?>

Araban’da bayramın vazgeçilmezi kömbe geleneği yaşatılıyor

Gaziantep'in araban ilçesinde ramazan bayramı'nın vazgeçilmezi olan ikramlıklardan kömbe geleneği bu yıl da sürdürülüyor.

İnsan - 1 ay önce

Gaziantep’in Araban ilçesinde Ramazan Bayramı’nın vazgeçilmezi olan ikramlıklardan kömbe geleneği bu yıl da sürdürülüyor.

Gaziantep’in Araban ilçesinde Ramazan Bayramı’nın vazgeçilmezi kömbe geleneği yaşatılmaya devam ediyor. İlçede bir araya gelen ev hanımları, bayramda misafirlere ikram edilmek için geleneksel bayramlık saç arası kömbe ile pasta çeşitleri hazırlıklarını tamamladı.

Ramazan Bayramı’ndan bir hafta öncesinde hazırlanmaya başlayan ve bayram sabahı sofralarda yerini alan kömbelerin hamuru için un, pekmez, zeytin yağı, süt, yoğurt, yumurta, susam, ceviz, antepfıstığı, keten tohumu kullanılıyor. Hazırlanan malzemeler karıştırılarak uzun bir süre yoğruluyor. Hazırlanan hamurun tabanı yağlanarak, tepsilere döşeniyor. Dilim dilim kesilen hamurlar, saç arası yapımı için kadınların bir araya geldiği evlerin avlusunda bulunan taş ocaklarında pişiriliyor. Bayramın vazgeçilmezi olan ilçenin geleneksel lezzeti saç arası kömbe, damakta bıraktığı tadıyla misafirlerin de aradığı tatlar arasında yer alıyor.

Bayram kömbesi yapan Arabanlı kadınlardan 79 yaşındaki Güllü Şan Işık, "Ben, anamdan öğrendiğim saç arası kömbe geleneğini her Ramazan Bayramı’nda yaşatıyorum. Ben de bu güzel geleneğin kaybolmamadan kuşaktan kuşağa sürdürülmesi için çocuklarıma ve torunlarıma öğretiyorum. Her yıl Ramazan Bayramı’na bir hafta kala komşu, eş-dost ve akraba kadınlar olarak bir araya toplanarak iftardan sonra başladığımız saç arası kömbe yapımını sürdürüyoruz. Ninelerimiz, annelerimiz bu geleneği sürdürmüş, bu zamana kadar taşımış. Biz de bizden sonraki nesillere taşımak için çaba gösteriyoruz. Ramazan bayramlarında, bayramlaşmak için evimize gelen eş-dost, akraba ve yakınlarımıza çayla ikram ettiğimiz yöremizin geleneksel saç arası kömbesi misafirlerimiz tarafından, pastanelerde satılan kuru pastalardan daha farklı bir tadı ve kendine has lezzeti olduğu için çok beğeniliyor’’ dedi.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Marmaris'te Tefecilik Operasyonu: Esnaf Odası Başkanı Gözaltında

2025-03-25 12:30 - Asayiş

ERGUN'DAN DEMOKRASİ VE HUKUK ELEŞTİRİSİ

2025-03-24 12:39 - Siyaset

TFF 3. Lig 4. Grup: Turgutluspor: 1- Denizlispor: 1

2025-03-26 16:41 - Spor

CHP'li Balcı'dan MHP'li Demirel'e Sert Cevap

2025-03-26 13:07 - Marmaris

Marmaris Esnaf Odası Başkanı Tefecilikten Tutuklandı

2025-03-28 23:05 - Marmaris

Metin Ergun'dan Ekonomik Kriz Uyarısı

2025-03-27 13:58 - Ekonomi

İmamoğlu’nun kasası Adem Soytekin’e savcıdan "çakar" kıyağı

2025-03-22 15:57 - Asayiş

Marmaris'te Tefecilik Operasyonu

2025-03-28 11:11 - Asayiş

Marmaris'te Dar Sokaklar Araç İşgalinde

2025-03-25 16:15 - Marmaris

MARMARİS BAHAR ÖNCESİ SESSİZLİĞE BÜRÜNDÜ

2025-03-26 12:59 - Marmaris

İlgili Haberler

ESOGÜ Rektörü Kamil Çolak; "Yunus Emre’nin anlattıklarının önemini bugün daha iyi anlaşılıyor"

10:35 - İnsan

Elazığ’da kamelyalara zarar verdiler

09:56 - İnsan

Düzce’nin eğitim ve araştırma hastanesi projesi tanıtıldı

09:56 - İnsan

Düzce’de güneşi görenler soluğu mesire alanlarında aldı

09:47 - İnsan

Seyir terasından tarihe yolculuk yapılacak

09:41 - İnsan

Günün Manşetleri

Parkta Bulunan Cesedin Kimliği Belirlendi

10:14 - Asayiş

Bakan Kurum'dan Köy Evi Ziyareti

10:14 - Gündem

Uzmanlardan El Hijyeni Uyarısı

10:03 - Sağlık

Can Alan Sulama Kanala Duvar Örüldü

10:02 - Asayiş

Çocuklar bile kullanıyor, elektronik sigara tehlikesi büyüyor

09:39 - Sağlık