?>

EMŞAV İl Başkanı Demir: "Özel okullar tarafından halen şehit ve gazi ailelerinden ücret alınmaktadır"

Yönetmeliğe rağmen özel okullara kontenjan dahilinde giren veya kayıt yenileyen öğrencilerden kırtasiye, kıyafet ve benzeri tarzda kalemler adı altında ücret alındığını belirten emşav il başkanı demir, hukuksal başvuru yapacaklarını dile getirdi.

Eğitim - 2 ay önce

Emniyet Teşkilatı Vazife Malulü ve Şehit Aileleri Vakfı (EMŞAV) Elazığ İl Başkanı Murat Demir, 2025-2026 eğitim öğretim yılında özel okullara kontenjan dahilinde çocuklarını kayıt ettiren veya kayıt yenileyen şehit ve gazi ailelerinden kırtasiye, kıyafet ve benzeri tarzda kalemler adı altında ücret alındığını belirterek, "3 Ocak 2025 tarihli 13. maddenin gereğini herkesin bir samimiyet içinde uygulanmasını istiyoruz. Uygulanmadığı takdirde bu ayın sonuna kadar hukuksal bir yönden başvurularımızı yapacağız" dedi.

Özel okulları da kapsayan özel öğretim kurumlarının, öğrenci sayısının en az yüzde 3’ü kadar ücretsiz öğrenci okutmakla yükümlülüklerine ilişkin hükümler, 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu’nun 13’üncü maddesinde yer alırken, 3 Ocak 2025 tarihinde Resmî Gazete’de yayımlanan yönetmelik değişikliğiyle şehit ve gazi çocukları ile devlet koruması altındaki çocukların özel okullardaki ücretsiz eğitim imkanlarına ilişkin yeni düzenleme yapıldı. Bu kapsamda, bu öğrenciler eğitimin yanı sıra özel okuldan alacakları servis hariç, yemek, pansiyon, kitap-kırtasiye, kıyafet, etüt, uluslararası diploma ve sertifika programı gibi diğer hizmetlerden de ücretsiz yararlanabilecek. Yönetmeliğe rağmen özel okullara kontenjan dahilinde giren veya kayıt yenileyen öğrencilerden kırtasiye, kıyafet ve benzeri tarzda kalemler adı altında ücret alındığını belirten EMŞAV İl Başkanı Demir, hukuksal başvuru yapacaklarını dile getirdi.

Vakıf olarak bir fiil sahada olduklarını ifade eden Başkan Demir, "Gerek şehit ailelerimizin gerek gazilerimizin aileleriyle ilgili devletimizin tanımış olduğu hak ve kanunların icra edildiğiyle ilgili denetimler yapmaktayız. Bu denetimlerde en son Milli Eğitim Bakanlığı’na ait ücretsiz okutulan öğrencilerle alakalı 13. maddenin 3 Ocak 2025 tarihli son düzenlemesi önem arz etmektedir. Şehit ailelerimiz ve gazi ailelerimizin öğrenim gören çocuklarla alakalı özel okullarda daha önceden 3 Ocak 2025 tarihinden itibaren sadece eğitim ücreti almıyordu. Allah devletimizden razı olsun. Bununla ilgili bir eksiklik gördüğü için tamamlama gereği duydu. Eğitim ücretinin yanında kıyafet, kırtasiye, etüt ve benzeri tarzda kalemlerde ücret alınmamasına dair karar alındı. Ancak sadece velinin talebi doğrultusunda servis ücreti alınacaktır. Kanun, bu şekilde açık ve net bir şekilde düzenlenmiştir" diye konuştu. "13. maddenin gereğini herkesin bir samimiyet içinde uygulanmasını istiyoruz"

