?>

Ağrı’da geçmişten günümüze Ramazan Bayramı gelenekleri

Ağrı ibrahim çeçen üniversitesi türk halk edebiyatı anabilim dalı başkanı prof. Dr. Akif arslan, geçmişten günümüze ramazan bayramı geleneklerinin kentin kültürel dokusuna önemli katkılar sunduğunu belirtti.

Kültür Sanat - 9 ay önce

Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Türk Halk Edebiyatı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Akif Arslan, geçmişten günümüze Ramazan Bayramı geleneklerinin kentin kültürel dokusuna önemli katkılar sunduğunu belirtti.

Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Türk Halk Edebiyatı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Akif Arslan, yaptığı açıklamada, geçmişte Ağrı ve çevresinde Ramazan Bayramı’nda çocukların ellerinde poşetlerle şeker, fındık ve fıstık topladıktan sonra geleneksel çocuk oyunlarını oynadığını söyledi.

Gençlerin ve yetişkinlerin akşam saatlerinde köy orta oyunlarıyla eğlendiğini, âşık atışmalarının düzenlendiğini, dengbejlerin sanatlarını icra ettiğini ve gece saatlerinde sohbetlerin yapıldığını aktardı.

Bu sohbetlerde hikâyeler, masallar, kıssalar ve menkıbelerin anlatıldığını dile getiren Arslan, bu hususların kentin edebi kültürünü zenginleştirdiğini vurguladı.

Bayram hazırlıklarının büyük bir özenle yapıldığını ifade eden Arslan, "Ağrı’da bayram öncesinde evlerde baklava, sütlaç, börek ve kete gibi geleneksel yiyecekler hazırlanırdı. Hoşaflar, şerbetler ve çeşitli yemekler misafirlere ikram edilirdi. Bayram namazının ardından mezarlık ziyaretleri gerçekleştirilir, burada gofret ve lokum gibi ikramlar yapılırdı. Komşular ve akrabalarla yapılan kahvaltılarda dolma ve kavurma gibi yöresel yemekler yer alırdı. Geçmişte köyler arasında büyük kazanlarda pişirilen keşkek ya da halise paylaşılırdı. Bu gelenek günümüzde bazı aileler tarafından sürdürülmektedir" dedi.

Arslan, Ramazan ayının sonlarına doğru bayram temizliğinin yapıldığını, çocuklara olduğu gibi fakirlere ve yetimlere de bayramlık giyecekler alındığını, bu giysilerin çocukların yataklarının yanına bırakıldığını ve sabah büyük bir heyecanla giyildiğini belirtti. Çocukların topladıkları çikolata ve şekerleri bayram akşamına doğru sayarak en çok toplayan çocuğun mutlu olduğunu ifade eden Arslan, sahurda davul çalan davulculara bayram günü çeşitli hediyeler verildiğini, davulcuların evlerin önünde maniler söyleyerek hediyelerini topladıklarını anlattı.

Bayram ziyaretlerinin büyük önem taşıdığını kaydeden Arslan, "Öncelikle yaşlılar, hastalar ve yakın zamanda cenaze evi olanlar ziyaret edilirdi. Nişanlı kızlara erkek tarafından çeşitli hediyeler gönderilirdi. Geçmişte köyler arasında futbol müsabakaları ve at yarışları düzenlenir, bayramın coşkusu spor etkinlikleriyle de pekiştirilirdi." diye konuştu.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Marmaris'te Tefecilik Operasyonu: Esnaf Odası Başkanı Gözaltında

2025-03-25 12:30 - Asayiş

ERGUN'DAN DEMOKRASİ VE HUKUK ELEŞTİRİSİ

2025-03-24 12:39 - Siyaset

TFF 3. Lig 4. Grup: Turgutluspor: 1- Denizlispor: 1

2025-03-26 16:41 - Spor

CHP'li Balcı'dan MHP'li Demirel'e Sert Cevap

2025-03-26 13:07 - Marmaris

Marmaris Esnaf Odası Başkanı Tefecilikten Tutuklandı

2025-03-28 23:05 - Marmaris

Metin Ergun'dan Ekonomik Kriz Uyarısı

2025-03-27 13:58 - Ekonomi

Marmaris'te Tefecilik Operasyonu

2025-03-28 11:11 - Asayiş

İmamoğlu’nun kasası Adem Soytekin’e savcıdan "çakar" kıyağı

2025-03-22 15:57 - Asayiş

Marmaris'te Dar Sokaklar Araç İşgalinde

2025-03-25 16:15 - Marmaris

Köyceğizli Miniklerden Sıfır Atık Farkındalığı

2025-03-29 11:22 - Gündem

İlgili Haberler

İtilaf Devletleri’nin Gelibolu Yarımadası’nı Tahliyesinin 110’uncu yılı kutlandı

14:42 - Kültür Sanat

Selçuklu Sultanı mezarı başında anıldı

13:39 - Kültür Sanat

Mardian Mall’dan yönetimi gazetecilerle bir araya geldi

13:13 - Kültür Sanat

Türk Müziği Çocuk Şarkıları Beste Yarışması sonuçlandı

12:53 - Kültür Sanat

Eski usul alışveriş fileleri Bergama’da yenidan hayat buluyor

12:05 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

Fenerbahçe, Galatasaray derbisinin hazırlıklarını tamamladı

14:39 - Spor

Kayıp olarak aranan kadın dere yatağında ölü bulundu

14:14 - Asayiş

Lodostan sonra gelen tehlikeye karşı uzmanlar uyarıyor

14:08 - İnsan

Fırtınada çatıdan düşen şehit kardeşi hayatını kaybetti

13:27 - Asayiş

Vahşi hayvan saldırısında 35 koyun telef oldu

13:25 - İnsan