Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi’nin (TOGÜ) tamamen güneş enerjisiyle çalışan Tarım Ürünleri Kurutma Tesisi hem akademik çalışmalara hem de bölge çiftçilerine hizmet vererek günlük 1 ton kurutma kapasitesiyle üretime başladı.
TOGÜ bünyesinde kurulan Çiftlik Tarım Ürünleri Kurutma Tesisi hem akademik çalışmalara hem de bölgedeki üreticilere hizmet verecek şekilde faaliyete başladı. Tamamen güneş enerjisi ile çalışan modern tesis, günlük 1 ton yaş ürün kurutma kapasitesi ile dikkat çekiyor.
Akademik çalışmalar ve çiftçilere örnek tesis
Kurutma tesisinin öncelikli amaçlarından birinin öğrenciler ile akademisyenlerin uygulamalı çalışmalarına ortam hazırlamak olduğunu belirten TOGÜ Ziraat Fakültesi Öğr. Üyesi Doç. Dr. Hakan Polatçı, tesisin aynı zamanda yöredeki çiftçiler ve firmalar için örnek bir üretim merkezi olarak tasarlandığını vurguladı. Çiftçiler ve üreticiler, tesiste yürütülen araştırmaları yerinde inceleyebilecek ve kendi ürünlerini burada kurutma imkânı bulabilecek.
Tamamen güneş enerjisi ile çalışıyor
TOGÜ’nün sürdürülebilir üretim yaklaşımının bir yansıması olan tesis, yüzde yüz güneş enerjisiyle çalışarak çevre dostu bir model sunuyor. Günlük 1 tonluk kapasitesiyle bölge tarımına değer katması hedeflenen tesis, aynı zamanda üniversite öğrencileri için önemli bir uygulama alanı oluşturuyor.
60 öğrenciden uygulamalı eğitim
Kurutma tesisi hakkında bilgiler veren belirten TOGÜ Ziraat Fakültesi Öğr. Üyesi Doç. Dr. Hakan Polatçı, "Kurutma tesisini kurarken öncelikle bizim buradaki ilk amacımız hem öğrencilerin hem de üniversitede çalışan hocalarımızın akademik çalışmalarını burada yürütmesiydi. İkinci hedef olarak hem yöredeki çiftçilere, üreticilere hem de firmalara burada örnek bir tesis oluşturmak istedik. Buradaki araştırmaları ve denemeleri gelip incelesinler. Ürünlerini de aynı zamanda burada kurutabilsinler istedik. Tesisimiz yüzde yüz güneş enerjisi ile çalışmaktadır. Günlük 1 ton yaş ürünü kurutma kapasitesi var. 60’ya yakın öğrencimiz burada staj yaptı. Staj sonrasında bazı öğrencilerimiz de gönüllü olarak burada çalışmaya devam ediyorlar. Hem staj hem de eğitim-öğretim alanında uygulama derslerinde burada çok yoğun bir çalışma üretiyoruz" dedi.
HABER KAYNAĞI : İHA
Editor : KAYNAK-İHA