Başkan Demir açıklamasının devamında, "3 Ocak 2025 tarihinden itibaren devletimiz düzenli maddelerde şunları belirtmektedir. Alınan ücretlerin 3 Ocak 2025 tarihinden itibaren iadesiyle ve hiçbir ücret alınmaması ile alakalı bir durum. 2024-2025 eğitim öğretim yılında da alınan ücretlerin eşit miktarda paylaştırıldıktan sonra 3 Ocak tarihinden itibaren taksitlerin velilere tekrardan iade edilmesiyle alakalıdır. 2025- 2026 eğitim öğretim yılında hala şehit ve gazi ailelerinden özel okullar tarafından kırtasiye, kıyafet ve benzeri tarzda kalemler adı altında ücret alınmaktadır. Biz de buradan gerek Elazığ’da gerek Türkiye’deki tüm özel okullara şunu söylemek istiyoruz. Biz vakıf olarak sürekli sahadayız. EMŞAV Genel Başkanı Abdurrahman Yılmaz’ın bize telkinleri bu yönde. Şehit aileler ve gazi ailelerine tanınan hakları bizzat yerinde kontrol edip eksiklikler, aksaklıklar olduğu takdirde hukuksal olarak vakıfımızın avukatlarıyla birlikte bu süreci başlatacağız. Biz de gerek Elazığ’daki gerek Türkiye’deki tüm özel okullara seslenmek istiyoruz. 3 Ocak 2025 tarihli 13. maddenin gereğini herkesin bir samimiyet içinde uygulanmasını istiyoruz. Uygulanmadığı takdirde bu ayın sonuna kadar hukuksal yönden başvurularımızı yapacağız" ifadelerini kullandı.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Kestane Bahçesi Kenevir Tarlasına Dönüştürülmüş

2025-08-30 13:50 - Asayiş

Kuşadası’nda sene başı müdürler kurulu toplantısı yapıldı

2025-08-31 10:43 - Genel

Marmaris’te 233. Kez İntihar Girişimi

2025-09-04 15:52 - Marmaris

Marmaris Evren Paşa İlkokulu Yeniden Yapılıyor

2025-09-04 11:55 - Marmaris

Milas Belediyesi'nden Yol Yapım Seferberliği

2025-09-04 13:38 - Ulaşım

DALAMAN'A 30 YENİ HİZMET ARACI

2025-09-03 11:03 - Ulaşım

MUĞLA'DAN TOKYO'DAKİ OLİMPİYATLARA 6 SPORCU

2025-08-29 14:21 - Spor

Menteşe, 30 Ağustos'u Büyük Bir Coşkuyla Kutladı

2025-08-30 12:03 - Genel

MARMARİS'TE KASK TAKMAYANLAR HAYATINI KAYBEDİYOR

2025-08-30 13:42 - Marmaris

TCSG-310 BOTU VE TCG İMBAT MARMARİS’TE ZİYARETE AÇILDI

2025-08-30 13:11 - Marmaris

İlgili Haberler

"URAP Türkiye Sıralaması"nda BARÜ’den önemli yükseliş

18:54 - Eğitim

Anadolu Üniversitesi’nde YeşilayFest başladı

17:56 - Eğitim

OMÜ ile Alfraganus Üniversitesi arasında akademik iş birliği görüşmeleri

17:38 - Eğitim

Kırklareli’nde "Lider Çocuk Tarım Kampı" gerçekleştirildi

17:08 - Eğitim

Gaziler, öğrencilerle buluştu

15:46 - Eğitim

Günün Manşetleri

MUSKİ Genel Müdürü Şengül Fethiye’de İncelemelerde Bulundu

16:04 - Gündem

Meteoroloji Genel Müdürlüğü: "Ülke genelinde şiddetli yağışlar görülebilir"

15:21 - Gündem

Avrupa’daki 49 kültür rotasından 11’i Türkiye’den geçiyor

15:08 - Kültür Sanat

Başına makine çarpan işçi kanlar içinde kaldı

14:45 - Asayiş

Motosiklet devrildi: 1 yaralı

14:42 - Asayiş