?>

Yüksel: "Türkiye olarak dilekçemizi sunacağız ve böylece resmi olarak da müdahillik başvurusunu yapmış olacağız"

Boğaziçi üniversitesi’nde ‘’gazze’den sonra uluslararası hukuku yeniden düşünmek’’ başlıklı sempozyum gerçekleştirildi. Sempozyumda konuşan tbmm adalet komisyonu başkanı cüneyt yüksel, ‘’bu hafta içi lahey'e, uluslararası adalet divanı'na türkiye olarak müdahillik dilekçemizi sunacağız ve türkiye böylece resmi olarak da müdahillik başvurusunu yapmış olacak’’ dedi.

Genel - 9 ay önce

Boğaziçi Üniversitesi’nde "Gazze’den sonra uluslararası hukuku yeniden düşünmek" başlıklı sempozyum gerçekleştirildi. Sempozyumda konuşan TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Cüneyt Yüksel, Bu hafta içi Lahey’e, Uluslararası Adalet Divanı’na Türkiye olarak müdahillik dilekçemizi sunacağız ve Türkiye böylece resmi olarak da müdahillik başvurusunu yapmış olacak’’ dedi.

Boğaziçi Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen "Gazze’den sonra uluslararası hukuku yeniden düşünmek’’ sempozyumunun ilk günü başladı. Üniversitenin Güney Kampüsü’nde bulunan binada gerçekleşen sempozyuma TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Cüneyt Yüksel, üniversite rektörü Prof. Dr. Mehmet Naci İnci, pek çok ülkeden çok sayıda uluslararası hukuk uzmanı ve öğrenciler katıldı. Uluslararası hukukun etkinliğinin ve uygulanabilirliğinin tartışmaya açıldığı sempozyum yarın sona erecek.

"Bu konferans büyük bir önem teşkil ediyor"

Uluslararası hukuk sempozyumunun Gazze’den sonra uluslararası hukukun durumunu tartışma üzerine düzenlendiğini belirten Boğaziçi Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Mehmet Naci İnci, "Konferansın özünde uluslararası hukukun temellerinin nasıl şekilleneceği, bundan sonraki dünyanın durumunda bu tip soykırımlar geldiğinde veya olduğunda buna karşı olan yaklaşım uluslararası hukukun alacağı tedbirler, uluslararası hukukun insaniyeti korumak için ne gibi şeyler geliştireceğini, ne gibi teknikler ve düşünce sistemi geliştirerek nasıl bir yapılanmaya gidileceğine dair çalışmalar ve fikirler öne sürülecek. Bu konferans büyük bir önem teşkil ediyor, bu konuda ilk olan bir konferans, hukuk fakültemiz tarafından düzenleniyor. Hayırlara vesile olmasını diliyorum" dedi.

"Türkiye olarak dilekçemizi sunacağız ve böylece resmi olarak da müdahillik başvurusunu yapmış olacak"

TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Cüneyt Yüksel ise sempozyuma ilişkin yaptığı açıklamasında, "7 Ekim’den itibaren İsrail’in gerçekleştirmiş olduğu inanılmaz katliamlar, soykırım, insanlığa karşı suçlar ve savaş suçları sebebiyle aslında uluslararası hukukun geldiğini noktada da büyük bir çıkmaz yaşıyoruz. Cumhurbaşkanımızın her zaman ifade ettiği gibi ‘dünya beşten büyüktür ve daha adil bir dünya mümkündür’ diye tabir ettiğimiz aslında BM sisteminin reforme edilmesi tam da uluslararası hukuku yeniden düşünmemiz gereken bir andayız. Bu katil devletin yöneticileri, başta Netanyahu ve onun savaş kabinesi olmak üzere, cinayet şebekesi... Biz diyoruz ki Türkiye olarak, yaptıklarınız yanınıza kalmayacak. Netanyahu, yargılanacaksın ve cezanı çekeceksin. Bundan kaçışın olmayacak. Müdahillik çalışmalarımız da sona geldi, tamamlandı. Bu hafta içi Lahey’e, Uluslararası Adalet Divanı’na Türkiye olarak müdahillik dilekçemizi sunacağız ve Türkiye böylece resmi olarak da müdahillik başvurusunu yapmış olacak. Hem Güney Afrika-İsrail davasında, Güney Afrika’nın orada savunduğu soykırıma yönelik iddialarıyla birlikte, yine Türkiye’nin özellikle soykırım anlaşmasını yorumlaması ve Filistin yanında bu davada yer alacağını da belirtmek istiyorum" ifadelerini kullandı.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Hamaney: "Haniye’nin İntikamını Almayı Vazifemiz Olarak Görüyoruz"

2024-07-31 15:03 - Ulusal

Şeyma Subaşı’ya Bakanlık’tan ‘Gizli reklam’ cezası: 550 bin lira ödeyecek

2024-07-30 15:22 - Magazin

Yunanlıların Marmaris’teki kutsal adası: Kameriye

2024-07-29 15:00 - Yaşam

KATLİAM YASASINA KARŞI, “KENT HAYVAN GÖNÜLLÜLERİ”

2024-08-03 12:15 - Gündem

Eski Bakan Abdüllatif Şener’in oğlu Bedirhan Şener, rehin aldığı anneannesini vurarak öldürdü

2024-08-01 01:56 - Asayiş

İsmail Haniye için Trabzon’da gıyabi cenaze namazı kılındı

2024-08-02 14:19 - Genel

ORMANCI TÜRKÜSÜ “AĞIT” AMA HERKES OYNUYOR  

2024-08-02 12:27 - Kültür Sanat

YATAĞAN’DA RES’E KARŞI ÇIKAN HALKTAN PROTESTO

2024-07-31 13:07 - Gündem

Fethiye’de otomobille çarpışan motosikletin 15 yaşındaki sürücüsü öldü

2024-07-29 22:51 - Asayiş

Sokak hayvanları yasasında son durum

2024-07-29 11:48 - Gündem

İlgili Haberler

Bosna Hersek’te Türkiye’nin desteğiyle yenilenen Behram Ağa Camii açıldı

19:30 - Genel

Kamu Birliği Konfederasyonu Başkanı Kaya: "Kamu çalışanlarımız için refahı önceleyen adımlar atılmalı"

19:34 - Genel

Hacı adayları dualarla kutsal topraklara uğurlandı

19:26 - Genel

Kızılay Genel Başkanı Fatma Meriç Yılmaz güven tazeledi

18:23 - Genel

Ağrı PTT Kargo şubesinde su baskını: Önlem alınmadı, gönderiler zarar gördü

17:23 - Genel

Günün Manşetleri

Uyuşturucu Satıcısı Adli Kontrolle Serbest Kaldı

17:02 - Asayiş

"05.05.2025" Evlilik Tarihi Türkiye Genelinde Yoğun İlgi Gördü

16:45 - Gündem

Tümörlerde Erken Tanı Hayat Kurtarıyor

15:42 - Sağlık

Türkiye'nin Kuş Göç Yolları Haritalanıyor

14:34 - Gündem

Gençler Kendilerini Ege'nin Serin Sularına Bıraktı

14:34 - İnsan