?>

Artvin’de ’Ayaklı cami’ mimarisiyle dikkat çekiyor

Artvin’de arazi şartlarının elverişsizliğinden farklı mimari projeleri de beraberinde getiriyor. Altından yol geçen bu yeni cami ise bu projelere en ilginç örneklerden birisi.

Gündem - 8 ay önce

Artvin’de arazi şartlarının elverişsizliğinden farklı mimari projeleri de beraberinde getiriyor. Altından yol geçen bu yeni cami ise bu projelere en ilginç örneklerden birisi.

Artvin Merkez Çamlık Mahallesi’nde yer alan ve halk arasında "Ayaklı Cami" olarak bilinen Merkez Yeni Cami, sıra dışı mimarisiyle dikkat çekiyor. 1973 yılında inşa edilen cami, arazi şartları nedeniyle üç kolon üzerine kuruldu. Mahalle yolunun kapanmaması amacıyla kolonlardan biri yol kenarına dikilince, yapı halk arasında "Ayaklı Cami" olarak anılmaya başlandı.

Yaklaşık 150 metrekarelik 3 gen araziye kurulmak istenen cami, yetersiz olacağı düşünüldüğü için mimari bir düzenlemeye gidildi. Hazırlanan projeyle birlikte caminin kullanılabilir alanı 300 metrekareye çıkarıldı. Üç kattan oluşan yapının ilk iki katı cami lojmanı olarak hizmet veriyor. Merkez Yeni Cami, yaklaşık 500 kişilik cemaat kapasitesine sahip.

Bölge halkı caminin mimarisine alışık olsa da, kente dışardan gelen vatandaşlar yapıyı gördüklerinde şaşkınlıklarını gizleyemiyor. Caminin en büyük risklerinden biri ise, altından geçen rampa yolda meydana gelebilecek kazalarda taşıyıcı kolona zarar gelme ihtimali. Bu durum, cami cemaatini tedirgin ediyor.

Cami İmamı Özdemir Demirci, yaptığı açıklamada "Cami bölge ayaklı cami olarak biliniyor. Bunun sebebi de Artvin barajlar, duvarlar, virajlar şehri. Arazi yapısından kaynaklı camimizin arka beden ve öndeki direk üzerine kurulmuş bir cami. Belki de Türkiye ‘de eşi benzeri olmayan bir cami. Arsa üzerine yapılsaydı bu cami 120 yada 130 metre karelik bir cami olacaktı. Şuan ise 300 metrekare üzerine hizmet vermiş durumda" ifadelerini kullandı.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Şehitkamil’den yeni mesire alanı

2025-04-17 16:46 - Gündem

Grekoromen Güreş Milli Takımı, Kazakistan’dan 5 madalya ile döndü

2025-04-19 20:04 - Spor

Üniversite öğrencisi hayatını kaybetti

2025-04-20 10:11 - Asayiş

İYİ Parti'li Ergun'dan Faiz Uyarısı

2025-04-16 13:11 - Ekonomi

Üzerinden tüfek ve tabanca çıktı

2025-04-20 09:42 - Asayiş

"Öğretmenime Dokunma"

2025-04-14 13:45 - Marmaris

Gümüşhane’de Aile Yılı kapsamında veliler ve öğrenciler birlikte kitap okudu

2025-04-19 16:18 - Eğitim

Marmaris'te Erken Deniz Keyfi

2025-04-20 15:38 - Marmaris

100 milyon liralık 17 araç, SASKİ filosuna eklenecek

2025-04-18 12:43 - Gündem

Vatandaşlar ‘işe alma taahhüdü verip sözünde durmadığını’ iddia etikleri şirkete tepki gösterdi

2025-04-19 12:33 - Gündem

İlgili Haberler

Zonguldak’ta ceviz büyüklüğünde dolu yağdı

13:12 - Gündem

542,5 milyon liralık yatırımla Tekirdağ’ın yolları geleceğe hazırlanıyor

13:12 - Gündem

Karlıova, kara teslim oldu

13:07 - Gündem

Malatya kırsalında kar yağışı etkili oluyor

12:41 - Gündem

Samsun’da yaban hayatına merhamet eli

12:52 - Gündem

Günün Manşetleri

Köyceğiz Tazelenme Kampüsü’nde Prof. Dr. Tuna’dan konferans

12:02 - Eğitim

2 kişinin ölümüne sebep olan zanlılar tutuklandı

16:11 - Asayiş

9 dil biliyor, gören şaşırıyor

15:48 - Kültür Sanat

Yaşlılara kış uyarısı: Gizli susuzluğa ve enfeksiyonlara dikkat

15:00 - Sağlık

Sağlık Hizmetleri Bürosu’ndan Yarımada Genelinde Sağlık Desteği

14:52 - Sağlık