?>

Çaldıran depreminin 50’nci yılında jandarmadan tarihi helikopter paylaşımı

JANDARMA GENEL KOMUTANLIĞI, VAN’IN ÇALDIRAN VE MURADİYE İLÇELERİNİ ETKİLEYEN 1976 DEPREMİNDE KURTARMA VE TAHLİYE ÇALIŞMALARINDA GÖREV YAPAN JANDARMA HELİKOPTERİNE AİT TARİHİ GÖRÜNTÜLERİ, DEPREMİN 50’NCİ YILINDA KAMUOYUYLA PAYLAŞTI.

Asayiş - 4 ay önce

Jandarma Genel Komutanlığı, Van’ın Çaldıran ve Muradiye ilçelerini etkileyen 1976 depreminde kurtarma ve tahliye çalışmalarında görev yapan jandarma helikopterine ait tarihi görüntüleri, depremin 50’nci yılında kamuoyuyla paylaştı.

Paylaşılan siyah-beyaz karelerde, Jandarma Genel Komutanlığı’na ait helikopterin deprem bölgesinde görev başında olduğu, afetzedelerin tahliyesi ve yardım faaliyetlerinde aktif rol aldığı görüldü. Jandarma, o dönemin zorlu şartlarına rağmen hava unsurlarıyla yürütülen çalışmalara dikkat çekti.

Tarihi kayıtlara göre, 24 Kasım 1976 tarihinde meydana gelen ve merkez üssü Van’ın Çaldıran ilçesi olan deprem, 7.5 büyüklüğünde ölçüldü. Depremde resmi verilere göre 3 bin 840 kişi hayatını kaybetti, binlerce yapı yıkıldı ya da ağır hasar gördü. Çaldıran ve Muradiye başta olmak üzere geniş bir alanda büyük yıkım yaşandı.

Depremin ardından bölgeye sevk edilen jandarma helikopterleri, ulaşımın güç olduğu kırsal alanlarda yaralıların hastanelere ulaştırılması, arama-kurtarma ekiplerinin sevki ve acil ihtiyaçların bölgeye taşınmasında önemli görevler üstlendi.

Jandarma Genel Komutanlığı’nın "Tarihte Jandarma" etiketiyle yaptığı paylaşım, hem Türkiye’nin afetlerle mücadelesine ışık tutan tarihi bir belge olarak değerlendirildi hem de jandarmanın geçmişten bugüne afet bölgelerindeki rolünü bir kez daha gözler önüne serdi.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

İYİ PARTİLİ ERGUN: “TÜRKİYE’DE KAYIP ÇOCUKLARLA İLGİLİ NE POLİTİKA VAR NE DE VERİ!”

2026-02-04 12:12 - Genel

Menteşe’nin Meyve Ambarında Su Krizi

2026-02-03 13:45 - Gündem

MARMARİS'TE KESİM İŞÇİSİNİN ÖLÜMÜNE İLİŞKİN SORUŞTURMADA 5 TUTUKLAMA

2026-01-30 10:47 - Asayiş

Çıkan yangında ev küle döndü

2026-02-01 13:04 - Asayiş

Milyonlarca kez dinlenen Tom Odell İstanbul’da sahne alacak

2026-02-03 12:38 - Magazin

‘Barış Manço Anma Gecesi’ 4 Şubat’ta

2026-02-01 09:15 - Magazin

Tarkan’ı 9 gündür süren konser serisinde yaklaşık 50 bin kişi dinledi

2026-02-04 16:50 - Magazin

ERGUN “MENTEŞE’DEKİ TOKİ PROJESİ 3,5 YILDIR ORTADA YOK”

2026-01-31 16:16 - Genel

Mehmet Çevik’ten uyuşturucu açıklaması

2026-01-31 10:42 - Magazin

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Yazıcı’dan ’yeni anayasa’ vurgusu

2026-02-01 18:43 - Siyaset

İlgili Haberler

Ordu’da sokak ortasında silahlı saldırı: 1 yaralı

22:01 - Asayiş

Yüksekova kırsalında zorlu kurtarma operasyonu: 6 saatlik mücadelenin ardından hastaneye ulaştırıldı

21:44 - Asayiş

Kayseri’de kesinleşmiş hapis cezası bulunan 6 şahıs yakalandı

21:22 - Asayiş

Hatay’da iki otomobil çarpıştı: 3 yaralı

21:27 - Asayiş

Erzin’de ehliyet sınavına kopya düzeneğiyle giren şahıs yakayı ele verdi

21:28 - Asayiş

Günün Manşetleri

Emekli sulama birliği çalışanı evinde ölü bulundu

14:13 - Asayiş

Kahramanmaraş’ta 4.4 büyüklüğünde deprem

13:39 - Asayiş

Erken teşhis ile MS hastalarının hayat kalitesi korunuyor

12:39 - Sağlık

Alkollü sürücünün kullandığı araç askeri birliğin bahçesine uçtu

12:29 - Asayiş

Kemiği kraker gibi yediler

12:19 - Gündem