?>

Msküde, Covid-19 Test Kiti Çalışmasında Bir İlk

2019 yılında Çin’de ortaya çıkan ve tüm dünyayı etkisi altına alan korona virüs salgınında vakanın tespiti için kullanılan test kiti çalışmalarında Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ülkü Anık, 20 dakikada sonuç veren piyasada olan antijen-antikor etkileşime dayanan sistemlerden farklı bir çalışmaya imza attı.

Sağlık - 4 yıl önce

Nisan ayında Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesinin desteklediği ‘Bilimsel Araştırma Projesi’ kapsamında çalışmalara başlayan ekipte, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümünde doktora çalışmalarını sürdüren Yudum Tepeli ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi Dr. Öğretim Görevlisi Burak Ekrem Çitil de yer alıyor. Ekibin bu çalışması uluslararası dergi tarafından kabul edildi ve basıldı.

Prof. Dr. Ülkü Anık, uluslararası dergide yayının basılmasının ardından Türkiye Patent ve Marka Kurumu’na başvurdu. Patent başvurusunun ardından seri Covid-19 test kiti üretimi için firmalarla görüşmelere başlandı.

“Renk değişimini temel alan bir tanı platformu”

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ülkü Anık, renk değişimini temel alan bir tanı platformu geliştirdiklerini belirtti. Geliştirilen tanı platformunun mevcut varyantlara karşı da etkili olduğunu belirten Prof. Dr. Anık, “2004 yılından beri biyo-sensörler ile çalışıyorum. bİzim amacımız laboratuvar ortamında geliştirilen biyo-sensörlerin insanlar tarafından da kullanılması. Bu çalışmamızda bir tanı platformu geliştirdik. Covid-19’u tayin ediyor. Üniversitemizi teşekkür ediyoruz. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Bilimsel Araştırma projeleri tarafından desteklendi bu projemiz. Nisan ayında aldık bu projeyi. Bunun sonucunda renk değişimine dayalı maksimum 20 dakikada Covid-19’u tayin eden bir sistem geliştirdik. Sistemin özellikle pratik olmasını istedi ki insanlar da bunu evlerinde uygulayabilsinler, sonucu alabilsinler ve gerekirse kendilerini karantinaya alsınlar daha fazla bulaşıyı engellesin diye” dedi.

“Patent başvurusu yapıldı”

Geliştirilen platformun piyasada olan antijen-antikor etkileşimine dayanan sistemlerden farklı olduğunu belirten Anık, “Dünyadaki benzerlerinden farklı bizim sistemimiz. Çünkü antijen-antikor etkileşimini temel almıyor. Daha fazla bir etkileşim mekanizması var. Bu yüzden de günümüzde var olan varyantları da bu platformla biz tespit edebiliyoruz. Geliştirdiğimiz sistemi biz optimize ettikten sonra gerçek hasta örneklerini uyarladık, gerçek PCR örneklerine uyarladık. Onlarla sistemimizi doğruladık. Çok yüksek bir doğrulukla 209 dakikada tayin gerçekleştiriyoruz. Bu çalışmamızın patent başvurusunu yaptık. Ayrıca etki değeri oldukça yüksek uluslararası bir dergide yayınımız kabul edildi ve basıldı. Biz burada tanı kitinin reaksiyonunu gerçekleştirdik. Ve bunun çalıştığını gerçek örnekler üzerinde ispatladık. Ayrıca patent başvurusu ve çalışmanın yayınlanması da bunun bir nevi doğrulanmasıdır. Firmalar ile görüşmeler halindeyiz. Bunu hemen tanı kitine dönüştürüp özellikle şu anda okullar açıldı ve sürekli testlere ihtiyaç duyulan yerlerde pratik ve kısa sürede hızlı sonuç alınması için oralarda kullanılabilmesi için ürüne dönüştürmek istiyoruz. Firmalarla bu bağlamda görüşmelerimiz sürmektedir ” dedi.

Haftanın Öne Çıkanları

Rus Milyarder 400 Milyon Dolarlık Yatıyla 3 Aydır Bodrumda Tatil Yapıyor

2021-09-20 12:30 - Yaşam

Hera Yerli Ve Yabancı Turistleri Coşturdu

2021-09-20 11:00 - Yaşam

Ece Mumay, Marmariste Sevenleri İle Buluştu

2021-09-18 13:00 - Yaşam

Msküde, Covid-19 Test Kiti Çalışmasında Bir İlk

2021-09-22 13:00 - Sağlık

Bodrum Koylarını Sesiz Sedasız Gezdiler

2021-09-21 16:30 - Sağlık

Kaymakam Bayar, Bodrumlu Şampiyonu Tebrik Etti

2021-09-17 18:30 - Spor

Ormanlık Alandaki Zorlu Parkurda 85 Sporcu Kıyasıya Mücadele Etti

2021-09-18 18:00 - Spor

Farkındalık İçin Pedal Çevirdiler

2021-09-20 11:00 - Spor

Gizemli Kent ‘Therada Kazılar Sürüyor

2021-09-20 12:30 - Kültür Sanat

Bisikletler Fethiye, Marmaris Ve Bodrum Sokaklarında Yarışacak

2021-09-16 09:30 - Spor

İlgili Haberler

Bakan Memişoğlu: "Türkiye Yüzyılı’nda sağlık sistemimizi güçlendirmeye devam edeceğiz"

21:02 - Sağlık

Tunceli’ye 16 yeni hekim kadrosu tahsis edildi

18:08 - Sağlık

Vali Aydoğdu hastanede tedavi gören hastaları ziyaret etti

17:33 - Sağlık

Sağlık Hizmetleri Bürosu’ndan Yarımada Genelinde Sağlık Desteği

14:52 - Sağlık

Niğde Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne 15 milyon TL’lik tıbbi cihaz bağışı

15:10 - Sağlık

Günün Manşetleri

2 kişinin ölümüne sebep olan zanlılar tutuklandı

16:11 - Asayiş

9 dil biliyor, gören şaşırıyor

15:48 - Kültür Sanat

Yaşlılara kış uyarısı: Gizli susuzluğa ve enfeksiyonlara dikkat

15:00 - Sağlık

Sağlık Hizmetleri Bürosu’ndan Yarımada Genelinde Sağlık Desteği

14:52 - Sağlık

Muğla’da Depreme Dayanıklı Yeni Huzurevi Yükseliyor

13:56 - İnsan