?>

Deprem bölgesi için sanatsal proje

6 ŞUBAT 2023 TARİHİNDE MEYDANA GELEN KAHRAMANMARAŞ DEPREMLERİNİN ÜZERİNDEN 15 GÜN GEÇTİ. PROF. DR. METİN EKER, DEPREM BÖLGESİ İÇİN SANATSAL BİR PROJE HAZIRLADI.

Kültür Sanat - 3 yıl önce

Samsun Kültür ve Sanat Platformu Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Metin Eker, deprem bölgesi için hazırladığı “Kahramanmaraş Depremleri Enkaz-Hafriyat Malzemeleri Geri Dönüşüm ve Deprem Belleği Arazi Sanatı Projesi” için yetkilerden destek beklediğini söyledi.

6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş depremlerinin üzerinden 15 gün geçti. Prof. Dr. Metin Eker, deprem bölgesi için sanatsal bir proje hazırladı. Proje hakkında bilgi veren Eker, “2023 Kahramanmaraş Depremleri Enkaz-Hafriyat Malzemeleri Geri Dönüşüm ve Deprem Belleği Arazi Sanatı Projesi’ başlıklı çalışma, deprem bölgesindeki enkaz kaldırma ve enkazı transfer çalışmalarının başladığı bu süreçte, enkazın ‘ayrıştırılmış ve zararsız beton malzemelerinden müteşekkil’ belli kısmının yeniden kullanımına bir alternatif olarak ‘arazi sanatı (land art)’ biçiminde adlandırılan sanatsal uygulamayla meydana getirilecek deprem ile ilgili bir bellek çalışması mahiyetinde ve geniş bir açık hava müzesi yapılanmasıyla hayata geçirilebilir kapsama sahiptir. Söz konusu proje için Samsun Kültür ve Sanat Platformu kimliğimizde ve özellikle Cumhurbaşkanlığımız, ilgili bakanlıklarımız, deprem bölgesi valilik ve belediyeler ile işbirliği beklentisiyle projemizi ilgili makamlara ilettik. Dünyada ilk olma özelliğine sahip bu proje ile ülkemizin deprem konusundaki gerçeğini ve insanlarımızın bu konudaki bellek inşasını kalıcı kılabilmenin yollarından biri olarak sanatı ve tasarımı bir kez daha devreye sokarak büyük bir ‘Deprem Belleği Açık Hava Sanat Müzesi ve Arazi Sanatı Uygulamaları Projesi’ hayata geçirilebilir inancındayım. Bu konuda kamuoyundan ve siyasilerimizden destek bekliyoruz” diye konuştu.

Prof. Dr. Metin Eker, projenin kazanımlarını şöyle sıraladı:

“Deprem bölgesinde oluşan milyarlarca m3/ton enkazın sahip olduğu fiziki hacmin büyüklüğü ile orantılı olarak hafriyat, moloz ve atık malzeme transferinin fiziki olarak yeniden değerlendirilmesini mümkün kılmak. Deprem bölgelerinin yaşadığı fiziki yıkımın yansı bulduğu acılar, kayıplar, psikolojik tahribat ve sosyal tahrifat için ve yeni deprem acılarının ve yıkımlarının yaşanmaması için kalıcı bellek inşasına ve pedagojik görsel konsantrasyona katkı sunmak. Yüzyılın felaketi olarak adlandırılan bu vakanın ülkemiz ve milletimiz için anlamını ortaya çıkaran birlik, beraberlik, dayanışma, sahiplenme, paylaşma ve kucaklaşma hissiyatımızın kalıcılığına hizmet etmek. Çevreci hassasiyetler ve geri dönüşüm, sıfır atık gibi devletimizin ilgili bakanlıklarının icraatlarına ilave olarak deprem bölgesinde deprem sonrası oluşan atık malzemelerin de deprem enkazlarıyla bitlikte sanatsal ve estetik amaca hizmet etmesini sağlamak. Sanatın, estetiğin ve tasarımın pedagojik misyonundan faydalanmak. Uygun pilot bölgeler içinde ve geniş alanlara yayılabilecek bir fiziki katılım sanatı olarak arazi sanatı ile büyük bir açık hava müzesi ve ziyaretgahı hayata geçirmek. Deprem gerçeğimiz ile daha temaslı yaşamak ve bunu gelecek nesillere aktarmak."

Kaynak: IHA
Haftanın Öne Çıkanları

MARMARİS’İN 3 DİRİ FAY HATTI

2023-02-18 10:24 - Gündem

ABDli aktör Bruce Willis, demans hastalığına yakalandı

2023-02-17 00:00 - Magazin

Depremde atölyeleri yıkılmıştı şimdi depremzedeler için soba üretiyorlar

2023-02-14 11:00 - Genel

Adanadaki yaralı 49 depremzede ve 25 refakatçi Türk Silahlı Kuvvetlerine ait uçakla İstanbula getirildi

2023-02-14 05:00 - Asayiş

12 bin yıllık Göbeklitepe iki depremde de hasar görmedi

2023-02-18 16:00 - Kültür Sanat

Afet bölgesindeki hayvan yetiştiricilerine yem desteği verilmesine ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı Resmi Gazetede

2023-02-17 02:30 - Genel

Malatyada 386 yıllık Kervansaray şiddetli depremlere göğüs gerdi

2023-02-18 12:00 - Kültür Sanat

Liseli öğrencilerin ürettiği prizler depremzedelere ışık olacak

2023-02-14 09:30 - Genel

Deprem bölgesi için sanatsal proje

2023-02-20 11:30 - Kültür Sanat

Alkollü sürücü park halindeki araca çarptı, kaçarken yakalandı

2023-02-20 10:30 - Asayiş

İlgili Haberler

"Ceza İnfaz Personeli Günü" Antalya’da renkli görüntülere sahne oldu

22:09 - Kültür Sanat

Ankara’da Jandarma Bandosu ve hastane personelinden ortak konser

20:52 - Kültür Sanat

Aksaray’da "Türk Mutfağı Haftası" çeşitli etkinliklerle kutlandı

20:51 - Kültür Sanat

Tercan’da Hayat Boyu Öğrenme Haftası Sergisi açıldı

19:48 - Kültür Sanat

Türkeli’de "Çatlak Aile" sahnelendi

17:53 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

Emekli sulama birliği çalışanı evinde ölü bulundu

14:13 - Asayiş

Kahramanmaraş’ta 4.4 büyüklüğünde deprem

13:39 - Asayiş

Erken teşhis ile MS hastalarının hayat kalitesi korunuyor

12:39 - Sağlık

Alkollü sürücünün kullandığı araç askeri birliğin bahçesine uçtu

12:29 - Asayiş

Kemiği kraker gibi yediler

12:19 - Gündem