?>

YKS Sınavı’na girecek öğrencilere uzmanlardan uyarılar

özel imperial hastanesi’nde görev yapan uzman klinik psikolog seden celep ekici

Eğitim - 6 ay önce

Bu hafta sonu gerçekleştirilecek Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) öncesi öğrencilerde sınav kaygısı artarken, uzmanlar öğrenci ve velilere önemli uyarılarda bulundu.

Özel İmperial Hastanesi’nde görev yapan Uzman Klinik Psikolog Seden Celep Ekici, sınavın yaklaşmasıyla birlikte öğrencilerin yoğun bir kaygı süreci yaşadığını belirterek bu durumun nedenleri ve çözüm yolları hakkında açıklamalarda bulundu. "Sınav kaygısı bilginin kullanılmasını engelleyebilir"

Sınav kaygısının, öğrenilen bilginin sınav anında verimli şekilde kullanılmasına engel olan yoğun endişe durumu olduğunu belirten Ekici, "Kaygıyı doğuran temel etken, olaylara yönelik düşünce biçimlerimizdir. Bu düşünceler duygularımızı ve davranışlarımızı etkiler. Sonuç olarak kaygı derinleşir" dedi.

Kaygının nedenleri arasında düzenli çalışmama, yüksek çevresel beklenti, özgüven eksikliği, başarısızlık korkusu, mükemmeliyetçilik ve geleceğe yönelik belirsizlik gibi unsurların yer aldığını kaydeden Ekici, bu duyguların fiziksel belirtilerle de kendini gösterebileceğini ifade etti. Fiziksel belirtilere dikkat çekti

Ekici, yoğun sınav kaygısının; hızlı nefes alma, terleme, titreme, mide ağrısı, baş ağrısı, kas gerginliği, bulantı, sık tuvalete gitme gibi birçok fizyolojik belirtiye yol açabileceğini belirterek ayrıca sınavdan kaçınma, ders çalışmaktan uzaklaşma, dikkat eksikliği ve içe kapanma gibi davranışsal tepkilerin de görülebileceğini söyledi. "Aileler çocuklarına koşulsuz destek vermeli"

Sınav sürecinde ailelerin tutumunun büyük önem taşıdığını vurgulayan Ekici, "Hiçbir şey çocuğunuzdan ve onun ruh sağlığından daha önemli olmamalıdır. Sınav öncesi, sınav anı ve sonrasında çocuklarınızın yanında olun. Onlara sadece sonuçtan bağımsız olarak ne kadar değerli ve sevildiklerini hissettirin" diye konuştu.

Sınavın kişinin zekâsı, değeri veya kişiliğini ölçmediğini hatırlatan Ekici, "Bu sadece bir bilgi ölçme aracıdır. Öğrencilere ve ailelere, bu sınavın hayatlarındaki tek sınav olmadığını sık sık hatırlatmaları gerekiyor" şeklinde konuştu. Öğrencilere öneriler

Ekici, sınav kaygısını azaltmak için öğrencilere şu önerilerde bulundu:

"Sadece sınav sonucuna değil, sürecin tamamına odaklanın. Kendinizi başkalarıyla kıyaslamayın. Olumsuz düşüncelerle karşılaştığınızda yerine işe yarar alternatifler koymaya çalışın. Performansın her zaman aynı düzeyde olmayabileceğini kabul edin. Kaygı düzeyi aşırı yüksekse bir uzmandan mutlaka destek alın."

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

İngiltere’den Türkiye’ye seyahat uyarısı

2025-06-12 15:43 - Gündem

Amasyalı çiftçi halılarını tırpanla yıkadı: "Halı yıkamada çığır açtık"

2025-06-16 09:50 - İnsan

Maltepe’de felsefe rüzgarı esti

2025-06-15 13:18 - Genel

Avcılar’da sanal bahis nedeniyle yüksek meblağlarda borcu olan polis memuru intihar etti

2025-06-16 22:01 - Asayiş

Anne ve babadan en acı veda

2025-06-12 14:44 - Genel

Çankırı’da yaban hayatı kamerada

2025-06-13 15:38 - Gündem

Ortaca'da Dehşet Veren Cinayet

2025-06-12 10:21 - Asayiş

Uzmanlardan LGS değerlendirmesi: "2025 LGS’de Türkçe, matematik ve fen sorularının belirleyici olduğu görülüyor"

2025-06-15 18:02 - Eğitim

Muğla İl Sağlık Müdürü Görevden Alındı

2025-06-14 19:23 - Gündem

"Stres yönetimi sınav başarısının yarısıdır"

2025-06-12 14:46 - Eğitim

İlgili Haberler

Kırşehir’de okullar bir gün tatil

20:47 - Eğitim

Tufanbeyli’de eğitime kar engeli

19:55 - Eğitim

Giresun’da 7 ilçede eğitime kar engeli

19:49 - Eğitim

Şanlıurfa’da eğitime 1 gün ara verildi

19:14 - Eğitim

Artvin’de eğitime 1 gün ara verildi

18:58 - Eğitim

Günün Manşetleri

Genel Müdür Abdulkadir Çay’dan yeni yıl mesajı

14:23 - Gündem

Yatağanlı hayırseverden Filistin’e bağış

09:41 - Genel

Bodrum’da maddi hasarlı kazanın kavgası büyük oldu

20:10 - Asayiş

Dalaman’da Doğalgaz İçin 2026 Hazırlıkları Başladı

14:50 - Genel

Kar yağışı durdu, esnafın mücadelesi başladı

13:27 - İnsan