?>

Çocuklar Çanakkale’nin derinliklerini keşfetti

GELİBOLU TARİHİ ALAN BAŞKANLIĞI BÜNYESİNDEKİ, ÇANAKKALE SAVAŞLARI ARAŞTIRMA MERKEZİ VE MÜZESİ ATOLYELERİNE BİR YENİSİNİ DAHA EKLEDİ. YENİ BAŞLAYAN ‘SU ALTI KAŞİFLERİ’ ATÖLYESİ, 8-12 YAŞ GRUBUNDAKİ ÇOCUKLARI DENİZİN DERİNLİKLERİNDE SAKLI BİR KEŞİF YOLCULUĞUNA ÇIKARIYOR. ÖZEL OLARAK HAZIRLANAN ETKİNLİKTE ÇOCUKLAR, HEM BİLİMSEL BİLGİLERİ DENEYİMLEYEREK ÖĞRENİYOR HEM DE ÇANAKKALE’NİN SU ALTINDAKİ TARİHİ MİRASIYLA TANIŞIYOR.

Kültür Sanat - 2 ay önce

Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı bünyesindeki Çanakkale Savaşları Araştırma Merkezi ve Müzesi, atölyelerine bir yenisini daha ekledi. Yeni başlayan ’Su Altı Kaşifleri’ atölyesi, 8-12 yaş grubundaki çocukları denizin derinliklerinde saklı bir keşif yolculuğuna çıkarıyor. Özel olarak hazırlanan etkinlikte çocuklar, hem bilimsel bilgileri deneyimleyerek öğreniyor hem de Çanakkale’nin su altındaki tarihi mirasıyla tanışıyor.

’Su Altı Kaşifleri’ atölyesinde çocuklar bilimi, dalışı ve su altı tarihini deneyimleyerek öğrendi. Bilim, deney ve tarih odaklı olarak kurgulanan atölyede çocuklar; Çanakkale Boğazı’nın yapısını tanıdı ve akıntı sistemiyle ilgili bilgi edindi. Gemilerin nasıl yüzdüğünü ve bir denizaltının nasıl çalıştığını deneylerle öğrenen çocuklar, tarih ile iç içe kurgulanan bu atölyede Nusret Mayın Gemisi’nin görevlerini ve savaş sırasında üstlendiği kritik rolü keşfetti. Batıklarla tanışan çocuklar, günümüzde bu batıklara bir dalgıcın nasıl daldığını, dalış ekipmanlarının ne işe yaradığını, derinliklere indikçe renklerin nasıl kaybolduğunu ve su altındaki iletişimin nasıl sağlandığını gibi birçok bilgiyi de eğlenceli uygulamalarla deneyimledi. Aynı zamanda denizlerin bilinmeyen yönlerine dair önemli bir farkındalık kazandı.

Etkinliğin en dikkat çeken bölümlerinden biri ise Çanakkale’nin su altı tarihinin ele alındığı bölüm oldu. Çocuklar, Gelibolu Tarihi Sualtı Parkı’nda bulunan batıkları harita üzerinden inceleyerek, çeşitli sebeplerle batan batıkları ve su altı mirasının izlerini keşfetme fırsatı buldu. Hazırlanan özel oyun kartları ile batıkların yerlerini bulan çocuklar, hem eğlendi hem de tarih ve coğrafya ile bağ kurdu. Atölye kapsamında gerçekleştirilen interaktif oyunlar, bulmacalar ve görsel panolar sayesinde çocuklar aktif katılım sağlayarak öğrenme sürecinin bir parçası oldu. Özellikle sualtı canlıları tanıma panosu ve batık bulma oyunu, çocukların ilgi gösterdiği etkinlikler arasında yer aldı. Programın sonunda çocuklara ’Sualtı Kaşifi’ kartları verilerek öğrendikleri bilgiler pekiştirildi. Çocuklar, bu kartların arka yüzünde yer alan afiş çalışması ile su altı mirasının korunmasına yönelik kendi mesajlarını ve sloganlarını oluşturdu. Uzmanlar, bu tür etkinliklerin çocukların bilimsel düşünme becerilerini geliştirdiğini, çevre bilinci kazandırdığını ve tarih ile bağ kurmalarını sağladığını belirtiyor.

Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığından yapılan açıklamaya göre yoğun ilgi gören ’Su Altı Kaşifleri’ atölyesinin önümüzdeki dönemlerde de devam etmesi planlanıyor.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

YENİLENEN ÇARŞI TURİSTLERİN GÖZDESİ OLDU

2026-05-05 18:01 - Marmaris

1 milyar dolarlık pazar, 50 milyon oyuncu: Türkiye’de gaming büyüyor

2026-05-07 10:41 - Teknoloji

Askeri limana taş götüren kamyon devrildi

2026-05-06 15:05 - Asayiş

MUĞLA’DA GELECEĞİN SPORCULARI BİLİMSEL TARAMAYLA KEŞFEDİLİYOR

2026-05-06 11:30 - Spor

ÜNLÜ OYUNCU NESRİN CAVADZADE BODRUM’DA DÜNYA EVİNE GİRDİ

2026-05-04 16:50 - Magazin

Gül serada 5, çiçekçide 50-100 lira

2026-05-06 10:42 - Ekonomi

Yaşlı adam evinde ölü bulundu

2026-05-06 10:19 - Asayiş

Sinop’ta pazar yoğunluğuna otoparklı çözüm

2026-05-07 12:27 - Gündem

Göz kuruluğu ve göz hastalıklarında lazer tedavi yöntemlerinin önemi artıyor

2026-05-07 11:52 - Sağlık

Bayburt’ta öğrencilere "Sağlıklı Çocuk, Sağlıklı Gelecek" eğitimi verildi

2026-05-07 11:37 - Sağlık

İlgili Haberler

Yaprak Festivali’nde 100 bin 60 dolmanın pişeceği dev kazanı iş makinesiyle taşındı

19:28 - Kültür Sanat

Kapıkaya Festivali doğa ve adrenalin tutkunlarını buluşturdu

16:15 - Kültür Sanat

8. Uluslararası Sanat Çalıştayı Çorum’da başladı: 34 sanatçı Çorum’u tuvalleriyle anlatacak

16:10 - Kültür Sanat

Kastamonu’nun kültürel mirasını en iyi anlatacak senaryo yarışmayla belirlenecek

15:34 - Kültür Sanat

Başkan Arslan, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Topçu’yu festivale davet etti

14:58 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

7. kattan düşen halı kadının başına isabet etti

17:16 - Asayiş

Minibüs, iş yerine çarptıktan sonra boş arsaya uçtu

17:03 - Asayiş

UEFA’dan Kadir Sağlam’a görev

16:59 - Spor

Yaşlı çift alevlerin sardığı evden komşuların uyarısıyla çıktı

15:08 - Asayiş

34 yıldır su içemeyen yaşlı adam, 10 gündür yemek de yiyemiyor

15:07 - İnsan