?>

Denizli’de 5 bin 14 kişi sigarayı bırakmak için başvurdu

DENİZLİ İL SAĞLIK MÜDÜRÜ UZ. DR. BERNA ÖZTÜRK, 9 ŞUBAT DÜNYA SİGARAYI BIRAKMA GÜNÜ DOLAYISIYLA YAPTIĞI AÇIKLAMADA, 2025 YILINDA 5 BİN 14 KİŞİNİN SİGARA BIRAKMA POLİKLİNİKLERİNE BAŞVURDUĞUNU BUNLARDAN BİN 744’ÜNÜN SİGARAYI BIRAKTIĞINI, 60 BİN 801 KEZ SAHADA DENETİM YAPILDIĞINI VE SİGARA YASAĞINA UYMAYAN 431 İŞLETMEYE CEZA UYGULANDIĞINI SÖYLEDİ.

Sağlık - 4 ay önce

Denizli İl Sağlık Müdürü Uz. Dr. Berna Öztürk, 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, 2025 yılında 5 bin 14 kişinin sigara bırakma polikliniklerine başvurduğunu bunlardan bin 744’ünün sigarayı bıraktığını, 60 bin 801 kez sahada denetim yapıldığını ve sigara yasağına uymayan 431 işletmeye ceza uygulandığını söyledi. 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü kapsamında açıklamalarda bulunan Denizli İl Sağlık Müdürü Uz. Dr. Berna Öztürk, tütün ürünleri kullanımının başta akciğer kanseri olmak üzere birçok kanser türüne, kalp ve solunum yolu hastalıklarına yol açtığını söyledi. Sigara kullanımının çok önemli bir toplum sağlığı sorunu olduğuna dikkat çeken Öztürk, sigaranın en önemli önlenebilir ölüm nedenleri arasında yer aldığını vurguladı. 2025 yılında 5 bin 14 kişi sigara bırakma polikliniklerine başvurdu

Tütün ürünü kullanılan süre ve tütün ürünü kullanım sıklığının arttıkça kanser ve diğer sağlık risklerinin de artacağını söyleyen Uz. Dr. Berna Öztürk, " Tütün ürünü kullanımı vücudun hemen hemen her organına zarar vermekte ve önlenebilir pek çok hastalık, sakatlık ve erken öleme de sebep olmaktadır. Tüm bu riskler göz önüne alındığında geç kalmadan bırakmak için adım atmak çok önemlidir. İlk sigara bırakma gününden itibaren yüksek kalp atış hızı normale döner, kan basıncı düşer, kan dolaşımındaki karbon monoksit seviyesi normale döner. 2-12 hafta içinde dolaşım düzelir, kanın akışkanlığı artar, el ayak gibi vücudun uç kısımları daha iyi kanlanır, akciğer kapasitesi artar. 1 yıl sonra akciğerler daha sağlıklı hale gelir, koroner kalp hastalığı riski sigara içen birinin yarısına düşer. Ülkemizde tütün ürünü kullananlar ve bırakmak isteyenler Sağlık Bakanlığı Alo 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı’nı arayarak destek alıp ilimizdeki sigara bırakma polikliniklerine başvurabilir. İlimizdeki sigara ile mücadelede rakamlara da bakacak olursak; 2025 yılında 5 bin 14 kişi sigara bırakma polikliniklerine başvurdu. Bunlardan 1744’ü sigarayı bıraktı. Hekimlerimiz tarafından uygun görülen hastalara, sigara bırakma tedavisinde kullanılan ilaçlar da ücretsiz olarak verildi" dedi. 64 bin 364 kez sahada sigara denetimi yapıldı.

Denizli’de 4207 sayılı kanun kapsamında 7 gün - 24 saat esasına göre tütün denetimlerinin yapıldığını aktaran Uz. Dr. Berna Öztürk, Rutin denetimlerin yanı sıra kapalı mekanlarda sigara kullanımı olursa vatandaşlarımız tarafından ALO 184 ya da Yeşil Dedektör Mobil Uygulaması üzerinden gelen ihbarlara yönelik denetimler de yapılmaktadır. Gelen ihbarlar en geç 2 saat içinde ekiplerimiz tarafından değerlendirilerek gerekli işlemler yapılmaktadır. Yine bu doğrultuda, 2025 yılında sahada 60 bin 801 kez rutin denetim yapıldı ve bunlardan sigara ihlali yapan 431 işletmeye işlem yapıldı" ifadelerini kullandı.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

İYİ PARTİLİ ERGUN: “TÜRKİYE’DE KAYIP ÇOCUKLARLA İLGİLİ NE POLİTİKA VAR NE DE VERİ!”

2026-02-04 12:12 - Genel

Menteşe’nin Meyve Ambarında Su Krizi

2026-02-03 13:45 - Gündem

Marmaris’in Güzellik Rotası: Yasemin Uçan Beauty

2026-02-06 17:36 - Marmaris

Milyonlarca kez dinlenen Tom Odell İstanbul’da sahne alacak

2026-02-03 12:38 - Magazin

Tarkan’ı 9 gündür süren konser serisinde yaklaşık 50 bin kişi dinledi

2026-02-04 16:50 - Magazin

Mehmet Çevik’ten samimi itiraflar: "Sahne aşkım hiç bitmedi"

2026-02-08 13:59 - Magazin

Selçuk Balcı Başkentli sanatseverlerle buluştu

2026-02-07 22:59 - Magazin

Karadeniz Ereğli’de unutulmaz konser

2026-02-06 10:06 - Magazin

Uludağ’da Sefo çılgınlığı

2026-02-07 12:04 - Magazin

Evinde ölü bulunan Datçalı doktor toprağa verildi

2026-02-06 17:29 - Asayiş

İlgili Haberler

Hisarcık’ta çöp konteynerlerinde temizlik ve dezenfeksiyon çalışması

18:25 - Sağlık

Tunceli’de "Her Gebeye Bir Ebe" uygulaması başarıyla yürütülüyor

17:39 - Sağlık

Kanuni Sultan Süleyman Hastanesi’nde MS hastalığına dikkat çeken etkinlik

17:26 - Sağlık

Oktay Kaynarca’nın adı Malatya Kan Alma Birimi’ne verildi

15:28 - Sağlık

PSA testi prostat hastalıklarında kritik rol oynuyor: Erken teşhis hayat kurtarıyor

14:55 - Sağlık

Günün Manşetleri

Emekli sulama birliği çalışanı evinde ölü bulundu

14:13 - Asayiş

Kahramanmaraş’ta 4.4 büyüklüğünde deprem

13:39 - Asayiş

Erken teşhis ile MS hastalarının hayat kalitesi korunuyor

12:39 - Sağlık

Alkollü sürücünün kullandığı araç askeri birliğin bahçesine uçtu

12:29 - Asayiş

Kemiği kraker gibi yediler

12:19 - Gündem