?>

Ebeveynler dikkat: Mark Zuckerberg sosyal medya platformlarına güvenmiyor

META'NIN CEO'SU MARK ZUCKERBERG, INSTAGRAM ÜZERİNDEN PAYLAŞTIĞI BİR FOTOĞRAFTA ÇOCUKLARININ SURATLARINI EMOJİYLE KAPATTI. BU DURUM, ÇOCUKLARIN GÖRÜNTÜLERİNİN PAYLAŞIMINA İLİŞKİN VE PLATFORMUN GİZLİLİK POLİTİKASI TARTIŞMASINI YENİDEN GÜNDEME TAŞIDI.

Ulusal - 2 yıl önce

Meta’nın CEO’su Mark Zuckerberg, Instagram üzerinden paylaştığı bir fotoğrafta çocuklarının suratlarını emojiyle kapattı. Bu durum, çocukların görüntülerinin paylaşımına ilişkin ve platformun gizlilik politikası tartışmasını yeniden gündeme taşıdı.

Meta’nın CEO’su Mark Zuckerberg, çocuklarının fotoğrafını sahibi olduğu Instagram’dan paylaştı ama yüzlerini emojilerle kapattı.

Zuckerberg’in bu korumacı tavrı, sosyal medyada gündem oldu. Bazı kullanıcıların fotoğraf altına bu korumacı tavra yönelik sorular yönelttiği görüldü.

Kimi ebeveynler çocuklarının her anını sosyal medyada paylaşıp, onların mahremiyetini gözetmeden içerik üretiyor. Peki, çocuklara ilişkin paylaşımların oluşturabileceği tehditler neler?

Bu paylaşımı ve çocukların yüzleri açık bir şekilde sosyal medyada paylaşılmasını Dicle Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve Dijital Medya Uzmanı Mehmet Sercan Öğe değerlendirdi.

Sosyal medya platformlarının devasa bir boyuta ulaşmış durumda olduğunu belirten Öğe, Facebook, Twitter, Instagram, Whatsapp, yeni çıkan Threads uygulamalarının, günlük yaşamda rutin hale geldiğini söyledi.

Sabah uyanıldığında ilk işin Whatsapp’tan gelen mesajlara bakmak olduğunu dile getiren Öğe, “Instagram’dan gelen gönderilere bakmak. Burada ailelerin çocuklarına karşı bir sorumluluğu da var. Nedir bu sorumluluk? Aileler evdeyken, küçük çocuk düşünün babası, annesi gün içinde neler yapıyorsa günün sonunda o çocuk ebeveynlerini izlediği zaman ellerinde telefon gördüğünde o da artık telefona merak duymaya başlayacak. Sırf çocuklar sussun diye telefon veriliyor ama çocukların geleceği karartılıyor bu şekilde” dedi.

Ebeveynlerin, çocuklarının fotoğrafını Instagram, Facebook, Twitter hesaplarından paylaşabildiğine dikkat çeken Öğe, burada çok büyük bir mahremiyet söz konusu olduğuna dikkat çekti.

Bu paylaşımlar yapılırken çocukların mahremiyetlerine dikkat etmek gerektiğinin altını çizen Öğe, “Facebook kurucusu Mark Zuckerberg ne yaptı? Instagram’da bir aile fotoğrafı paylaştı. Bu aile fotoğrafında toplamda üç kızı var, iki tane kızının yüzüne gülen emoji bıraktı. Ne demek bu? Zuckerberg, bir anlamda bize mesaj veriyor. Diyor ki ben çocuklarımın mahremiyetine dikkat eden bir ebeveyn bireyim. Diğer tarafta ne diyor biliyor musunuz? Kendi tasarladığım Facebook ve Instagram’ın gizlilik politikasına güvenmiyorum. Aslında kendisi bunu söylüyor. Yoksa niye çocuklarının yüzünü gizlesin. Demek ki platformun kurucusu bile kendi kurmuş olduğu platforma güvenmiyor” diye konuştu. “Bu çocuklar yarın öbür gün şiddete maruz kalabilirler, cinsel istismara maruz kalabilirler”

“Peki, o güvenmiyorsa biz neden güvenelim” diyen Öğe, “Biz paylaşım yaparken çocuklarımızın yüzünü niye açık bir şekilde paylaşıyoruz. Bu çocuklar yarın öbür gün şiddete maruz kalabilirler, cinsel istismara maruz kalabilirler. Bunların önüne geçmemiz lazım” diye konuştu.

Ne yapılması gerektiğini anlatan Öğe, “Paylaşım yaparken çocuklarımızın yüzünü bulanıklaştırabiliriz, yüzlerine gülen emoji bırakabiliriz veya en önemlisi ebeveynler bir sosyal medyada çocuklarının fotoğrafını paylaşacaklarsa muhakkak hesaplarının gizli olmasına, herkese açık olmamasına dikkat etmeleri lazım” şeklinde konuştu.

Öğe, sözlerini şöyle tamamladı:

“Yine aynı şekilde ebeveynler çocuklarının hesabını takip edici yazılımlar var. Çocuklarınızın eline telefon verdiğiniz zaman bu çocukların hangi web sitelerine girdiğini, hangi aramaları yaptığını bunları ilgili yazılımlarla takip edebilirler.”

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Oyun sektörüne yeni bir soluk

2023-07-21 14:55 - Ulusal

Ebeveynler dikkat: Mark Zuckerberg sosyal medya platformlarına güvenmiyor

2023-07-23 09:48 - Ulusal

‘Ormanın Sırrı: Karakulak’ belgeseline büyük onur

2023-07-21 12:57 - Ekonomi

Çocuklar için yaz kursları kayıtları başladı

2023-07-22 13:51 - -

Batman’da 3 bin rakımlı Mereto Dağı eteklerine yapılan öğretmeler evi lüks otelleri aratmıyor

2023-07-22 11:35 - Gündem

Coşkunöz Metal Form ve Coşkunöz MAnın yeni genel müdürü Alkım Denizciler oldu

2023-07-17 12:30 - Ekonomi

O YOL NİHAYET BİTTİ!

2023-07-17 12:12 - Ekonomi

YEŞİL VATANI BAKIN NE İLE YAKMIŞ!

2023-07-17 12:40 - Asayiş

Islak zemin sürücünün ölümüne neden oldu

2023-07-21 12:57 - Genel

Esenyurt’ta ot yangınında dumanlar E-5 Karayolu’nu kapladı

2023-07-21 18:21 - Genel

İlgili Haberler
Günün Manşetleri

Böbrek Üstü Bezi Tümörlerinde Organ Koruyucu Yöntem

16:28 - Sağlık

Rüya Gördü, Mezarlığa Gönlünü Verdi

15:48 - Gündem

Eve Geç Gelme Tartışması Can Aldı

15:48 - Asayiş

Gurbetçiler ve Komşu Ülkeler Akın Ediyor

15:45 - Gündem

AB yeni İnsan Hakları Özel Temsilcisi atadı

15:32 - Siyaset