?>

20 yıllık evlilik ’imza benim değil’ gerekçesiyle iptal edildi: Benzerine az rastlanacak dava

Tekirdağ’ın kapaklı ilçesinde yaşayan g. A. ?simli kadın, 2019 yılında eşi u. A. Hakkında boşanma davası açmak için mahkemeye başvurdu. Karşı dava açan u. A. ?se 2 çocuğunun annesi kadınla resmi şekilde evli olmadıklarını, nikah sırasında orada olmadığını belirterek, evliliğin yokluğunun tespitini istedi. - erkek şahsın avukatı muhammed ali demirci

İnsan - 2 yıl önce

Tekirdağ’ın Kapaklı ilçesinde yaşayan çift, boşanmak için Çerkezköy 2. Aile Mahkemesine başvurdu. G.A. isimli kadının eşi U.A.’dan boşanmak istemesi üzerine U.A. da evliliğin geçerli olmadığını belirtip, nikah merasimi sırasında orada olmadığını ve imzayı da kendisinin atmadığını belirterek evliliğin iptali davası açtı. Mahkeme, dosyaları inceleyerek, ‘evliliğin yokluğu’ hükmüne karar verdi.

Tekirdağ’ın Kapaklı ilçesinde yaşayan G.A. isimli kadın, 2019 yılında eşi U.A. hakkında boşanma davası açmak için mahkemeye başvurdu. Karşı dava açan U.A. ise 2 çocuğunun annesi kadınla resmi şekilde evli olmadıklarını, nikah sırasında orada olmadığını belirterek, evliliğin yokluğunun tespitini istedi. Evlenme defterindeki imzanın erkeğe ait olmadı ortaya çıktı

Yapılan yargılama sonucunda Çerkezköy 2. Aile Mahkemesi erkek şahıs olan U.A.’nın açmış olduğu dava yönünden yaptığı incelemede, “Erkeğin evlenme esnasında hazır bulunmadığı, evlenme defterindeki imzanın erkeğe ait olmadığı, böylece evlenmenin kurucu unsurunun eksik olması nedeniyle evlenmenin yok hükmünde olduğu anlaşıldığından davanın kabulüne karar” verilerek, evliliğin yokluğunun tespitine karar verdi. Aynı zamanda G.A. isimli tarafın açmış olduğu boşanma davasında da karar verilmesine yer olmadığına kararını verdi. Evliliğin yokluğunun tespitine karar verildi

Karşı taraf olan G.A.’nın karara karşı istinaf kanun yoluna başvurarak itiraz etmesi sonucunda dosya üst mahkemeye taşındı. İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 38. Hukuk Dairesince dosya usulen bozuldu. Üst mahkeme, her iki tarafın açmış olduğu davaların incelenmesi gerektiğini, erkek şahıs olan U.A.’nın açmış olduğu evliliğin yokluğunun tespiti davasının öncelikle karara bağlanmasını ve karar kesinleştikten sonra kadın taraf olan G.A.’nın açmış olduğu boşanma davasında karar verilmesi gerektiğini belirterek, söz konusu dosyayı bozdu. Bunun üzerine Çerkezköy 2. Aile Mahkemesi dosyaları tefrik ederek, erkek şahıs olan U.A.’nın açmış olduğu davasında 24 Ekim tarihinde davanın kabulü ile evliliğin yokluğunun tespitine karar verdi. “Eşine az rastlanır bir olay olduğu için müdahil olduk”

Erkek şahıs olan U.A.’nın avukatı Muhammed Ali Demirci, söz konusu dosya ile ilgili olarak, “Müvekkil bize gelip başvurduğunda ve yaşadıklarını anlattığında Türkiye’de eşine az rastlanır bir dava olduğunu en başından anlayarak, davaya müdahil olduk. Müvekkil istemediği halde, zorlanarak, rızası ve bilgisi olmadan kendisi de nikah akdine katılmadığı halde Çıldır ilçesinde resmi evlilik gerçekleştirilmiş ve kendisine artık bu senin eşin denilmiş ve resmi nikahtan 1 ay kadar sonra İstanbul’da düğün gerçekleştirilmiştir. Evliliğin kurucu unsuru olan resmi memur önünde kabul rızalarının açıklanması hususu gerçekleşmediği için evlilik en başından beri yok hükmündedir. Bu nedenle evliliğin yokluğunun tespiti amacıyla açmış olduğumuz dava yerel mahkemece kabul edilmiştir. Dosya kapsamında tanıklar dinlenmiş ve Adli Tıp Kurumundan imza incelemesi de yaptırılmış ve sonucunda evlilik kütüğündeki imzanın müvekkile ait olmadığı ortaya konulmuştur. 24 Ekim’de verilen kararın henüz gerekçesi yazılmamıştır, gerekçeli karar yazıldıktan sonra karşı taraf olan G.A. muhtemeldir ki avukatları aracılığıyla karara itiraz edeceklerdir. Ancak kararın hiçbir şekilde değişmeyeceği ortadadır” dedi.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

İŞTE MUĞLA'DA EN ÇOK BİLİNEN GELENEKLER

2023-10-27 10:58 - Kültür Sanat

Kütahya’da fener alayı coşkusu

2023-10-30 00:27 - İnsan

Kültür ve Turizm Bakanlığı: “Cumhuriyetimizin 100. yılı kutlu olsun”

2023-10-29 11:09 - Genel

MARMARİS'E DAİR BİLİNMEYENLER

2023-10-30 11:07 - Kültür Sanat

DN GRUP, MARMARİS’TE GERÇEKLEŞEN LANSMAN GECESİNDE DN CAST AJANSINI TANITTI!

2023-10-27 11:14 - Magazin

Akşehir’de Cumhuriyet’in 100. Yılı çeşitli etkinliklerle kutlandı

2023-10-29 17:00 - Genel

CHP İLÇE BAŞKANI BOZDEMİR CUMHURİYET BAYRAMI MESAJI

2023-10-29 16:36 - Siyaset

Konya’da dönüş yasağı olan kavşakta kaza: 1 yaralı

2023-10-28 16:25 - Asayiş

Sahilde korkunç manzara

2023-10-30 20:02 - Asayiş

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı

2023-10-28 01:10 - 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı

İlgili Haberler

Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde bayramlaşma programı yapıldı

22:20 - İnsan

Atakum Belediyesinden bayram şekeri ikramı

21:33 - İnsan

Canik Belediyesi’nden çalışanlara bayram ikramiyesi

21:36 - İnsan

Bu köyde pişmiş kurban eti her eve giriyor

19:19 - İnsan

Kahramanmaraş’ta deprem şehitleri kabirleri başında anıldı

18:20 - İnsan

Günün Manşetleri

Akvaryum merakı artıyor

10:39 - Genel

Firari Uyuşturucu Hükümlülerine Operasyon

10:38 - Asayiş

Normal doğum anne ve bebek sağlığı için önemli

10:36 - Sağlık

Kurban Bayramında acemi kasaplara müjde

10:34 - İnsan

Ayçiçek Yağı Fabrikasında Patlama

10:16 - Asayiş