?>

Arvas: "Gençler, elektronik sigara tehlikesiyle karşı karşıya"

Yeşilay bursa şubesi başkanı suat arvas

Sağlık - 2 yıl önce

Yeşilay, 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü’nde gençleri tütün endüstrisinin hedefinde oldukları konusunda uyardı. 2022 verilerine göre, dünya genelinde 13-15 yaş arası en az 37 milyon genç tütün ürünleri kullanıyor. Yeşilay, elektronik sigara ve nikotin keseciklerinin gençler arasında hızla yayılmasının ciddi sağlık risklerine yol açtığını belirtti.

Yeşilay Bursa Şubesi Başkanı Suat Arvas’tan açıklama

Türkiye Yeşilay Cemiyeti Bursa Şubesi Başkanı Suat Arvas, tütün kullanımının hem aktif hem de pasif içiciler için ciddi sağlık sorunlarına neden olduğunu belirtti. Dünya genelinde 13-15 yaş arası en az 37 milyon gencin tütün kullandığını ifade eden Arvas, erken yaşta başlayan tütün kullanımının bağımlılık riskini artırdığını ve tütün endüstrisinin milyonlarca genci hedef aldığını söyledi.

Arvas, Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) 44 ülkede gerçekleştirdiği Okul Çağındaki Çocuklarda Sağlık Davranışı (HBSC) Araştırması’na göre, ergenlerin yüzde 18’inin hayatında en az bir kez elektronik sigara kullandığını ve yüzde 10’unun bunu son 30 gün içinde kullandığını bildirdiğini aktardı. Elektronik sigara kullanımının, tıpkı geleneksel tütün kullanımı gibi, gençler arasında hızla arttığını belirten Arvas, “Ergenlik yıllarında yüksek riskli davranışlarda bulunmak, yetişkin davranışlarını şekillendirebilir; erken yaşta bağımlılık yapıcı maddelerin kullanımı daha yüksek bağımlılık riskiyle bağlantılıdır,” dedi.

Tütün endüstrisinin stratejileri

Arvas, tütün endüstrisinin gençlere ulaşmak için çeşitli taktikler kullandığını belirtti. Arvas, "Endüstri, uygun fiyatlı ürünler ve ’zararsız’ olduğu iddia edilen yeni ürünler geliştirerek gençlerin tütün kullanımını teşvik ediyor. Tütün endüstrisinin gençleri hedefleyen faaliyetleri sadece halk sağlığını tehlikeye atmakla kalmıyor, aynı zamanda ekonomik sıkıntılara ve çevresel tehlikelere de yol açabiliyor. Endüstrinin ana hedefi, gelirlerini daha da artırabilmek amacıyla aldatıcı uygulamalarıyla halk sağlığı politikalarını baltalamak ve gelecek nesiller arasında bağımlılığı sürdürmektir" diye konuştu.

Sağlıklı bir gelecek için adımlar

Arvas, devletlerin kanıta dayalı politikalar oluşturarak ve gençleri tütün endüstrisinin zararlı uygulamalarından korumak adına sıkı düzenlemeler yapmaları gerektiğini vurguladı. Avustralya’da kısa süre önce tek kullanımlık elektronik sigaraların yasaklandığını ve elektronik sigara tatları ve renklerine kısıtlamalar getirildiğini hatırlatan Arvas, "Yeşilay, veri odaklı savunuculuk, farkındalığı artırma ve paydaşlar arasında iş birliğini teşvik ederek gençlerin güçlendirilmesi ve gelecek nesiller için daha sağlıklı, tütünsüz bir yaşam sunulmasının mümkündür. 1920 yılında kurulan Yeşilay, insan onurunu ve saygınlığını temel alan bir sivil toplum kuruluşudur. Yeşilay, toplumun her kesimini zararlı alışkanlıklardan korumak için çalışır ve ulusal ve uluslararası düzeyde önleyici ve rehabilite edici halk sağlığı ile savunuculuk çalışmaları yürütür. Yeşilay, alkol bağımlılığıyla mücadele hedefiyle kurulmuş olup zamanla tütün, madde, kumar ve teknoloji bağımlılığı ile mücadele alanlarını da kapsayacak şekilde genişlemiştir. Türkiye genelinde 120 Yeşilay şubesi ve dünya genelinde 97 ülke Yeşilayı bulunuyor. 2015 yılında kurulan Yeşilay Danışmanlık Merkezleri (YEDAM) aracılığıyla bağımlı bireylere ve yakınlarına ücretsiz psikososyal destek hizmeti sunuluyor. Yeşilay, yaptığı çalışmalarla 1934 yılından bu yana “Kamuya Yararlı Cemiyetler” arasında yer almakta ve “Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal Konseyi (ECOSOC) Özel Danışmanlık Statüsü”ne sahiptir. Ayrıca, Yeşilay, ’Avrupa Kalite Yönetimi Vakfı (EFQM) Türkiye Mükemmellik Ödülü’ne layık görüldü" ifadelerini kullandı.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Marmaris Barlar Sokağı

2024-05-27 11:53 - Marmaris

KATLİAMA HAYIR SOKAK HAYVANLARI SAHİPSİZ DEĞİL

2024-05-25 13:16 - Gündem

SOKAK DOSTLARI İÇİN TÜRKİYE AYAKTA

2024-05-27 10:59 - Gündem

Yaşlı adam evinde ölü bulundu

2024-05-29 15:38 - Asayiş

TEPKİLER ÇIĞ GİBİ BÜYÜYOR: ÖLÜM FERMANINA HAYIR!

2024-05-29 11:08 - Gündem

YEŞİM CEREN BOZOĞLU 60 KİLO VERDİ!

2024-05-24 17:56 - Magazin

ESNAF ODASİ TANITIM ATAĞINDA

2024-05-26 21:01 - Marmaris

BASINA BİR DARBE DE SGK’DAN

2024-05-28 17:23 - Gündem

MUĞLALI ÇEVRECİLER: KİRLETİYOR KAPAT

2024-05-29 12:41 - Gündem

BU KADAR DA OLMAZ ARTIK

2024-05-25 13:59 - ÇEVRE

İlgili Haberler

NEÜ Diş Hekimliği Fakültesi’nin yeni birimleri açıldı

17:43 - Sağlık

Demirci’de 112 Acil Sağlık İstasyonu sayısı 3’e yükseldi

16:35 - Sağlık

Ağrı’da doğum günü pastası faciası: Üniversite öğrencisi hayatını kaybetti

15:46 - Sağlık

TOGÜ sağlık altyapısını güçlendirmeye devam ediyor

15:38 - Sağlık

Diyarbakır’da çocuk acil servisinde yoğunluk

14:05 - Sağlık

Günün Manşetleri

TBB’den Milas Belediyesi’ne Ekskavatör Desteği

17:38 - Genel

Bıçak darbeleriyle öldürülen kadının damadı tutuklandı

13:58 - Asayiş

‘Ev Sahibi Türkiye’ projesine rekor talep

13:47 - Ekonomi

Kendini ifade etmekte zorlanan genç şair duygularını kitaplaştırdı

13:36 - Eğitim

6 yaşında başladığı bakırcılığı neredeyse yarım asırdır sürdürüyor

13:28 - Kültür Sanat