?>

Yüksekova’da ‘yayla muzu’ mesaisi başladı

HAKKARİ VE İLÇELERİNDE BAHARIN MÜJDELEYİCİSİ OLARAK BİLİNEN, YÜKSEK RAKIMLI DAĞLARDA DOĞAL OLARAK YETİŞEN VE HALK ARASINDA "YAYLA MUZU" OLARAK ADLANDIRILAN UÇKUN (REVAS), PAZAR TEZGAHLARINDAKİ YERİNİ ALDI. SEZONUN İLK ÜRÜNLERİ DESTESİ 150 LİRADAN SATIŞA SUNULUYOR.

Ekonomi - 1 ay önce

Hakkari ve ilçelerinde baharın müjdeleyicisi olarak bilinen, yüksek rakımlı dağlarda doğal olarak yetişen ve halk arasında "yayla muzu" olarak adlandırılan uçkun (revas), pazar tezgahlarındaki yerini alırken, sezonun ilk ürünleri ise destesi 150 liradan satılıyor.

Doğu Anadolu Bölgesi’nin sarp dağlarında ve zorlu coğrafyasında kendiliğinden yetişen, bölge halkı için hem önemli bir geçim kaynağı hem de eşsiz bir lezzet olan uçkun bitkisi, havaların ısınmasıyla birlikte piyasaya çıktı. Özellikle Yüksekova ilçesinde vatandaşlar, şifa kaynağı olarak gördükleri uçkuna yoğun ilgi gösteriyor. Bölgede uzun yıllardır kendiliğinde yetişen bitkileri satarak geçimini sağlayan esnaf Osman Orhan, bu yıl ki uçkun piyasası ve ürün tedariki hakkında açıklamalarda bulundu. Uçkunun bu yıl tezgahlara 150 liradan giriş yaptığını belirten Orhan, fiyatların sezon başı olması nedeniyle yüksek olduğunu ifade etti. "Havalar ısındıkça fiyatlar geriler"

Uçkunun henüz yeni çıkmaya başladığını ve miktar arttıkça fiyatların normale döneceğini vurgulayan Orhan, şunları kaydetti:

"Geçen yıl kilosunu 100 liradan satıyorduk. Bu yıl sezonu 150 liradan açtık. Şu an için ürün az olduğu için fiyat böyle, ancak önümüzdeki günlerde uçkun çoğaldıkça ve havalar iyice ısındıkça fiyatların gerilemesini bekliyoruz. Yıllardır bu işi yapıyorum, her sezon başında benzer bir grafik yaşanıyor." "İlk ürünler Derecik’ten geldi"

Hakkari genelinde kar örtüsünün henüz tamamen kalkmadığına dikkat çeken Orhan, mevcut ürünlerin iklimi daha ılıman olan bölgelerden getirildiğini belirterek, "Şu an sattığımız uçkunlar Derecik ilçesinden getiriliyor. Orada havalar daha erken ısındığı için ürün erken olgunlaştı. Yüksekova’nın yüksek kesimlerinde karlar henüz tam erimedi. Karlar eridikçe buralarda da uçkun çıkmaya başlayacak ve bolluk yaşanacak" diye konuştu. "Şifa kaynağı olarak tüketiliyor"

Ekşimsi tadıyla bilinen ve bölge halkı tarafından büyük bir iştahla tüketilen uçkun, sadece bir besin maddesi değil, aynı zamanda bir şifa deposu olarak görülüyor. Uzmanlar ve vatandaşlar, antioksidan özelliği yüksek olan bu bitkinin; kanser, şeker ve diyabet gibi hastalıklara karşı koruyucu etkileri olduğuna inanıyor.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

İçmeler–Marmaris yolunda son durum çalışmalar hızlanıyor

2026-04-25 14:48 - Genel

MARMARİS’TE FECİ KAZA BİR CAN ALDI

2026-04-23 10:57 - Marmaris

Poizi, Ordu’da sahne aldı

2026-04-26 12:41 - Magazin

Marmaris’te vinç kazasında iki tutuklama

2026-04-24 16:01 - Gündem

Pazarlar Spor Lisesi krikette Türkiye finallerinde

2026-04-21 13:28 - Spor

Rafet El Roman’dan New York’ta Milli Takım için yeni marş müjdesi

2026-04-26 11:13 - Magazin

Kemaliye’de velilere "Bilinçli Medya Kullanımı" eğitimi

2026-04-23 00:05 - Eğitim

Usta sanatçı Cahit Berkay gençlerle aynı sahneyi paylaştı

2026-04-24 11:05 - Magazin

CHP MARMARİS’TEN EĞİTİM VE ÇOCUK GÜVENLİĞİ AÇIKLAMASI

2026-04-23 10:34 - Marmaris

Pitbull saldırısına uğrayan Onur Akay o anları anlattı: "Ben ölümden döndüm"

2026-04-25 13:55 - Magazin

İlgili Haberler

KARDEMİR beyaz yaka personel alımı yapacak

20:15 - Ekonomi

Öz İplik-İş’ten Uşak’ta Colin’s önünde basın açıklaması

19:04 - Ekonomi

Bakan Kacır: "Türkiye olarak tarih sahnesine eskisinden çok daha kuvvetli ve çok daha iddialı çıkıyoruz"

18:15 - Ekonomi

ÇAYKUR yaş çay alımına 1 günlük ara verdi

18:09 - Ekonomi

Başkan Ülken ’COP31 Business Forum İş Dünyası İstişare Toplantısı’na katıldı

17:31 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Emekli sulama birliği çalışanı evinde ölü bulundu

14:13 - Asayiş

Kahramanmaraş’ta 4.4 büyüklüğünde deprem

13:39 - Asayiş

Erken teşhis ile MS hastalarının hayat kalitesi korunuyor

12:39 - Sağlık

Alkollü sürücünün kullandığı araç askeri birliğin bahçesine uçtu

12:29 - Asayiş

Kemiği kraker gibi yediler

12:19 - Gündem