USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Siyaset

CHP’Lİ GİRGİN: CEVAP VERMEKTEN İMTİNA EDİYORLAR

CHP’Lİ GİRGİN: CEVAP VERMEKTEN İMTİNA EDİYORLAR
06-01-2023 11:45
48

 

CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle verdiği Köyceğiz-Ortaca ve Dalaman’daki kamu hastaneleri hakkındaki soru önergesine 8 ay sonra cevap verildiğini belirtti.  Girgin, Meclis’in denetim yetkisini hayata geçirmek adına verilen soru önergelerine bu kadar ciddiyetsiz yaklaşılmasını kınadığını belirtti.

 

 

 

CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, 29 Nisan 2022’de Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle verdiği Köyceğiz-Ortaca ve Dalaman’daki kamu hastaneleri hakkındaki soru önergesine 8 ay sonra cevap verildiğini belirtti.

Girgin, vatandaşların sorunlarını dile getirmek ve Meclis’in denetim yetkisini hayata geçirmek adına verilen soru önergelerine bu kadar ciddiyetsiz yaklaşılmasını kınadığını belirtti. Girgin ayrıca sorulara net yanıtlar verilmediğini de ifade etti.

CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin şunları söyledi; “Örneğin,  biz Köyceğiz-Dalaman-Ortaca’da yaz trafiğinin yoğunluğu, coğrafi yapı gibi nedenlerle ölümcül motosiklet kazaları çok olmasına rağmen bölgedeki üç kamu hastanesinin hiçbirinde beyin cerrahi uzmanı yok diyoruz. Çocuk doktoru, kardiyolog, beyin cerrahi uzmanı açığı ne zaman giderilecek diyoruz. Bakanlık, üzerinde çalışıyoruz anlamına gelen bir cevap veriyor. Kamunun görevi bu sorunları çözmek zaten. Biz çözüm ve çalışmalar ne aşamada onu soruyoruz. Cevap vermekten imtina ediyorlar”

İŞTE YANITLAR

Girgin’in sorduğu sorular ve Bakanlığın yanıtları;

SORU 1- Muğla il ve ilçelerimizde Hastanelerin Personel Dağılım Cetveli oluşturulurken bölge nüfusu dikkate alınmakta mıdır?

CEVAP 1- Bakanlığımız insan kaynaklarının unvan ve branşlara göre illere vc il içerisindeki birimlere dengeli dağılımını sağlayarak, sağlık hizmetinin sürdürülebilirliğini sağlayacak şekilde dengeli dağılımı gerçekleştirmek, personelden optimum fayda sağlamak ve istihdam fazlası personel oluşturmamak amacıyla Personel Dağılım Cetveli hazırlanmıştır. Personel Dağılım Cetveli hazırlanırken kullanılan kriterlerden bir tanesi olan nüfus için Türkiye İstatistik Kurumu (TUÎK) verileri temel alınmıştır.

SORU 2- Bölge Hastanelerindeki çocuk doktoru, kardiyolog, beyin cerrahi uzmanı açığı ne zaman giderilecektir?

CEVAP 2- Bakanlığımıza bağlı sağlık tesislerinin tabip, uzman tabip ihtiyacı; devlet hizmet yükümlülüğü ve açıktan atama kuraları ile karşılanmaktadır.

Muğla ilimizde sağlık tesislerimizin hekim ihtiyaçları belirlenmiş ve eksiklikler azami ölçüde giderilmeye çalışılmaktadır.

SORU 3- Bölgedeki kamu hastaneleri için tıbbi malzeme, ekipman, fiziki donanım ve personel artırımı konusunda bir çalışmanız var mıdır?

SORU 4- Alanlarında tek olan Hekimlerin 7 gün 24 saat görev başında olmalarının doktor istifalarında ne kadar etkili olduğu konusunda bir çalışmanız var mı?

CEVAP 3-4- Türkiye geneli tüm sağlık tesislerimizin sağlık personeli planlamasında olduğu gibi, Muğla il ve ilçelerindeki sağlık tesislerinin sağlık personeli planlaması, sağlık hizmetinin sunumu açısından vatandaşlarımızın herhangi bir mağduriyetine yol açmayacak şekilde planlanmaktadır. Ayrıca olağanüstü hallerin oluşması durumunda da mevcut sağlık hizmeti, sağlık personeli görevlendirilmesi yöntemiyle de desteklenmektedir.

KANSER TEDAVİSİNDEKİ EKSİKLİKLERİNİ SORDUK CEVAP ALAMADIK

Yine Sağlık Bakanı’na Mart ayında verdiğimiz önergeyle Muğla’nın kanser tedavisindeki eksikliklere dair detaylı sorular sorduk. Sorular şöyleydi:

SORU 1- Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kanser Tarama (Pet-CT Nükleer Tıp) ve Kanser Tedavi Ünitesi (Radyasyon Onkolojisi MR-Linac) ne zaman tam kapasiteyle hizmete girecektir?

SORU 2- Pet-CT ihalesini 2019 yılında niye iptal ettiniz? 3 yıldır niye gecikmeler yaşanıyor? Muğla Î1 Sağlık Müdürlüğü böyle bir mağduriyete nasıl izin veriyor?

SORU 3- Bu eksikliğin giderilmesi için gereken ödenek ne kadardır? Tahmini tutar olan, 10¬15 milyon TL ödeneğin yeteceği doğru mudur? Doğru ise, Okluk Koyu'nda bulunan yazlık saray için 37 milyon TL ödenek ayrılırken, hastalarımız için bu ödeneğin hala ayrılmamasını nasıl açıklıyorsunuz?

SORU 4- Kanser Tedavi Ek Binasının 2016 yılından beri yapılmamasının gerekçesi nedir?

SORU 5- İhalesi ve yapım aşaması, Pet-Ct ve Nükleer Tıp Merkezinden bağımsız olan Radyoterapi Merkezi neden hala kurulmuyor? Kamudan önce özel sektöre ruhsat verilmesi mi planlanıyor? Bu, kanser hastalarını, maliyeti çok yüksek olan bir tedavide özel hastanelere mahkûm etmek değil midir?

5 SORUYA 35 KELİMELİK CEVAP

Aldığımız cevap şöyle: “Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi hali hazırda Onkoloji Hizmet Birimi olarak hizmet vermektedir. Ayrıca Onkoloji Tanı ve Tedavi Merkezi olarak planlanmış olup, yapılandırma çalışmalarına ilişkin olarak fiziki alt yapı ve cihaz kurulum aşamaları devam etmektedir.”

Sağlık Bakanlığı’nın bu ciddiyetsiz cevapları ülkemizde sağlık sisteminin nasıl bir anlayışla yönetildiğini gösteriyor. Ne olursa olsun, nitelikli bir sağlık sistemi için mücadelemizi sürdürmeye, sorularımızı sormaya, vatandaşlarımızı bilgilendirmeye devam edeceğiz.”

ARZU BARIŞKANER


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3287+53
2Fenerbahçe3285+57
3Trabzonspor3252+12
4Beşiktaş3248+4
5Çaykur Rizespor3248-4
6Başakşehir FK3246+4
7Kasımpaşa3246-2
8Sivasspor3244-5
9Antalyaspor3242-1
10Alanyaspor3242-5
11Adana Demirspor3240+5
12Samsunspor3238-6
13MKE Ankaragücü3237-1
14Kayserispor3237-9
15Konyaspor3236-11
16Hatayspor3233-8
17Gaziantep FK3231-15
18Fatih Karagümrük3230-6
19Pendikspor3230-28
20İstanbulspor3216-34