?>

Yer altında fışkıran toprak görenleri hayrete düşürdü

Bitlis’in güroymak ilçesinde doğa yürüyüşü yapan bir grup doğasever, suyun yoğun hareketlenmesi ve tonlarca toprağın fışkırmasıyla karşılaştı.

Gündem - 3 ay önce

Bitlis’in Güroymak ilçesinde doğa yürüyüşü yapan bir grup doğasever, suyun yoğun hareketlenmesi ve tonlarca toprağın fışkırmasıyla karşılaştı.

Olay, Nemrut Kalderası’nın arka tarafında halk arasında "Budaklı Kaplıcası" olarak bilinen bölgeye yakın bir noktada meydana geldi. Hayretlerini gizleyemeyen doğaseverler, bu durumu ilk kez yaşadıklarını belirterek, ilk etapta korktuklarını ve durumu hemen uzmanlarla paylaştıklarını ifade etti. Yerin altında bir anda tonlarca toprak fışkırması amatör balıkçılarda da korkuya neden oldu. Doğa ve uzay gözlemciliği yapan Dr. Cihan Önen, bölgede daha önce gaz çıkışı gözlemlediklerini ve bu konuda uyarılarda bulunduklarını belirtti. Önen, "Açık hava kaplıcalarında zehirli gaz ölçümleri gerçekleştirdik. Ancak bu denli büyük bir hareketliliğe ilk kez tanık oluyoruz. Bu olay, gaz çıkışından mı yoksa farklı bir yeraltı aktivitesinden mi kaynaklanıyor, ilk etapta belirleyemedik. Jeotermal araştırmalar yapan bilim insanları ile yetkililer tarafından durum izlenebilir" dedi.

Daha önce bölgede hidrojen sülfür ölçümleri yaptığını ifade eden Önen, zehirli gaz çıkışlarına da tanıklık ettiğini söyledi. Önen, "Eğer bu durum yer altındaki gazların birikimi ve ani çıkışıyla ilişkiliyse, bölgeden derhal uzaklaşılmalı ve yetkililere haber verilmelidir. Çıkış yapan gazlar arasında hidrojen sülfür veya karbondioksit gibi gazların bulunması muhtemeldir. Bu gazların ani yoğun bir şekilde yüzeye çıkışı, solunum sistemi başta olmak üzere insan sağlığı üzerinde riskler oluşturabilir" diye konuştu.

Dr. Cihan Önen; doğa yürüyüşçüleri, avcılar, balıkçılar ve bölgede mandacılıkla uğraşanların bu tür olaylarla karşılaşma ihtimalinin daha yüksek olduğunu vurgulayarak, sözlerine şöyle devam etti:

"Olay yerinden uzaklaşılmalı ve yetkililere haber verilmelidir. Ayrıca, bu durumun her ne kadar doğal bir süreç olabileceği düşünülse de sık tekrarlanması durumunda bölge incelenebilir. Jeotermal bilimciler incelemesi sonucunda konu daha da açıklığa kavuşacaktır. Bu tür olayların hem çevre hem de insan sağlığı üzerindeki etkilerinin daha iyi anlaşılması ve gerekli önlemlerin alınması için konu yetkililer tarafından araştırılmayı bekliyor."

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Sakarya’da uyuşturucu operasyonları: 76 kilo metamfetamin ele geçirildi

2025-02-04 12:49 - Asayiş

MARMARİS'TE SU FATURALARINA İSYAN BÜYÜYOR

2025-02-07 11:50 - Marmaris

Muğla’nın Ocak ayı ihracatı 80,5 milyon dolar

2025-02-04 11:31 - Ekonomi

MUĞLA TARİHİNİ BÜYÜLEYEN MUHTEŞEM EFSANELERİ

2025-02-10 11:23 - Turizm

Abdülkerim Bardakcı, bilinçli kart görme sebebiyle PFDK’ya sevk edildi

2025-02-04 23:52 - Spor

PROF. ERCAN: SANTORİNİ DEPREMLERİ MUĞLA VE AYDIN’I ETKİLEMEZ

2025-02-03 15:39 - Gündem

DALAMAN BELEDİYESİ ARAÇ FİLOSUNU GENİŞLETİYOR

2025-02-07 15:22 - Ulaşım

GEBZE OSB-DARICA SAHİL METRO HATTINDA YENİ DÖNEM

2025-02-08 11:42 - Ulaşım

LİMANLARIMIZDAN 531,7 TON YÜK ELLEÇLENDİ

2025-02-03 16:02 - Ulaşım

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NDEN MALATYA’YA ARAÇ DESTEĞİ

2025-02-10 12:44 - Ulaşım

İlgili Haberler

Şemdinli’de misket büyüklüğünden dolu yağdı

22:38 - Gündem

Kütahya’nın Akkent Mahallesi’nde 600 metrelik içme suyu hattı yenileniyor

21:42 - Gündem

Uyarılara aldırış etmedi, traktörüyle akarsuda mahsur kaldı

19:45 - Gündem

Bursa’da köylüler beton santrali için ayakta

19:07 - Gündem

Tel örgüler arasında mahsur kalan karaca ne tarafa kaçacağını bilemedi

18:49 - Gündem

Günün Manşetleri

Müşteriler Tarçın'lı Taksi İstiyor

15:33 - İnsan

Sahildeki Gizemli Cisim Alarm Yarattı

13:28 - Gündem

Justin Timberlake Türkiye'de Konser Verecek!

13:26 - Kültür Sanat

Filistinli Çocuğu Öldüren Katile 53 Yıl Hapis Cezası

13:09 - Asayiş

Süper Lig'de Bugünkü Maçların VAR Hakemleri Belli Oldu

12:27 - Spor