?>

Yüzyıllık ekşi maya kültürü geleceğe taşınıyor

DİYARBAKIR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, YÜZYILLIK EKŞİ MAYA KÜLTÜRÜNÜN YAŞATILMASI VE KENT GENELİNDE YAYGINLAŞTIRILMASI AMACIYLA ATÖLYE DÜZENLEDİ

Kültür Sanat - 3 ay önce

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, yüzyıllık ekşi maya kültürünün yaşatılması ve kent genelinde yaygınlaştırılması amacıyla atölye düzenledi. Akademisyenler ve uzmanlar, buğdayın tarihsel önemine ve ekşi mayanın sağlık açısından faydalarına dikkat çekti.

Kültür, Sanat ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığına bağlı Gastronomi ve Markalaşma Birimi, yüzyıllık ekşi maya kültürünün yaşatılması ve kent genelinde yaygınlaştırılması amacıyla atölye düzenledi. Gerçekleştirilen atölyeye çok sayıda vatandaş katıldı. Atölye kapsamında yapılan sunumda, Dicle Üniversitesi Aşçılık Bölümü Öğretim Üyesi Cüneyt Ateş, yemek sosyolojisi çerçevesinde buğdayın insanlık tarihindeki yerine değindi. Ateş, buğdayın bu topraklarda yalnızca bir tahıl değil; inanç, emek ve yaşamın sembolü olduğunu vurguladı.

Dicle Üniversitesi Aşçılık Bölümü öğrencisi Zümrüt Bıçkın ise ekşi mayanın hazırlanış süreci ile uzun yıllar nasıl korunup çoğaltılabileceğine ilişkin bilgi verdi. Bıçkın, ekşi mayanın diğer mayalara göre daha besleyici olduğunu ve sindirimi kolaylaştırdığını ifade etti.

Ekşi mayanın sağlık açısından faydalarına değinen Fonksiyonel Beslenme Uzmanı Funda Akıncı da ekşi mayayla yapılan ekmeğin mide ve bağırsak sağlığı açısından faydalı olduğunu belirtti. ‘‘Kültürel mirası açısından önemli bir adım’’

Kültür, Sanat ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Zeynep Yaş, ekşi maya atölyesinin Diyarbakır’ın kültürel mirası açısından önemli bir adım olduğunu belirtti. Büyükşehir Belediyesi bünyesinde gastronomi alanında çalışmalar yürütüldüğünü ifade eden Yaş, etkinliğin kentin tüm bileşenleriyle birlikte gerçekleştirildiğini söyledi. Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) tarafından gastronomi çalışmaları kapsamında kurulan İnovasyon Odasının değerli bir girişim olduğunu kaydeden Yaş, bu çalışmaların görünür kılınması amacıyla çok sayıda kurs ve etkinlik düzenlendiğini belirtti. Yaş, "Kültürümüzü dünyaya tanıtabilmemiz için bu tür adımlar büyük önem taşıyor. Atölyeler hem üretimi hem de farkındalığı artırıyor" dedi. Yerleşik şehir hayatının ilk izlerinin Çayönü yerleşiminde görüldüğünü hatırlatan Yaş, buğdayın ilk kez bu coğrafyada tüketildiğini ve yaşamın buğdayın bereketi üzerine inşa edildiğini ifade etti. Endüstrileşmenin geleneksel üretim biçimlerine zarar verdiğini dile getiren Yaş, atölyenin geçmişle bağ kurma açısından önemli olduğunu vurguladı. İmece kültürünün yeniden güçlendirilmesi gerektiğini belirten Yaş, Diyarbakır’da çok sayıda el değirmeni kalıntısının bulunmasının bölgenin buğdayla kurduğu tarihsel ilişkinin somut göstergesi olduğunu söyledi. Bölgenin suyu ve toprağının da bu üretim için belirleyici öneme sahip olduğunu sözlerine ekledi.

Program sonunda atölyeye katılan vatandaşlara ekşi maya dağıtılırken, ekşi mayayla yapılan ekmekler de ikram edildi.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Marmaris’te İhmal Sele Dönüştü

2026-02-13 12:55 - Marmaris

Oyuncu Metin Akpınar’ın biyolojik kızı Duygu Nebioğlu: "20 yıldır verdiğim mücadelede ne kadar haklı olduğumu bugün gördüm"

2026-02-18 15:56 - Magazin

Türk Hava Yolları 100 bin çalışanının fotoğrafıyla giydirdiği 500. uçağını tanıttı

2026-02-12 17:32 - Genel

Bursa’nın kadınlar matinesinde güven ve sanat vurgusu

2026-02-18 10:06 - Magazin

Şevval Sam Trabzon hasırına ilmek attı

2026-02-17 14:07 - Magazin

Genç oyuncusu Mustafa Konak’ın rol aldığı "Yerçekimi" Berlinale’de yarışacak

2026-02-17 13:47 - Magazin

Nilüfer Genç Caz Evrencan Gündüz ile final yaptı

2026-02-17 10:40 - Magazin

Kırıkkale’de Hüseyin Kağıt konserine binlerce kişi akın etti

2026-02-17 03:12 - Magazin

Fatma Girik’in "vasiyet" davasında karar

2026-02-14 09:22 - Magazin

90’ların duygusal şarkıları yeni albümde hayat buldu

2026-02-13 12:49 - Magazin

İlgili Haberler

Kütahya’da "Kadının Gözüyle Doğanın Dili" sergisi açıldı

19:36 - Kültür Sanat

Balıkesir Burhaniye’de kadınların yıl boyu yaptığı resimler görücüye çıktı

18:48 - Kültür Sanat

İncirliova’da bahar şenliği çocukların neşesiyle gerçekleşti

16:52 - Kültür Sanat

Şırnak’ta "Hayat Boyu Öğrenme" sergisi açıldı

16:43 - Kültür Sanat

Bodrum’da Hayat Boyu Öğrenme Haftası kutlandı

16:36 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

Emekli sulama birliği çalışanı evinde ölü bulundu

14:13 - Asayiş

Kahramanmaraş’ta 4.4 büyüklüğünde deprem

13:39 - Asayiş

Erken teşhis ile MS hastalarının hayat kalitesi korunuyor

12:39 - Sağlık

Alkollü sürücünün kullandığı araç askeri birliğin bahçesine uçtu

12:29 - Asayiş

Kemiği kraker gibi yediler

12:19 - Gündem