?>

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek: “Kimsenin Toprağında Gözümüz Yok”

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, "Kimsenin toprağında gözümüz yok" diyerek, Musul’dan gelecek mültecileri ise Türkiye yerine Irak’ta barındırmak gerektiğini söyledi.

Siyaset - 9 yıl önce

Muğla’nın Bodrum ilçesinde düzenlenen 5’inci Türkiye Ekonomi Konferansına katılan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Musul’dan gelebilme ihtimali olan 100 bin kişilik mülteci hakkında açıklamalarda bulundu.

Şimşek, Türkiye’nin bu konuda tecrübeli olduğunu söyleyerek, “Türkiye şu anda dünyada en fazla geçici misafirin barındığı, göçmenin barındığı ülke. Türkiye bu konuda insanlığa, dünyaya bir insanlık dersi vermiştir. Tabi gönül ister ki bizim yakın coğrafyamızda bir an önce istikrar olsun, huzur olsun, barış olsun ve bu türden bir göç hareketliliği olmasın. Komşularımızın bir istikrar içerisinde, barış içerisinde büyümelerini isteriz. Bize de büyük faydası olur. Ama ister istemez çevremizde yangın çemberi var, sıkıntılar var. Bu sıkıntılar Türkiye’ye yansıyor. Bir Suriye deneyimi var ortada ben inanıyorum ki bu deneyimden dersler çıkardık. Belki bu defa onları Türkiye’de değil ama Irak’ta barındırmak lazım. Biz Türkiye olarak etnik temizliğin de kesinlikle yapılmasına karşıyız. Bu coğrafya çok zengin bir coğrafya mezhepler açısından, etnik kökenler açısından. Bu aslında bir zenginlik. Maalesef bunları fay hattına dönüştürdüğünüz zaman, bunlar üzerinden siyaset, savaş ve küresel politikalar üretildiği zaman bu coğrafyalarda huzur kalmıyor, barış kalmıyor. Yerine fakirlik gözyaşı ve zulüm yer alıyor.

"Kimsenin toprağında gözümüz yok"

Başbakan Yardımcısı Şimşek, Türkiye’nin menfaatleri için gereken çabanın gösterileceğini sözlerine ekleyerek, “Biz ülke olarak hiçbir komşumuzun zerre kadar toprağında gözümüz yok. Ama yanı başımızda olanlar bizi etkiliyor. Yanı başımızda olup bitenlere karşı da bizim ses çıkarmamamızı kimse beklemesin. Başkaları binlerce kilometreden gelip buralarda yeni dizaynlar, yeni oyunlar sahneleme çabasındaysa; Türkiye de kendi milli menfaatlerini korumak için gereken çabayı gösterecek” şeklinde konuştu.

"Türkiye dünyaya örnek oldu"

Ortadoğu’da oynanan oyunlara göz yummayacaklarını ifade eden Başbakan Yardımcısı Şimşek, “Bu mülteciler konusunda biz üzerimize düşenden çok çok fazlasını yaptık ve yapmaya devam edeceğiz. Bizim yaklaşımımız insani, vicdani ve ahlakidir. Başkalarının bu konudaki tavırları ise tam bir ibretliktir. Demokrasiden, insan haklarından söz edip kendini merkez olarak görenlerin düştükleri durum ortada. Musul’dan da, başka taraflardan da bu türden sıkıntılar yaşarsa Türkiye yine üzerine düşeni yapacaktır. Bu son olsun ve dünya olarak hep birlikte bu terör örgütlerinin kökünü kazıyalım. Bu gidişat iyi bir gidişat değil. Hep bölge açısından hep küresel açıdan baktığımız zaman en önemli konu bize misafir olarak bulunan Suriyeli ve Iraklı kardeşlerimizin çocuklarına iyi bir eğitim ve gelecek sunmak. Gelecekten beklentisi olmayanların, fakir ve cahil olanların bu aşırı uçların elinde maşa olarak kullanılması ve teröre alet olma riski yüksektir. Dünya bu konuyu bir anlasa Türkiye’ye çok çok fazla destek verirler. Türkiye’nin yanında olurlar. Türkiye’nin bölgeye ilişkin politikalarına destek verirler. Ama maalesef dünya bir çok konuya olduğu gibi bu konuya da kısa süreli menfaat veya başka çerçevelerden bakıyor. Bu sorunlarda bu çerçevede büyüyor. Ben yine de iyimserim DEAŞ zemin kaybediyor. Bu çok önemli. Terörle mücadelede Türkiye ilk defa çok güçlü bir iradeyle iyi sonuçlar alıyor” dedi.

Haftanın Öne Çıkanları

Mariah Careyin Nişanlısı Marmarise Servet Bıraktı

2016-10-16 11:00 - Ekonomi

The Bodrum Cup Renkli Görüntülerle Başladı

2016-10-18 15:30 - Spor

Mehmet Erdem Yelkenciler İçin Sahne Aldı

2016-10-18 01:30 - Magazin

Survivor Hilmi Cemden Salsa Şov

2016-10-17 15:00 - Magazin

Ünlü Sanatçı Şevval Samdan Samimi Açıklamalar

2016-10-17 15:30 - Magazin

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek: “Kimsenin Toprağında Gözümüz Yok”

2016-10-20 16:00 - Siyaset

Bodrum Masalı Dizi Oyuncularından Muhteşem Konser

2016-10-17 03:30 - Magazin

Ünlü Oyuncu Ahu Tuğbadan Sevindirici Haber

2016-10-14 12:00 - Magazin

Doğuda Kar, Batıda Bahar

2016-10-19 15:30 - Genel

Dev Kalamar Görenleri Şaşkına Çevirdi

2016-10-17 14:00 - Genel

İlgili Haberler

ABD’nin Ankara Büyükelçisi Barrack: "ABD’nin YPG’ye devlet borcu yoktur"

23:48 - Siyaset

Bakan Uraloğlu: "PTT, bir dünya markası olma yolunda"

22:19 - Siyaset

TBMM Başkanı Kurtulmuş’tan Türkiye’nin Saraybosna Büyükelçiliğine ziyaret

22:20 - Siyaset

DEM Parti heyeti, KDP Başkanı Barzani ile barış sürecini görüştü

22:11 - Siyaset

Mardin Büyükşehir Belediyesi’nden işçi maaşlarına 8 bin lira zam müjdesi

20:42 - Siyaset

Günün Manşetleri

Hava ambulansı böbrek hastası için havalandı

15:01 - Asayiş

Amcaları tarafından öldürülen 2 kardeş defnedildi

14:41 - Asayiş

Sivasspor'un Yeni Sezon Kampı Bolu'da Başlıyor

14:34 - Spor

Evin bahçesinden cephanelik çıktı

14:33 - Asayiş

Denetimli serbestlik yükümlüleri okulları güzelleştiriyor

14:32 - Eğitim