?>

Yüksek gerilim hatlarındaki arızalarda üç yılda yüzde 35 iyileşme

Elektrik dağıtım şirketi oedaş, hizmet verdiği beş ilde güvenli ve sürdürülebilir enerji arzı sağlamak üzere teknolojiden yararlanıyor.

Teknoloji - 2 yıl önce

Elektrik dağıtım şirketi OEDAŞ, hizmet verdiği beş ilde güvenli ve sürdürülebilir enerji arzı sağlamak üzere teknolojiden yararlanıyor.

Yer altındaki arızalı kabloları, kablo test araçları ile tespit ederek gerekli çalışmaları yapan OEDAŞ, yüksek gerilim hattı kablolarındaki zedelenmeleri veya zayıf noktaları ise VLF cihazı kullanarak belirliyor. OEDAŞ Direktörü Muzaffer Yalçın, kablo test aracı sayesinde yer altındaki arızaları hızla tespit ettiklerini, VLF cihazıyla ise yüksek gerilim kablolarında yaşanan arızalarda üç yılda yüzde 35’lik bir iyileşme sağladıklarını söyledi. Afyonkarahisar, Bilecik, Eskişehir, Kütahya ve Uşak’ta elektrik dağıtım hizmeti veren Osmangazi Elektrik Dağıtım AŞ (OEDAŞ), arıza tespiti, bakım ve onarım çalışmalarını gelişmiş sistemler ile gerçekleştiriyor. Şirket bu kapsamda yer altındaki arızalı kabloların kontrolünü kablo test aracı, yüksek gerilim hatlarındaki kablolardaki hasar tespitini ise VLF cihazı ile yapıyor. OEDAŞ Direktörü Muzaffer Yalçın, yer altı ve yer üstündeki kablolardaki arıza tespiti kullandıkları bu iki sistem hakkında bilgi verdi.

“Kablo test aracı sayımızı artıracağız”

Kablo test aracının yer altı kabloların arızalanması halinde arızalı kablonun tespiti için kullanıldığını söyleyen Yalçın, “Yüksek gerilim kablolarından abone ve aydınlatma hattı kablolarına kadar yer altı kablolarında yaşanabilen her türlü arıza tespitini bu araç ile yapıyoruz. Envanterimizde her ilimizde birer adet olmak üzere toplam beş adet kablo test aracı bulunuyor. Önümüzdeki dönemde Ar-Ge yaygınlaştırma planlarımız dahilinde üç yeni araç daha almayı planlıyoruz.” dedi.

“VLF ile kablolardaki hasarları arızaya dönüşmeden tespit ediyoruz”

VLF cihazının kablo test aracından farklı olarak yüksek gerilim hatlarında kullanıldığını ve arıza oluşmadan hasar tespiti yapmayı sağladığını ifade eden Yalçın şöyle devam etti; “VLF cihazı, yüksek gerilim kablolarında oluşan zedelenmeleri ya da kablo ve üzerinde bulunan eklerdeki zayıf noktaları arızaya dönüşmeden tespit etmekte kullanılıyor. Bu cihaz ile yüksek gerilim hatlarımızda bulunan ring şebekeleri periyodik olarak kontrol ediyor ve kablolarımızda ileride arızaya sebep olabilecek zayıf noktaları belirliyoruz. Yaklaşık üç yıldır kullandığımız VLF cihazı sayesinde yüksek gerilim kablolarımızda yaşanan arızalarda yüzde 35’lik bir iyileşme sağladık.”

Yalçın, gerçekleştirdikleri teknolojik yatırımlar ile tüketicilerine güvenli ve sürdürülebilir enerji arzı sağlamayı hedeflediklerine vurgu yaparak, “Teknolojiyi yakından takip ederek şebekemizi daha da güçlendirirken geleceğin teknolojileriyle akıllı şehirlerimizin oluşmasına da katkı sağlıyoruz” diye konuştu.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Selma Sonat’a Yaşam Boyu Onur Ödülü

2024-09-05 14:38 - Kültür Sanat

EGE VE AKDENİZ’İ KUCAKLAYAN ŞEHİR MUĞLA

2024-09-07 12:44 - Turizm

Medeniyetler ve şehzadeler şehri: Amasya

2024-09-05 14:03 - Gezi

Taşkın: "Taştepe’yi sabır ve gayretle yeniden inşa edeceğiz"

2024-09-05 14:16 - Siyaset

200 YILLIK 3 BİN PARÇALI YÖRÜK ÜZESİ

2024-09-11 10:52 - Kültür Sanat

YANGIN RÜZGARIN ETKİSİ İLE BÜYÜDÜ

2024-09-07 16:21 - Asayiş

Suriye’den gelen mermi Karkaşmış’ta bir eve isabet etti

2024-09-10 18:27 - Asayiş

Karadeniz’de palamut bereketi: 3 tanesi 100 liraya kadar düştü

2024-09-05 13:21 - Ekonomi

Muğla’daki yangın yolu kapattı

2024-09-07 16:08 - Asayiş

Sonat ve Efekan yaşam boyu ödüllerini aldı

2024-09-10 11:58 - Magazin

İlgili Haberler

Gaziantep’te dron destekli habercilik eğitim programı yapıldı

14:12 - Teknoloji

Bakan Uraloğlu: "Katar ile kurduğumuz stratejik ortaklık sayesinde Türksat filomuza yeni nesil bir uydu kazandırıyoruz"

12:38 - Teknoloji

Eskişehir’de gökyüzü heyecanı: Vatandaşlar gezegenleri yakından gözlemledi

11:40 - Teknoloji

Yapay zeka ve geleceğin meslekleri konuşuldu

11:32 - Teknoloji

Bakan Uraloğlu: (Eskişehir-İstanbul YHT Hattı) Hattımızın açılışından bugüne kadar toplam 62,9 milyon yolcuya hizmet verdik"

11:21 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Bir ineği telef oldu, 7 inek, 5 buzağı sahibi oldu

14:33 - İnsan

Karşı yola geçmek için alt geçidi kullanmadı, kaza kaçınılmaz oldu

13:51 - Asayiş

Polisin ’Dur’ ihtarına uymadı, 490 bin lira ceza yedi

12:54 - Asayiş

FETÖ soruşturması diyerek girdikleri evde gasp iddiası: Karı koca yakalandı

12:45 - Asayiş

Vücudundan 5 günde 62 parça uyuşturucu çıktı

12:24 - Asayiş