?>

Yüksekova’da 100 yıllık gelenek: 140 kurban kesildi, etler tüm köye eşit dağıtıldı

KESİLEN 140 KURBANIN ETLERİ TÜM KÖYE EŞİT ŞEKİLDE DAĞITILDI.

Genel - 1 hafta önce

Hakkari’nin Yüksekova ilçesinin Doski bölgesinde yaklaşık bir asırdır sürdürülen toplu kurban kesimi ve et paylaşımı geleneği bu bayramda da yaşatıldı. Kesilen 140 kurbanın etleri tüm köye eşit şekilde dağıtıldı.

Doski bölgesinde 150 hane ve yaklaşık 2 bin nüfusa sahip Adaklı köyünün Halilava Mahallesi’nde yaşayan vatandaşlar, Kurban Bayramı namazının ardından kurbanlıklarını belirlenen alanda kesti. Köy meydanında bir araya gelen vatandaşlar tarafından imece usulüyle kesilen 140 küçükbaş hayvanın etleri, tek bir noktada toplandı. Görevlendirilen köy sakinlerince titizlikle parçalanarak eşit paylara bölünen kurban etleri, zengin-fakir ayrımı gözetilmeksizin köydeki tüm hanelere dağıtıldı.

Köy büyüklerinden İmam Sıdık Metin, miras kalan bu dayanışma geleneğini bir asırdır aksatmadan devam ettirdiklerini söyledi. Geleneğin bayramın ruhuna uygun olarak birlik ve beraberliği pekiştirdiğini vurgulayan Metin, "Bu geleneğimizi yaklaşık bir asırdır sürdürüyoruz. Kurban kesen de kesmeyen de bu paylaşımdan yararlanıyor. Atalarımızdan kalan bu dayanışmayı bugün de devam ettiriyoruz. Bu bayramda yaklaşık 140 küçükbaş hayvan kesildi. Kesilen kurbanlıkların etlerini eşit şekilde ayırıp, tüm hanelere dağıttık. Zengin-fakir ayrımı yapmadan herkese eşit et veriyoruz" dedi.

Köy sakinlerinden Sabri Gemicioğlu, bu anlamlı geleneğin köylüler arasındaki bağları çok daha güçlü kıldığını belirterek, "Köyümüzde yıllardır devam eden bu uygulama sayesinde bayramın yardımlaşma ve paylaşma ruhunu en güzel şekilde yaşıyoruz. Birlik ve beraberliğimiz bu sayede daima canlı kalıyor" dedi.

Köy sakinleri, kesim ve dağıtım işlemlerinin ardından birbirleriyle bayramlaştı.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Tatilcilere ormancılardan ‘Yangın’ uyarısı

2026-05-26 12:15 - Gündem

CHP’de 81 İl ve İlçe Başkanı Tek Ses Oldu

2026-05-22 21:11 - Gündem

Alanya sahillerinde bayram yoğunluğu

2026-05-23 14:18 - İnsan

BAŞKAN ÜNLÜ ‘’ İNŞAAT YASAKLARI BAŞLADI UYMAYANA CEZA KESİLİYOR ‘’ 

2026-05-22 15:38 - Marmaris

KONTROLDEN ÇIKAN OTOMOBİL ORMANLIK ALANA UÇTU

2026-05-23 12:37 - Asayiş

Kurban yakalama timine komando eğitimi

2026-05-23 13:57 - Genel

FETHİYE BELEDİYE BAŞKANI KARACA, SİLAHLI SALDIRIYA UĞRADI

2026-05-23 16:45 - Asayiş

Dörtyol’da sağanak yağışta yollar göle dönerken, hayvan pazarını sel vurdu

2026-05-22 01:14 - Asayiş

Marmaris’te yeniden yaban domuzu alarmı 

2026-05-21 15:06 - Marmaris

Yoldaki çukurları "Belediye öldü" anonsuyla protesto ettiler

2026-05-23 10:13 - İnsan

İlgili Haberler

TRAKYAKA’da 2026 yatırım hedefleri değerlendirildi

19:09 - Genel

Dicle’de pedallar sağlıklı yaşam için çevrildi

19:04 - Genel

Başkan Genç: "Marjinal bir grup Trabzon turizmini, Trabzon’a gelen turistleri yargılamak istiyor"

18:00 - Genel

Sancaktepe’de "Kadın ve Yaşam Festivali" kapılarını açtı

17:22 - Genel

Başsavcı Tiryaki: "Ceza infaz kurumlarımızı proaktif yönetim anlayışıyla yönetiyoruz"

17:00 - Genel

Günün Manşetleri

Emekli sulama birliği çalışanı evinde ölü bulundu

14:13 - Asayiş

Kahramanmaraş’ta 4.4 büyüklüğünde deprem

13:39 - Asayiş

Erken teşhis ile MS hastalarının hayat kalitesi korunuyor

12:39 - Sağlık

Alkollü sürücünün kullandığı araç askeri birliğin bahçesine uçtu

12:29 - Asayiş

Kemiği kraker gibi yediler

12:19 - Gündem