?>

5 bin yıllık kafatası ve Amisos Hazineleri ilgi odağı oldu

SAMSUN GENELİNDE BULUNAN 10 RESMİ MÜZE, 2025 YILINDA YAKLAŞIK 800 BİN ZİYARETÇİYİ AĞIRLADI. KARADENİZ’İN EN BÜYÜK MÜZESİ OLMA ÖZELLİĞİNİ TAŞIYAN SAMSUN MÜZESİ İSE SERGİLEDİĞİ 7 BİN 131 ESERLE YIL BOYUNCA YOĞUN İLGİ GÖRDÜ.

Kültür Sanat - 4 saat önce

Samsun genelinde bulunan 10 resmi müze, 2025 yılında 800 bine yakın ziyaretçiyi ağırladı. 5 bin yıllık kafatası ve Amisos Hazineleri’nin sergilendiği Samsun Müzesi, yıl boyunca en çok ilgi gören müzelerin başında yer aldı.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Süleyman Demirtaş, Samsun genelindeki müzeler ve özelde Samsun Müzesi’ne ilişkin 2025 yılı değerlendirmesinde bulundu. Samsun’da Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı 3, diğer kurum ve kuruluşlara ait 7 olmak üzere toplam 10 resmi müze bulunduğunu belirten Demirtaş, bu müzelerin 2025 yılında 800 bine yakın ziyaretçi ağırladığını söyledi. Demirtaş, Samsun Müzesi’ni ise yıl boyunca yaklaşık 100 bin kişinin ziyaret ettiğini ifade etti.

Samsun Müzesi’nde 7 bin 131 eserin teşhir edildiğini kaydeden Demirtaş, kazı çalışmalarının aralıksız sürdüğünü belirtti. İkiztepe kazılarında elde edilen önemli buluntuların müzede sergilendiğini aktaran Demirtaş, ölülerin özel eşyası olarak mezarlara konulan mızrak uçları ve çeşitli şahsi eşyaların dikkat çeken eserler arasında yer aldığını söyledi. Kafatası ve hazineler ilgi gördü

Müzede sergilenen en önemli eserlerden birinin, insanlık tarihindeki ilk kafatası ameliyatlarından biri olarak kabul edilen buluntu olduğunu belirten Demirtaş, "İnsanlık tarihindeki ilk kafatası ameliyatlarından biri olduğu kabul edilen ve bilimsel araştırmalara göre ameliyat sonrası yaşadığı öngörülen bir kafatası da müzemizde sergileniyor. Yine çok önemli Amisos Hazineleri bulunuyor. Bu eserler, müzenin en çok ziyaretçi çeken parçaları arasında yer alıyor. Altın sanatında, M.Ö. yaklaşık 500–700 yıllarında bu sanatın ne denli ileri bir düzeyde olduğunu bu eserler sayesinde görebiliyoruz. Ayrıca Amisos Mozaiği de müzede sergileniyor. Bu mozaikte dört mevsimin kişileştirilmesi sanatı yer alıyor; kum taneleriyle oluşturulmuş figürler sahnelenmiş durumda. Türkiye’de sayılı mozaiklerden biri olduğunu özellikle vurguluyoruz. Samsun Müzesi’ni gezen ziyaretçiler, ’Samsun’da neler varmış, farkında değilmişiz’ diyecek kadar şaşırtıcı ve kıymetli eserlerle karşılaşıyor. Müze, bu zengin koleksiyonuyla ziyaretçilerini bekliyor" dedi.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

MARMARİSİN ŞAMPİYON KIZLARININ HEDEFİ DÜNYA KUPASI

2026-01-14 11:44 - Spor

Vali Akbıyık 2025 yılı asayiş-güvenlik rakamlarını değerlendirdi

2026-01-13 14:31 - Asayiş

MUGAT-DER’den 20 Dalda Ücretsiz Eğitim Seferberliği!

2026-01-12 12:44 - Genel

CHP’Lİ ÖZCAN: “MARMARİS’TE DEPREM RİSKİ ALTINDAKİ OKULLAR KADERİNE TERK EDİLEMEZ”

2026-01-14 12:33 - Marmaris

BAŞKAN ARAVİ ''MARMARİS'LE İLGİLİ PROJELERDE ÇALIŞTAY DÜZENLENSİN''

2026-01-13 14:08 - Marmaris

Galatasaray, Fethiye’de çiçeklerle karşılandı

2026-01-13 09:08 - Spor

Marmaris Esnaf ve Sanatkârlar odası başkanı Mehmet Ayyıldız yeniden seçildi

2026-01-11 20:40 - Marmaris

SÖMESTR TATİLİ İÇİN GERİ SAYIM BAŞLADI

2026-01-10 16:06 - Genel

Marmaris’te 170 Milyon TL’lik Dev Yatırım Hamlesi

2026-01-15 17:14 - Marmaris

Çöken otelde işçiler 2 saat önce fark edip, çalışmayı sonlandırmış

2026-01-14 16:56 - Asayiş

İlgili Haberler

İzmir Şehir Tiyatroları Sömestir Festivali başlıyor

14:01 - Kültür Sanat

İzmir Devlet Senfoni Orkestrası iki büyük yeteneği buluşturdu

14:00 - Kültür Sanat

Kuvayi Milliye’nin destansı ruhu Yunusemre’de sahneye taşındı

13:29 - Kültür Sanat

UNESCO Müzik Şehri Şanlıurfa’dan Balıkesir’de muhteşem sıra gecesi

13:00 - Kültür Sanat

Geleneksel sanatlar ATASEM’de yaşatılıyor

12:25 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

Kışın yağıştan ve soğuktan yazın sıcaktan koruyor

10:22 - İnsan

Soğuk havalar, balık tezgahlarını da vurdu

10:18 - İnsan

Fenerbahçe, Alanyaspor’a konuk olacak

10:08 - Spor

Cinayet zanlısı, hobi bahçesinde otomatik silah ve uyuşturucuyla yakalandı

09:51 - Asayiş

Annesinin kabul etmediği kuzuyu keçiler sahiplendi

09:49 - İnsan