?>

Bir zamanlar gemilere yelken oluyordu şimdilerde günlük hayata dokunuyor

BİR DÖNEM GEMİLERE YELKEN OLAN, 1970'Lİ YILLARDA MAKİNELEŞME VE KONFEKSİYON ATÖLYELERİYLE ÜRETİMİ DURAN MANİSA BEZİ, GELENEKSEL TEZGÂHLARDA KADINLARIN EMEĞİYLE YENİDEN DOKUNUYOR. PEŞTEMALDEN HAVLUYA, MASA ÖRTÜSÜNDEN ŞALA UZANAN ÜRETİM, KADINLARA HEM GELİR HEM DE TERAPİ OLUYOR.

Kültür Sanat - 3 saat önce

Bir dönem gemilere yelken olan, 1970’li yıllarda makineleşme ve konfeksiyon atölyeleriyle üretimi duran Manisa bezi, geleneksel tezgâhlarda kadınların emeğiyle yeniden dokunuyor. Peştemalden havluya, masa örtüsünden şala uzanan üretim, kadınlara hem gelir hem de terapi oluyor.

Osmanlı döneminde dayanıklılığı ve hafifliği nedeniyle gemi yelkenlerinde kullanılan Manisa bezi, günümüzde ise peştemal, havlu, masa örtüsü, şal ve çeşitli günlük kullanım ürünlerine dönüştürülerek yeniden hayat buluyor. 2004-2005 yıllarında Manisa Türk Kadınlar Konseyi Şube Başkanı Mübeccel Kafkaslı’nın girişimleriyle geleneksel el tezgahlarında kadınların emeğiyle dokunan Manisa bezi, hem kültürel mirasın korunmasını sağlıyor hem de kadın istihdamına katkı sunuyor.

Manisa Tarihi Bezi Kooperatifi (MABEZ) çatısı altında Manisa Şehzadeler İlçe Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü bünyesinde açılan kurslarda kadınlar hem dokumacılığın inceliklerini öğreniyor, hem de Manisa bezi sayesinde gelir elde ediyor. Emek ve terapi dokuma tezgahında buluştu

Öte yandan kadınlar için Manisa bezi yalnızca bir üretim süreci değil, aynı zamanda bir terapi niteliği de taşıyor. Sabah erken saatlerde tezgah başında buluşan kadınlar dertlerini kapının dışında bırakarak hem dokuma yapıyor hem de sohbet eşliğinde dertleşiyor.

Şehzadeler İlçe Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü açtıkları kurslar ve üretime sağladıkları katkılarla önemli bir kültür varlığı olan Manisa bezini gelecek kuşaklara aktarmayı hedefliyor. "Kadınların ev ekonomisine katkı sağlıyor"

Şehzadeler Halk Eğitim Merkezi Müdürü İlyas Kayaokay, Manisa Bezi’nin kadınların ekonomisine katkı sağladığını vurgulayarak, "Şehzadeler Halk Eğitim Merkezi olarak MABEZ Kooperatif Başkanlığıyla işbirliği içerisinde unutulmaya yüz tutmuş bir eser niteliğinde olan tarihi Manisa bezi üretimi gerçekleştiriliyor. Tarihi Manisa bezi Osmanlı döneminden günümüze kadar gelmiş şu anda da bulunduğumuz atölyede bunu gelecek nesillere aktararak kadınlarımıza da istihdam alanı sağlayan bir meslek alanıdır" ifadelerini kullandı.

Şehzadeler Halk Eğitim Merkezi olarak unutulmaya yüz tutmuş mesleklerle ilgili kurs açmaya çalıştıklarını belirten Kayaokay, "Biz Şehzadeler Halk Eğitim Müdürlüğü olarak özellikle unutulmaya yüz tutmuş eserlerle ilgili kurslar açmaya gayret ediyoruz. Tarihi Manisa bezi de bunların örneklerinden biridir. Hem gelecek nesillere aktarılması bizim için önem arz ettiği gibi ayrıca kadınlarımıza da bir istihdam alanı sağlıyor" diye konuştu. "Yelkenli bezi olarak başladı şal ve masa örtü olarak dokunmaya devam ediyor"

Manisa bezinin ilk olarak gemilerde yelken olarak dokunduğunu söyleyen Manisa Bezi Dokuma Usta Öğreticisi Serpil Bingöl, "Manisa bezi 600 yıl öncesine dayanıyor. İlk zamanlar yelkenli bezleri olarak sonra içlik ve dışlık olarak dokunmaya devam ediyor. Tekstil mağazaları açıldıktan sonra 1975’lerde tamamen bitiyor. Daha sonra Mübeccel Kafkaslı hamın böyle bir şeyi canlandırmak istiyor. Halk eğitimlerle, milli eğitimle ortaklaşa tezgahlar kuruluyor. Ben de bu işe bir 2004’te başladım. 2004’ten bugüne kadar usta öğretici olarak devam ediyorum. Günümüzde artık ipek şallar, ipek pamuk şallar, peştemaller, masa örtüleri gibi ürünlerde alıcı buluyoruz" dedi. "Emine Erdoğan’a kadar ulaştırıldı"

