?>

33 yıldır korkudan diş hekimine gitmiyordu: ‘Gülümseten Diş Projesi’ ile tedavi oldu

Korkusundan 33 yıldır diş hekimine gidemeyen 47 yaşındaki gülay can, ‘gülümseten diş projesi’ ile tedavi oldu

Sağlık - 2 ay önce

Korkusundan 33 yıldır diş hekimine gidemeyen 47 yaşındaki Gülay Can, yaşadığı şiddetli diş ağrısı yüzünden çözüm aramaya başladı. ‘Gülümseten Diş Projesi’ ile diş tedavi korkusu olanlara özel, psikolog tarafından ücretsiz terapi seansı verildiğini öğrenen hasta, bu şekilde korkusunu yenmeye karar verdi. Terapi sayesinde rahatça, korkmadan tedavi olduğunu belirten Can, "O kadar sorun yaşamama rağmen senelerce tedavi olmadım. Pişmanım, keşke daha önceden korkumu yenip gitseymişim" dedi.

İstatistiklere göre yetişkinlerin yüzde 36’sı diş tedavisinden korkuyor, kaçıyor. İstanbul Beykent Üniversitesi Diş Hastanesi de bu soruna çözüm bulmak amacıyla ‘Gülümseten Diş Projesini’ hayata geçirdi. 2 ay önce hastalara uygulanmaya başlayan projede öncelikle hastaya giydirilebilir teknolojik bileklik takılıyor. Sorulan sorularla hastanın tedaviden ne kadar korktuğu tespit ediliyor. Terapiye ihtiyacı olup olmadığı kişiye özel şekilde tespit edilerek online şekilde psikologlarla görüştürülmesi sağlanıyor. "Çok fazla çığlık attığımı hatırlıyorum"

"14 yaşlarında diş hekimine gitmiştim" diyen Can diş tedavisinden korkma hikâyesini şöyle anlattı:

"Tedavi esnasında uyuşturma için bir uygulama yapıldı. Ancak ağzımda uyuşma olmasına rağmen dişim çekildiğinde çok fazla acıdı. Çok fazla çığlık attığımı hatırlıyorum. Ardından başka hekime yönlendirilmiştim. Tekrar başka hekim geldi. Aynı şekilde dişimde bayağı bir zorlama oldu. O psikoloji bende 47 yaşıma kadar devam etti. Diş hekimine gitmeye çok korkuyordum. En sonunda 2 ay boyunca feci diş ağrısı çektim ve korkudan hastaneye gidemedim. Eşim de ‘artık yeter’ dedi. Araştırmalarım sonucu bu hastaneye geldim. Hekimlerle görüştüğümde bana bu projeyi anlattılar. Katılmak istediğimi söyledim. Çünkü psikolojik olarak o korkuyu asla yenemedim." "Tedavi sırasında sevdiğim müzikleri çaldılar"

Can, "Ben bir seansta korkumu yendim. Seans sürecinde öncelikle kollarıma bir cihaz bağlandı. Ardından psikolog ile online görüşme sağladık. Geçmişte yaşadıklarımı anlattım. Bayağı bir duygulandım. Çünkü bu kadar başarılı bir proje olmasını beklemiyordum. Psikoloğun konuşmaları, geçmişime inmesi, hareketleri, anlattıklarım vs. beni çok fazla rahatlattı. Ardından hazır olduğum anlaşılınca beni hekimin yanına aldılar. Diş çekiminde sevdiğim müzikleri çaldılar. Hayatımda ilk defa, diş tedavim esnasında sevdiğim müzikleri çalarak rahatlamamı ve stresimi atmamı sağladılar. Açıkçası dişimin nasıl çekildiğini anlamadım. Benim gibi korkanlar varsa hiç korkmasın, gelsinler. Terapi alsınlar. Ben geri kalan dişlerimi de korkusuzca yaptırmayı, gereken tedaviler neyse almayı düşünüyorum" şeklinde konuştu. "Birçok hasta, stres ve korkudan tedaviyi yarıda bırakıyor"

