?>

Çay ocağında gizlenmiş ‘Esnaf Müzesi’

SAKARYA’NIN ADAPAZARI İLÇESİNDE YAKLAŞIK 30 YILDIR ÇAY EVİ İŞLETEN SELAHATTİN ANKIT, YAKLAŞIK 3 BİN ESNAFIN FOTOĞRAFINI ÇERÇEVELETİP ASARAK SAKARYA ÇARŞISININ HAFIZASINI DUVARLARINDA YAŞATIYOR.

İnsan - 3 saat önce

Sakarya’nın Adapazarı ilçesinde yaklaşık 30 yıldır çay evi işleten bir esnaf, dükkanının duvarlarını adeta bir şehir müzesine dönüştürdü. Yarım asra yaklaşan meslek hayatı boyunca yolu dükkanından geçen yaklaşık 3 bin esnafın fotoğrafını çerçeveletip asan esnaf, çarşının hafızasını duvarlarında yaşatıyor.

Sakarya’nın en eski ticaret merkezlerinden biri olan Uzun Çarşı’da hizmet veren Selahattin Ankıt, eşiyle gittiği yurt dışı gezisinde bir restoranda gördüğü fotoğraftan esinlenerek 17 yıl önce başladığı bu geleneği bugün dev bir koleksiyona dönüştürdü. Dükkanın duvarlarında yer bırakmayacak şekilde her santimetreyi kaplayan fotoğraflar arasında; hayatını kaybeden eski esnaflardan, bugün hala çarşıda ter döken ustalara kadar binlerce yüz bulunuyor. "Yaklaşık 3 bin fotoğrafım var"

Yıllar içinde biriktirdiği 3 bini aşkın fotoğraftan ilkini, yemek yediği bir restoranda gördüğü bir resimden esinlenerek astığını belirten Ankıt, "Eşimle beraber köftecide yemek yerken bir resim gördüm. Ona istinaden çay ocağıma yavaş yavaş esnafın, arkadaşın, eş dostun resimlerini astım. Kafamda böyle bir tasarım vardı, onu gerçekleştirdim. En eski fotoğrafım 17 senelik, bir esnaf fotoğrafı. Talep arttıkça sevindik ve o talebe karşılık verdik. Dükkanımın metrekaresi az olduğu için bu kadar oldu. Metrekarem fazla olsaydı daha çok yapabilirdim. Her isteyenin fotoğrafını asıyorum. Bir kriter yok. Yaklaşık 3 bin, 3 bin 500 fotoğrafım var" dedi. "Bende çay ve fotoğraf hastalığı var"

Çayın ve fotoğrafların hayatında çok farklı bir yeri olduğunu belirten Ankıt, "Çay işi benim işim. Çayı seviyorum, çocukluğumdan beri yapıyorum. Çay ve fotoğraf hastalığım var. Çayı düzgün yapmaya özen gösteriyorum. Kahvem ve çayım meşhurdur. Benim çok sevdiğim bir ağabeyim var, ismi İbrahim. O masayı ona ayırdım. Geldiğinde masasına oturur, revize gibi bir şey yani. Adapazarı’nda böyle bir şey yapan ilk benim. Çarşımıza renk kattığını biliyorum. Çay ocakları yavaş yavaş tükeniyor diyebilirim ama biz bunu resimlerle gelen tebrikler ile yaşatmaya çalışıyoruz. Bu fotoğraflarla Uzun Çarşı’nın esnaf kültürünü yaşatmaya çalışıyoruz. Duvarda fotoğrafı olanlardan ölen arkadaşlarımız oluyor, onların fotoğraflarının üzerine ‘Vefat’ yazısını yazıyorum" diye konuştu.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Muğla Büyükşehir Gazeteciler Cemiyeti'nde Yeni Üye Heyecanı

2026-01-17 16:41 - Marmaris

Muğla’da jandarma uzman çavuş evinde ölü bulundu

2026-01-17 21:43 - Asayiş

Kesinleşmiş hapis cezası bulunan FETÖ üyeleri yakalandı

2026-01-18 14:52 - Asayiş

Tadilat Mağduru Olmayın! Bahadır Batum Açıkladı

2026-01-16 16:02 - Marmaris

Türkiye’nin en büyük denizden içme suyu arıtma tesisi Muğla’da yapılacak

2026-01-18 11:55 - Sağlık

Emlak Sektöründe Harç Krizi

2026-01-22 15:58 - Ekonomi

MUĞLA’DA BELEDİYE BİNALARI TÜRK BAYRAKLARI İLE DONATILDI

2026-01-21 11:56 - İnsan

Bahadır Batum: "Rayiç Bedellerdeki Artış Sektörü Zorluyor"

2026-01-16 15:39 - Marmaris

Denizli Kayak Merkezi yeni sezonda ziyaretçi akınına uğradı

2026-01-18 13:36 - Gündem

Kaza sonrası hayatını kaybeden vatandaş, bağışlanan organlarıyla 7 hastaya umut oldu

2026-01-22 14:53 - Sağlık

İlgili Haberler

Kars’ta vefa dolu görüntü: Hasta annesini kucağında taşıdı

16:12 - İnsan

İl Jandarma Komutanı parmağındaki yüzüğü çıkartıp hediye etti, duygu dolu anlar yaşandı

16:01 - İnsan

Türkiye-Panama ilişkilerinde iş birliği mesajı

16:03 - İnsan

Büyükşehir’den kaldırımlarda yaya güvenliği için çalışma

16:04 - İnsan

Ara tatilde okulların bakımlarını yükümlüler yapıyor

15:43 - İnsan

Günün Manşetleri

Uyuşturucu sanığına 22 yıl 15 ay hapis cezası

15:02 - Asayiş

Fenerbahçe, Göztepe maçı hazırlıklarına başladı

14:52 - Spor

Okul bahçesinde 17 yaşındaki çocuğun cansız bedeni bulundu

14:29 - Asayiş

Mobilya atölyesinde çıkan yangında maddi hasar oluştu

13:30 - Asayiş

Zafer Partisi Heyetinden MİTSO’ya Ziyaret

13:08 - Genel