Manisa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü vasıtasıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’a kadar Manisa bezinin ulaştırıldığını ifade eden Bingöl, "Genellikle valilik, ticaret odaları, resmi kurumlara devamlı hediyelik olarak temin ediyoruz. Ayrıca da Manisa Ticaret ve Sanayi Odamız da 8 yıldan beri bize destek oluyorlar. Elde edilen gelir de yeniden malzeme olarak bize geri dönüyor. Manisa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğüne de temin ediyoruz. Bu sayede Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan hanımefendiye de ulaştırıldı" diye konuştu. "Yurtdışından talep çok"

Yurtdışından talep çok olduğunu ifade eden Bingöl, "Yurtdışına çok gönderiyoruz. Bu şekilde de tanıtmaya çalışıyoruz. Kanada’ya gidiyor, Amerika’ya gidiyor. Ayrıca haç kıyafeti olarak da tarihi Manisa bezi kumaşlarımız kullanılıyor. Çünkü terletmiyor, üşütmüyor ve yüzde 100 doğal pamuklu olduğu için tercih oluyor. Havuz kenarı ve deniz kenarında da kullanımı olduğu için dış ülkelerde peştemallerimiz çok tercih ediliyor. Kanada çok tercih ediyor. İngiltere’ye gönderdik hatta orda basında da yer aldık" dedi. "Kadınlara terapi gibi oluyor"

Dokumacı kadınlarında tezgahta adeta terapi gördüğünü ifade eden Bingöl, "Bizim 7-8 saatlik bir kursta hem onlarla beraber dokuyoruz hem hizmet ediyoruz. Hem bayanlarımıza da katkıda bulunuyor evlerine. Terapi gibi görüyorlar. Burada kahvaltıda bir araya gelerek birbirleriyle dertleşiyorlar" ifadelerini kullandı. "Burası bana iyi geliyor"

Dokuma tezgahında adeta terapi gördüğünü belirten dokumacı Ayşe Arslan "Burada dokumacıyım. 6-7 seneden beri dokuma yapıyorum. Hiç çalışmışlığım yok. İlk defa burada bir çalışma hayatıma oldu. Benim için de çok iyi oldu. Hem ev ev bütçeme katkıda bulunuyorum hem kafamı dağıtıyorum. Arkadaşlıklar da çok güzel. Burası bana çok iyi geldi" dedi.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Menteşe’nin Meyve Ambarında Su Krizi

2026-02-03 13:45 - Gündem

Çıkan yangında ev küle döndü

2026-02-01 13:04 - Asayiş

ERGUN “MENTEŞE’DEKİ TOKİ PROJESİ 3,5 YILDIR ORTADA YOK”

2026-01-31 16:16 - Genel

İYİ PARTİLİ ERGUN: “TÜRKİYE’DE KAYIP ÇOCUKLARLA İLGİLİ NE POLİTİKA VAR NE DE VERİ!”

2026-02-04 12:12 - Genel

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Yazıcı’dan ’yeni anayasa’ vurgusu

2026-02-01 18:43 - Siyaset

Marmaris’in Güzellik Rotası: Yasemin Uçan Beauty

2026-02-06 17:36 - Marmaris

Marmaris’te silahlı kavga: 2 yaralı

2026-02-03 21:48 - Asayiş

Marmaris’teki silahlı kavganın şüphelisi Aydın’da aranıyor

2026-02-03 22:04 - Asayiş

Marmaris’te bir kişi sele kapıldı: Arama çalışmaları sürüyor

2026-02-06 01:27 - Asayiş

BODRUM TURİZM PLATFORMU OLUŞTURULDU

2026-01-31 11:42 - Genel

İlgili Haberler

Düzce’nin özellikleri ön plana çıkartılacak

12:38 - Kültür Sanat

Limak Filarmoni Orkestrası’ndan Ankara ve İstanbul’da iki konser

12:32 - Kültür Sanat

Küçük ellerden ekolojik farkındalık sergisi

12:27 - Kültür Sanat

Anadolu Üniversitesi tiyatroseverlere unutulmaz anlar yaşattı

12:16 - Kültür Sanat

Cafer Sadık Abalıoğlu Eğitim ve Kültür Vakfı kültürel etkinliklere ev sahipliği yaptı

11:55 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

Galatasaray, 5 futbolcu transfer etti

10:41 - Spor

Araçtan atılan poşetten uyuşturucu çıktı

10:32 - Asayiş

Beşiktaş ile Alanyaspor 20. randevuda

10:32 - Spor

Galatasaray, Çaykur Rizespor deplasmanında

09:48 - Spor

Anne karnındayken milyonda bir görülecek sağlık sorunuyla doğdu

09:47 - Sağlık