İstanbul Beykent Üniversitesi Diş Hastanesi’nden Diş Hekimi Dt. Nursena Tuncay, "Tedavi için gelen hastalar genellikle tedavi yaptırmak istediklerini ancak korktuklarını söylüyorlar. ‘Yapılması gerekeni biliyorum ama yaptıramıyorum, çok endişeliyim’ gibi sözleri çok duyuyoruz. Birçok hasta, stres ve korkudan tedaviyi yarıda bırakıyor. Bunun sürdürülebilir olmadığını fark ettik. Bu hastaların sayısı da oldukça fazla. Diş korkusu ve diş korkusuna bağlı tedavi yaptıramama; bunun getirdiği diş problemleri, depresyon ve anksiyete sorunlarını da beraberinde getiriyor. Bu yüzden kapsamlı çalışma yaparak hastalarımızın hem ağız hem de mental sağlığını düşünmek istedik" dedi. "Türkiye’de diş hekimliğinde bir ilki gerçekleştirdik"

"Türkiye’de diş hekimliğinde bir ilki gerçekleştirdik" diyen Dt. Nursena Tuncay, "İlk olarak hastalarımıza sözel olarak tedaviyle ilgili endişe yaşayıp yaşamadığını soruyoruz. Çoğu hastamız yaşıyorsa bunu açıkça dile getiriyor. Önceki yaşadığı tedavide olumsuz bir deneyimden mi kaynaklandığını yoksa hep mi böyle olduğu ayrımına varmak istiyoruz. Ardından hastanın bileklerine giydirilebilir teknolojik cihazlar takıyoruz. Diş tedavisi sırasında onların korku düzeylerini ölçüyoruz. Stres ve korku düzeylerini cihazlar söylüyor. Sonrasında bu kayıtları inceliyoruz. Hastamıza kişiselleştirilmiş bazı sorular soruyoruz. Ardından onun cevaplarına, incelediğimiz kayıtlardaki stres düzeyine ve kalp atışına uygun, tamamen kişiye özel bir tedavi programı oluşturuyoruz" açıklaması yaptı.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Soma’da "Ya santral kapatılsın ya filtre takılsın"

2025-02-25 14:12 - ÇEVRE

Marmaris Belediyesi’nden Sinpaş GYO’ya İzin İptali

2025-02-20 10:43 - Marmaris

Artvin’de kar kalınlığı 2 metreyi aştı

2025-02-26 13:13 - Gündem

Marmaris Halk Kafe’de 5 ayda DEV zam

2025-02-24 12:11 - Marmaris

Marmaris sahilinin sevimli müdavimleri

2025-02-20 17:08 - Marmaris

Muğla'da Destek Bütçesi %70 Arttı!

2025-02-20 15:43 - İnsan

Tokat’ta trafik kazası: 5 yaralı

2025-02-23 15:31 - Asayiş

CAN YÜCEL’İN İZİNDE ESKİ DATÇA: TAŞ EVLER VE EFSANEVİ GÜZELLİK

2025-02-22 13:03 - Kültür Sanat

HALK OTOBÜSLERİ İÇİN ÖZEL ŞERİT UYGULAMASINDA 2. ETABA GEÇİLDİ

2025-02-21 15:54 - Ulaşım

Mardin’de 750 öğrencinin YKS sınav ücretini hayırsever iş adamı karşıladı

2025-02-20 14:28 - Eğitim

İlgili Haberler

Optisyenlerden sahte güneş gözlüğü uyarısı

14:47 - Sağlık

İmmün yetersizlikte erken teşhis önemli

13:45 - Sağlık

Çocuklarda bu belirtilere dikkat

13:41 - Sağlık

Siirt’te sismik izolatörlü hastane inşaatı devam ediyor

12:46 - Sağlık

Sinop’ta hayat kurtaran konferans

12:26 - Sağlık

Günün Manşetleri

Sivasspor’da Jan Bieganski ameliyat oldu

17:21 - Spor

A Milli Kadın Basketbol Takımı’nın aday kadrosu açıklandı

17:20 - Spor

Okul inşaatında tarihi su sarnıcı ortaya çıktı

17:13 - Gündem

Bahar geldi, piknik sezonu açıldı, hayati kene uyarıları

16:36 - Gündem

Evladı kazada ağır yaralanan annenin acı feryadı

16:14 - Asayiş