?>

DATÇA YOLUNDAKİ EŞEK VE ATLARA DİKKAT

Muğla’nın Marmaris ile Datça ilçesi arasındaki yolda Yaban hayatına alışık olmayan eşek ve atlar, araç sürücülerinin korkulu rüyası oldu. Özellikle gece karanlığında aniden yollara çıkmaları nedeniyle kazalara neden oluyor.  

Yaşam - 2 yıl önce

Muğla’nın Marmaris ile Datça ilçesi arasında seyreden araç sürücüleri dikkat. Gece karanlığında aniden önünüze at veya eşek çıkabilir. Şimdiye kadar bu bölgede kazalar meydana geldi. Özellikle Balıkaşıran Bölgesi’nde çok sayıda başıboş eşek ve atlara rastlanıyor. Bu hayvaların bir kısmı ya açlıktan ya da trafik kazalarında can veriyor. Hayvan severler bir an önce bu hayvanlara çözüm üretilmesini istedi.

 

9 YILDIR ÇARE BULUNAMADI

Marmaris’in uzak mahallelerinden toplanan eşekler 2015 yılından itibaren resmi plakalı kamyonlarla toplanarak Marmaris Datça Karayolunun 37’nci kilometresindeki Balıkaşıran Bölgesine bırakılmaya başlanmıştı. Aradan geçen yıllar boyunca bu bölgedeki eşek sayısı giderek arttı. Bu kadar eşek yetmezmiş gibi son 4 yıldan bu yana bölgedeki başıboş at sayısı da artmaya devam ediyor.

 

HİÇ BİR MAHALLELİ İSTEMEDİ

9 sene önce özellikle Taşlıca Mahallesi’ndeki onlarca başıboş eşek, bahçelerine zarar verdiği gerekçesiyle köylüler tarafından Bayır Mahallesi’ne gönderilmiş, Bayırlılar da yine aynı gerekçelerle eşekleri önce Osmaniye’ye, Osmaniyeliler de Orhaniye Mahallesi’ne bırakmışlardı. Burada da vatandaşların isteği üzerine uyuşturucu ilaçlı tüfeklerle sersemletilen eşekler toplanarak Balıkaşıran bölgesine terk edilmişlerdi.

 

ÇOĞU AÇLIK VE KAZALARDA ÖLDÜDatça yolu ve Balıkaşıran mevkiine bırakılan eşekler zamanla vahşileşerek, hala bu bölgede yaşamlarını sürdürdükleri biliniyor. Yiyecek bulmak için Marmaris-Datça karayoluna inen eşeklerin bir kısmı araç çarpması sonrasında telef oluyor.

Özellikle Kurban Bayramı tatili nedeniyle yollardaki araç trafiğinin artması sonrasında vatandaşlar sosyal medya hesaplarından da sürücüleri uyarmaya devam ediyor. Son olarak paylaşılan bir yazıda, “Bu eşekler, doğada kendi kendine üreyen ve evcillik özelliklerini kaybetmiş hayvanlardır. Ne yazık ki, vatandaşlarımızın karpuz, kavun, meyve, sebze, hatta bisküvi gibi yiyecekler vererek beslemeye çalışması bu eşeklerin yol kenarlarına çıkmasına neden olmaktadır. Bu durum, yol güvenliğini tehlikeye sokmaktadır. Aslında, bu hayvanların doğada yeterli miktarda su ve yiyecek kaynakları mevcuttur” denildi.

 

YİYECEK VE SU VERMEYİNUyarının devamı şöyle: “Datça-Marmaris arasındaki bölge, çok sayıda endemik bitki türü barındıran özel bir çevre koruma bölgesidir ve yaban hayvanları için yeterli besin kaynağı sağlamaktadır.

Vatandaşlarımızdan ricamız, bu hayvanlara yiyecek ve su vermemeleridir. Özellikle bayram süresince ve sonrasında karayolunda seyahat ederken dikkatli araç kullanmaları büyük önem taşımaktadır. Gece saatlerinde eşekler görünmediği için özellikle gece sürüşlerinde ekstra dikkatli olunması gerekmektedir.”

 

 

Haftanın Öne Çıkanları

DATÇA YOLUNDAKİ EŞEK VE ATLARA DİKKAT

2024-06-20 15:57 - Yaşam

KÖYCEĞİZ'İN SAKLI CENNETİ : YUVARLAKÇAY

2024-06-17 20:32 - Marmaris

Kurban Bayramınız Kutlu Olsun

2024-06-15 01:03 - Marmaris

DATÇA KARAİNCİR PLAJI HALKA AÇILDI

2024-06-19 14:35 - İnsan

MARMARİS’TE ÇEVREYİ KORUYAN VATANDAŞA HAKSIZ SALDIRI

2024-06-14 14:54 - ÇEVRE

MUĞLA DEŞTİN'DE KARŞILIKLI SUÇLAMALAR SÜRÜYOR

2024-06-19 11:29 - ÇEVRE

MUĞLA AKBÜK PLAJI ARTIK ÜCRETSİZ

2024-06-19 11:37 - Turizm

AKYAKA’DA İZDİHAM YAŞANDI

2024-06-20 15:48 - Turizm

Samsunspor’da geleneksel bayramlaşma töreni yapıldı

2024-06-18 16:24 - Spor

Anadolu Üniversitesi öğrenci tercihlerinde zirveye yükseldi

2024-06-17 11:50 - Eğitim

İlgili Haberler
Günün Manşetleri

Kayıp şahıs ormanda yaralı halde bulundu

17:34 - Asayiş

Yük asansörü minibüsün üzerine devrildi

17:26 - Asayiş

Şüpheli şahısların üzerindn uyuşturucu ve silah çıktı

17:09 - Asayiş

Kafası kapıya sıkışan 4 yaşındaki çocuğun imdadına itfaiye yetişti

16:54 - Asayiş

YKS birincilerinden Tuğsem Bahar başarısının sırrını anlattı

16:50 - Eğitim