükme bağlanmıştır. Öncelikle, hız ihlallerindeki cezalar önemli ölçüde artırılmıştır. Yerleşim yeri içinde hız sınırını saatte 66 kilometre ve üzerinde aşan sürücünün ehliyetine 90 gün el konulacak, para cezaları 30 bin liraya kadar çıkabilecektir. Bir yıl içinde beşinci kez ehliyeti geri alınan sürücüler için psiko-teknik değerlendirme ve psikiyatri muayenesi şartı getirilmiştir. Plaka ihlallerine yönelik yaptırımlar da oldukça ağırlaşmıştır. Plakayı okunamaz hale getirenlere 140 bin TL para cezası, tekrarında ise 280 bin TL para cezası ve araç için 60 gün trafikten men yaptırımı uygulanacaktır. Plakasız araç kullananlara 46 bin TL para cezası ve 30 gün ehliyete el konulması da söz konusudur. Takograf ve hız sınırlayıcı cihazlara müdahale edenlere ise 185 bin TL’ye kadar para cezası verileceği yeni düzenlemelerde yerini almıştır. Ayrıca uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanan sürücülere 150 bin TL para cezası verilecek ve ehliyetleri iptal edilecektir. Test yaptırmayanlara da aynı miktarda ceza uygulanacak ve ehliyetleri 5 yıl süreyle geri alınacaktır. Kırmızı ışık ihlallerinde ise kademeli artış öngörülmüş olup altıncı ihlalde 80 bin TL para cezası ve ehliyet iptali düzenlenmiştir. ’Dur’ ihtarına uymayanlara ise 200 bin TL para cezası ile 60 gün ehliyete el koyma yaptırımı getirilmiştir. Ehliyetsiz araç kullanma 40 bin TL, ehliyeti geri alındığı halde araç kullanma ise 200 bin TL para cezası ile karşılık bulmakla araç sahibine de ayrıca ceza uygulanacağı yönünde düzenlemeler de dikkat çekmektedir" dedi.

Sevim, ihlallerin artık daha ağır sonuçlar doğuracağını belirterek, "Genel olarak son yapılan düzenleme, yüksek caydırıcılık esasına dayanmaktadır. Ancak uygulamada ölçümlerin hukuka uygunluğu ve savunma hakkı her konuda olduğu gibi bu konuda da önem taşımaktadır. İdari para cezalarına karşı bilindiği üzere itiraz yolu açıktır. Trafik ihlalleri artık çok daha ağır hukuki ve ekonomik sonuçlar doğurduğundan trafik kurallarına uygun ve bilinçli sürüş her zamankinden daha büyük önem taşımaktadır" ifadelerini kullandı.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Üzerine ağaç devrilen oyuncu İbrahim Yıldız hayatını kaybetti

2026-02-28 02:12 - Asayiş

Kayıp Köpekler İçin Servet Değerinde Ödül

2026-02-27 13:05 - İnsan

Öneş Derici: "Muğla’nın Milli Parkları Ticarete Açılıyor"

2026-02-26 11:53 - ÇEVRE

Beyaz Saray, Trump’ın İran saldırılarını izlediği anlara dair fotoğrafları paylaştı

2026-03-01 00:16 - Siyaset

Muğla Kıyılarında Hukuk Zaferi

2026-02-25 16:36 - ÇEVRE

Marmaris Emlakçılar Derneği’nden “Sahte İlan Uyarısı “

2026-02-27 10:56 - Marmaris

Marmaris'te Dev Elektrik Kesintisi

2026-02-26 15:25 - Marmaris

Maarifin Kalbinde Ramazan Pidesi Atölyesi

2026-02-26 13:21 - Marmaris

Kurtların saldırısına uğrayan ve dağda mahsur kalan at kurtarıldı

2026-02-25 00:25 - Gündem

Marmaris 2026’da Etkinlikler Kenti Oluyor

2026-02-24 17:25 - Marmaris

İlgili Haberler

Türkiye’de ilk, KDK tüketici hakem heyetinin kararını bozdu

12:07 - Genel

Büyükşehir İtfaiyesi, yangında mahsur kalan 6 kediyi kurtardı

12:08 - Genel

TARIM KAMPINDA GENÇLER GÜNE LAVANTA HASADIYLA BAŞLIYOR

11:59 - Genel

Kıbrıs’ın canlı tanığı Kayserili gençlerle buluştu

12:00 - Genel

Ali Alkan, KTO Başkan Adaylığını duyurdu

12:02 - Genel

Günün Manşetleri

Lastiği patlayan otomobil kaza yaptı: 1 yaralı

11:45 - Asayiş

Kurşun tespit edilen kalemtıraşın satışı yasaklandı

11:36 - Ekonomi

Kendisini polis olarak tanıtan 2 dolandırıcı yakalandı

10:42 - Asayiş

Çukurdan kaçmak için yavaşlayan motosikletliyi böyle darp etti

10:10 - Asayiş

Uyuşturucu taciri 2 şüpheli yakalanıp tutuklandı

10:06 - Asayiş