?>

Başkan Güngör: "Kredi kartlarına getirilen kısıtlama piyasayı daraltır"

BDDK’NIN KREDİ KARTI LİMİTLERİNE YÖNELİK ALDIĞI GENEL SINIRLAMA KARARINI DEĞERLENDİREN MATSO BAŞKANI SEYDİ TAHSİN GÜNGÖR, DÜZENLEMENİN SEKTÖRLERDE DARALMAYA YOL AÇABİLECEĞİNİ BELİRTEREK, İÇ PİYASA VE NAKİT AKIŞI AÇISINDAN RİSK OLUŞTURDUĞUNU SÖYLEDİ.

Ekonomi - 4 ay önce

BDDK’nın kredi kartı limitlerine yönelik aldığı genel sınırlama kararını değerlendiren MATSO Başkanı Seydi Tahsin Güngör, düzenlemenin sektörlerde daralmaya yol açabileceğini belirterek, iç piyasa ve nakit akışı açısından risk oluşturduğunu söyledi.

Manavgat Ticaret ve Sanayi Odası (MATSO) Başkanı Seydi Tahsin Güngör, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) kredi kartı limitlerine yönelik aldığı son kararları yakından takip ettiklerini belirterek, enflasyonla mücadele hedefi doğrultusunda atılan her adımı önemsediklerini ve mali disiplinin korunmasını desteklediklerini söyledi. Ancak kredi kartı limitlerine getirilen genel sınırlamaların, reel sektör ve vatandaşların günlük yaşamı üzerindeki etkilerinin de bütüncül bir bakış açısıyla ele alınması gerektiğini vurguladı.

Güngör, günümüz ekonomik şartlarında kredi kartlarının yalnızca bir tüketim aracı olmaktan çıktığını, ticaretin, hizmet sektörünün ve hane halkı ödemelerinin vazgeçilmez bir unsuru haline geldiğini ifade etti. Eğitim ücretleri, özel okul ve üniversite ödemeleri, sağlık ve hastane giderleri, sigorta primleri, ulaşım, konaklama ve benzeri pek çok harcamanın kredi kartları üzerinden yapıldığına dikkat çekti.

Artan enflasyon ve yükselen fiyatlar karşısında yüksek tutarlı ödemelerin nakit olarak yapılmasının fiilen mümkün olmadığını dile getiren Güngör, "Nakit kullanımının azaldığı bir dönemde kredi kartı limitlerinin daraltılması, ekonomik hayatın işleyişini zorlaştıracaktır" dedi. "İç talep baskılanır, işletmeler zorlanır"

Kredi kartı kullanımına getirilen sınırlamaların özellikle perakende ve hizmet sektöründe ciddi yansımaları olacağını belirten Güngör, işletmelerin önemli bir bölümünün tahsilatlarını kredi kartı aracılığıyla gerçekleştirdiğini hatırlattı.

"Kredi kartı limitlerinin daraltılması, tüketicinin harcama kapasitesini düşürürken, işletmelerin de satışlarını ve nakit akışını olumsuz etkileyecektir. İç talebin baskılanması, perakende, hizmet sektörü ve KOBİ ölçeğindeki işletmelerde ciddi daralmaya yol açabilir" diyen Başkan Güngör, nakit döngüsünün yavaşlamasının zincirleme bir etki oluşturarak üretimden istihdama kadar pek çok alanı etkileyebileceğini ifade etti. "Denge gözetilmeli"

Eğitim ve sağlık harcamalarının düzenleme kapsamı dışında bırakılmasını olumlu bulduklarını dile getiren MATSO Başkanı Güngör, bunun yeterli olmadığını belirterek temel ve zorunlu harcamalar için de esneklik sağlanması gerektiğini söyledi.

Açıklamasının sonunda ekonomik istikrar kadar ticari hayatın sürdürülebilirliğinin de önemli olduğuna vurgu yapan Güngör, "Finansal disiplin ile piyasa gerçekleri arasında sağlıklı bir denge kurulmalı. Kredi kartı limitlerine ilişkin düzenlemelerin, ticaretin çarklarını yavaşlatmayacak şekilde yeniden değerlendirilmesi gerekiyor" ifadelerini kullandı.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

İYİ PARTİLİ ERGUN: “TÜRKİYE’DE KAYIP ÇOCUKLARLA İLGİLİ NE POLİTİKA VAR NE DE VERİ!”

2026-02-04 12:12 - Genel

Menteşe’nin Meyve Ambarında Su Krizi

2026-02-03 13:45 - Gündem

Marmaris’in Güzellik Rotası: Yasemin Uçan Beauty

2026-02-06 17:36 - Marmaris

Milyonlarca kez dinlenen Tom Odell İstanbul’da sahne alacak

2026-02-03 12:38 - Magazin

Tarkan’ı 9 gündür süren konser serisinde yaklaşık 50 bin kişi dinledi

2026-02-04 16:50 - Magazin

Mehmet Çevik’ten samimi itiraflar: "Sahne aşkım hiç bitmedi"

2026-02-08 13:59 - Magazin

Selçuk Balcı Başkentli sanatseverlerle buluştu

2026-02-07 22:59 - Magazin

Karadeniz Ereğli’de unutulmaz konser

2026-02-06 10:06 - Magazin

Uludağ’da Sefo çılgınlığı

2026-02-07 12:04 - Magazin

Evinde ölü bulunan Datçalı doktor toprağa verildi

2026-02-06 17:29 - Asayiş

İlgili Haberler

KARDEMİR beyaz yaka personel alımı yapacak

20:15 - Ekonomi

Öz İplik-İş’ten Uşak’ta Colin’s önünde basın açıklaması

19:04 - Ekonomi

Bakan Kacır: "Türkiye olarak tarih sahnesine eskisinden çok daha kuvvetli ve çok daha iddialı çıkıyoruz"

18:15 - Ekonomi

ÇAYKUR yaş çay alımına 1 günlük ara verdi

18:09 - Ekonomi

Başkan Ülken ’COP31 Business Forum İş Dünyası İstişare Toplantısı’na katıldı

17:31 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Emekli sulama birliği çalışanı evinde ölü bulundu

14:13 - Asayiş

Kahramanmaraş’ta 4.4 büyüklüğünde deprem

13:39 - Asayiş

Erken teşhis ile MS hastalarının hayat kalitesi korunuyor

12:39 - Sağlık

Alkollü sürücünün kullandığı araç askeri birliğin bahçesine uçtu

12:29 - Asayiş

Kemiği kraker gibi yediler

12:19 - Gündem